vrijdag, februari 3, 2023
Home Kijkje over de schutting De isolerende werking van een sedumdak

De isolerende werking van een sedumdak

Groendaken zijn er in vele soorten en maten. Van een licht extensief groendak van sedum (vetplanten) tot een complete daktuin met een dik vegetatiepakket, inclusief bomen en struiken.

Een sedumdak heeft een hoge isolatiewaarde. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden die bepalen in hoeverre het sedumdak isolerend is. Sedumdaken zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn onder andere de dikte van het sedum, de uitvoeringsvariant en de ligging van het dak belangrijk voor de isolatiewaarde van het sedumdak. Ligt het dak het grootste deel van de dag in de schaduw, dan zal het verkoelende effect in de zomer niet zo groot zijn dan wanneer het dak vrijwel de hele dag de volle zon krijgt.

Isolatiewaarde per seizoen

De isolatiewaarde van het sedumdak verschilt ook in de zomer en winter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de vochtigheid. Wanneer in de zomer de vegetatielaag en de lagen daaronder droog zijn, is de isolerende werking het grootst. Dit betekent dat van de 13% zonne-energie die de vegetatie van een groendak afstaat aan de dakconstructie, maar een beperkt deel echt in de woning of schuur komt. En dan hebben we het nog niet over de lagen onder de substraatlaag, zoals het wortelwerend vlies en de drainagelaag. Tussen deze lagen zit meestal een laagje lucht dat op zijn beurt ook bijdraagt aan de isolatiewaarde van het groendak. Met te vochtige lagen in de winter neemt het isolerende effect echter af. Er gaat zo namelijk zonne-energie verloren die eigenlijk nodig is voor het tegenhouden van de kou en het warmhouden van de woning.   

Isolerend effect

Een intensief begroeide daktuin met struiken en mogelijk zelfs bomen heeft in principe een groter isolerend effect dan een extensief groendak zoals een sedumdak. Zowel de vegetatielaag als de substraatlaag zijn bij een daktuin veel dikker dan bij een sedumdak. Desondanks blijkt uit onderzoek dat het isolerende effect van een sedumdak zeker de moeite waard is. In de meeste onderzoeken scoren sedumdaken een isolatiewaarde (R-waarde) van 0,3 of hoger. Bij een sedumdak in vochtige omstandigheden ligt de R-waarde van de beplanting op 0,1, de R-waarde van de substraatlaag op 0,6 en de R-waarde van de kunststof drainagelaag op 0,4.

- Advertentie -

Meest gelezen

In gesprek met Gerda Stijf

Gerda Stijf werd, tijdens de VIB dag op de beurs Industrial Heat and Power officieel geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie...

Expertise & Samenwerking Loont!

In gesprek met Roy van der Hoek en Joop van Ettekoven voel je de passie voor goed vakwerk en visie op samenwerking....

OOI gaat met werkgevers in gesprek: over alcohol, drugs en medicijn gebruik

Werkgevers weten maar al te goed wanneer er onder werknemers sprake is van problematisch alcohol, drugs of medicijn gebruik. OOI heeft onderzoek...

De blog van Yves Desmet: CEO Isoltechnics en iSensPro

Waar houdt Isoltechnics zich in het bijzonder mee bezig? We zijn een bedrijf met een brede blik op...