Biogasinstallatie geïsoleerd met steenwol

0
2

Op dit moment is Vinke Isotechniek uit Deventer druk bezig met het isoleren van een aantal biogasinstallaties op agrarische bedrijven. Het is een van de vele opdrachtgevers van Vinke Isotechniek, een bedrijf dat sinds 2013 actief is in de industriële isolatie, en 9 mensen in vaste dienst heeft.

Freico Vinke die al vanaf 1980 werkzaam is in de industriële isolatie, is begonnen als monteur en later doorgegroeid naar de functie van projectleider bij enkele isolatiebedrijven. “Het vak heb ik geleerd in de praktijk, want een echte opleiding tot isoleerder is er niet. Al doende heb ik de technieken voor het aanbrengen van de uiteenlopende typen isolatie geleerd in relatie tot de toepassing”, aldus Vinke.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt volgens Vinke een steeds grotere rol in onze samenleving. “Zaken als energiebesparing, vermindering van CO₂-uitstoot, voldoen aan de NEN-normen, maar ook veiligheid en kostenbesparing worden steeds belangrijker in de bedrijfsvoering van onze klanten. De ene installatie moet warm gehouden worden, terwijl een ander juist koel moet blijven. Ook kan het zijn dat een product beschermd moet worden tegen de warmte van de machine, of moet juist de omgevingstemperatuur werkbaar gehouden worden. Welk soort isolatie wordt gebruikt, hangt dus erg af van de toepassing”, licht Vinke toe. “Isolatie is er in vele soorten en maten, dus voor elke situatie is er een passende oplossing. “Wij gebruiken hoofdzakelijk thermische isolatie met wol en plaatwerk, isolatiematrassen of elastomeer isolatie (armaflex), elektrische tracing en brandwerende doorvoeringen.”

“Al onze medewerkers zijn daar voor opgeleid volgens gecertificeerde methoden.”

Isoleren van een biogasinstallatie
“Biogasinstallaties zijn in opkomst in het kader van de hernieuwbare energie”, vertelt Vinke. “In Nederland zijn we als isolatiebedrijf bij een flink aantal projecten betrokken geweest. Momenteel zijn we aan het werk bij een aantal biogasprojecten in het buitenland waar uit koeienmest, groenten- en tuinafval, biogas wordt geproduceerd voor het verwarmen van water en als bron voor stroomopwekking. Het zijn gigantische installaties bestaande uit vergistingtanks, een WKK en diverse leidingsystemen voor de afvoer van de uitlaatgassen en het transport van het warmwater. Voor elke opdracht maken we een isolatiebestek waarin staat welke isolatiesoort en dikte bij welk leidingsysteem moet worden toegepast. Soms worden deze isolatiebestekken ook verstrekt door de bouwer/installateur van de biogasinstallatie. Daarin wordt ook verwezen naar de geldende regelgeving en normen. In geval van twijfel kunnen we testrapporten opvragen bij de leverancier van het isolatiemateriaal.

Hittebestendig steenwol
De omvangrijkste klus bij biogasinstallaties is het isoleren van de uitlaatgaspijp van de biogasmotor die een temperatuur kan bereiken van meer dan 500 graden Celsius. Hiervoor gebruiken we meerdere lagen steenwol die we om de leiding heen wikkelen tot een dikte van soms 20 cm. Steenwol is een ideaal product omdat het waterafstotend is en geen vocht vasthoudt waardoor schimmelvorming geen kans krijgt. Bovendien heeft steenwol een lange levensduur. Nadat de steenwol isolatie is aangebracht, wordt dit afgewerkt met aluminiumplaten. Deze worden eerst ingemeten en vaak prefab aangeleverd en vervolgens ter plekke op maat gemaakt en gemonteerd. Dat was vroeger wel anders. Mijn vader was ook isoleerder en ging op zijn bakfiets naar zijn klanten. Waar hij ook steenwol gebruikte voor de isolatie die hij afwerkte met kippengaas en vervolgens afsmeerde met cement.

Verder monteren we bij biogasinstallaties op de hete warmtewisselaars en rookgaskanalen isolatiematrassen. Deze zijn gemaakt zijn van glasdoek, eventueel in combinatie met vezeldoek die naast hun isolerende werking olie- en waterdicht zijn. Isolatiematrassen beschermen vooral bij hoge temperaturen en worden gebruikt bij installatieonderdelen die moeilijk bereikbaar zijn. Denk daarbij aan appendages of afsluiters die vaak niet traditioneel kunnen worden geïsoleerd om die reden. Tenslotte isoleren we de warmwaterleiding van de biogasinstallatie waar water doorheenloopt met een gemiddelde temperatuur van 80 graden, met steenwol.”

Branddoorvoeren
Sommige projecten moeten volgens strenge regelgeving brandwerend worden afgewerkt. Bijvoorbeeld als een leiding door een muur gaat terwijl de installatie of ruimte als een brandcompartiment geldt. Een juiste brandwerende afdichting bij doorvoeringen beschermt tegen branddoorslag tussen ruimtes, zorgt voor vertragingstijd bij brand zodat mensen op tijd het brandende pand kunnen verlaten. Ook zorgt het ervoor dat giftige gassen binnen de rookcompartimenten blijven. De materialen die gebruikt worden voor brandwerende afdichting, zijn allemaal getest volgens de geldende Europese normen. Het aanbrengen van de materialen vergt de nodige vakkennis en expertise. Al onze medewerkers zijn daarvoor opgeleidt. Volgens gecertificeerde methoden worden de branddoorvoeren afgedicht. Alles gebeurt volgens de geldende normen. We zijn VCA gecertificeerd en werken op onze projecten volgens deze veiligheidsnormen, waaronder een VGM plan en de LRMA checklist voor de medewerkers ter plekke. Regelmatig worden onze medewerkers bijgeschoold vooral op het gebied van nieuwe materialen. Op dit moment hebben we zeker geen klagen over genoeg werk. We hebben ons eigen klantenkring met name in de biogasinstallaties en voedingsindustrie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in