ARBOTECHNIEK introduceert de VEILIGHEIDSAPP

0
1

In september vorig jaar is door Arbotechniek de veiligheidsapp geïntroduceerd. Een app voor werknemers in de installatie- en isolatiebedrijven over veilig en gezond werken die op je smartphone te downloaden is. Met de app wordt het raadplegen hierover nóg gemakkelijker. Uniek aan de app is dat een aantal vakmensen uit de branche actief meewerkte aan de ontwikkeling ervan.

“Met de ontwikkeling van de app en tevens het updaten van het Toolboxplatform zijn we in 2020 begonnen”, vertelt Theo Jan Heesen van Arbotechniek. “Om te weten wat er speelt op het gebied van veilig en gezond werken in de installatie- en isolatiebranche hebben we monteurs, leidinggevende, HR-medewerkers en andere betrokkenen in de branche gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van de app en het platform door het ontwerp, de teksten en de video’s te beoordelen aan de hand van een vragenlijst. Daarbij hebben we ze ook gevraagd hoe de werkverhoudingen die worden toegepast zich verhouden tot de Arbeidsrisico’s.” 

Informatie toegankelijker maken

Laura Slop, Rinie van Rodijnen en Tom Hendriks maakten het afgelopen jaar – in coronatijd dus – deel uit van de projectgroep die de app heeft ontworpen. Laura is actief bij Engie als veiligheidskundige, Rinie is KAM-coördinator bij Franssen Groep en Tom is werkzaam als veiligheidskundige bij opleidingsbedrijf Installatiewerk Brabant-Zeeland. De drie zijn op verschillende manieren in de ontwerpgroep terechtgekomen. Laura: “Wij waren binnen ons bedrijf al bezig met het opzetten van een veiligheidsapp. Via-via ben ik terecht gekomen bij dit initiatief van ArboTechniek.” Rinie geeft aan dat hij vooral zoekende was. “Ik was benieuwd of ik de informatie uit toolboxen toegankelijker kon maken voor onze medewerkers. Toen dit op mijn pad kwam heb ik mij dus direct aangemeld!” Tom werd zelf benaderd voor de ontwerpgroep. “Wij waren bezig met het herzien van onze eigen toolboxen en kwamen daardoor in contact met ArboTechniek. Toen zij hoorden dat wij hiermee bezig waren, werd ik gevraagd om mee te denken over deze nieuwe app.”

Digitaal verloop

Het traject dat leidde tot de app vond door de coronacrisis volledig digitaal plaats. Laura lacht: “Wel zo toepasselijk voor een app! In de eerste sessie hebben we kennisgemaakt, afspraken gemaakt, en een planning opgesteld.” Het vervolg verliep vooral via de mail. Daar leende de situatie zich het best voor, aldus Rinie. “Regelmatig kregen we een mail om een onderwerp te testen. Vervolgens gaven we onze feedback waarmee de ontwikkelaars weer verder konden.” Tom is positief over de diversiteit aan betrokkenen bij het proces. “Er deden mensen mee vanuit ArboTechniek, het bedrijfsleven en het onderwijs. In een korte beginperiode is vooral geïnventariseerd: wat is er nodig? Vervolgens werkten we naar de app toe en kwam het mailverkeer op gang.”

Informatie in je broekzak

Het resultaat mag er zijn. “Een mooi eindproduct, aldus Laura. “Ik vind de app heel duidelijk. Over allerlei thema’s vind je stappenplannen voorzien van handige afbeeldingen. Zo kun jij altijd, ook op het laatste moment, checken hoe het ook alweer zat. Je navigeert gemakkelijk naar de situatie die op jou van toepassing is. Vervolgens zie je een aantal stappen die aan de hand van afbeeldingen worden toegelicht.” Rinie voegt toe: “De app helpt je vooral als je werkzaamheden uitvoert die je zelden uitvoert of nog niet eerder hebt gedaan. Je hebt dan de informatie die je nodig hebt in je broekzak.” Tom benadrukt dat er nog wordt gesleuteld aan de app. “Op dit moment worden de laatste elementen toegevoegd, maar de app zal natuurlijk actueel gehouden worden. Dit kan het geval zijn als bepaalde regelgeving verandert of als er feedback komt van de gebruikers. De app is flexibel genoeg om gaandeweg aangepast te worden.”

Snelle checks

Welke rol neemt de app in naast andere zaken als de Arbocatalogus en de bestaande toolboxen? Laura: “Ik zie het vooral als een Laatste Minuten Risico Analyse (LMRA). De app draait echt om snelle checks voor je begint met bepaalde werkzaamheden, want de informatie in de app is niet nieuw voor mensen die in de techniek werken.” Ook Rinie beschouwt de app als een aanvulling. “Mensen reizen door het hele land en dan is het fijn dat ze deze informatiebron over veilig en gezond werken hebben om onderweg te kunnen raadplegen.” Tom sluit zich hierbij aan: “Het is een hulpmiddel voor ernaast. Ik verwacht dat hij ook bij onze lessen gebruikt zal worden. Het is altijd praktisch om werksituaties direct beeldend uit te leggen.”

Gratis te gebruiken

De app is helemaal gratis te gebruiken. Het is een webbased app. Dat wat wil zeggen dat het een website is die op het scherm van je smartphone is te downloaden. “De app wordt al volop gebruikt”, vertelt Heesen. “Afgelopen december hadden we 1200 gebruikers, maar we streven eind dit jaar naar 7000 gebruikers. De app zal steeds worden bijgewerkt op basis van ontwikkelingen in de branche en feedback van de gebruikers ervan. We hebben al verschillende reacties van gebruikers binnengekregen, die we aan het verzamelen zijn om de app verder te verbeteren en op deze manier aansluiting te houden bij de ontwikkelingen in de branche. Zo zijn we aan het onderzoeken of de lay-out van de app wat dynamischer kan evenals de gebruiksvriendelijkheid.” Heesen is er tenslotte van overtuigd dat deze app een belangrijke bijdrage levert aan veilig en gezond werken. Zijn boodschap is: download deze app op Google Play of in de Apple store. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in