maandag, juni 19, 2023
Home isolatie update Als het niet nu is, wanneer dan wel?

Als het niet nu is, wanneer dan wel?

Drie van de vier klanten investeren na een TIPCHECK energie-audit.

TIPCHECK-klanten die drie jaar geleden aarzelden om te investeren – toen de energieprijs ruim onder de 3 eurocent lag – komen nu terug bij de TIPCHECK-experts die de TIPCHECK-audit in hun vestigingen hebben uitgevoerd, geschokt door het vooruitzicht in de toekomst minstens drie keer zoveel voor energie te moeten betalen.

Laten we eens kijken naar een kort rekenvoorbeeld van een leverancier van auto’s, die jaarlijks 25 miljoen kWh gas verstookt. In het verleden betaalden ze maximaal 3 cent, maar vanaf volgend jaar zullen ze minstens 10 cent per kilowattuur voor energie moeten uitgeven. In plaats van 750.000 euro per jaar zullen zij dus ongeveer 2,5 miljoen euro moeten begroten voor de aankoop van gas. Daar komen nog ongeveer 80 euro CO2-kosten per ton bij.

Volgens een ruwe schatting – met behulp van de nieuwe TIPCHECK-schattingsfunctie (zie grafiek 1) – zouden zij ten minste 400.000 kWh per jaar en ongeveer 50.000 EUR kunnen besparen door hun technische isolatiesystemen te verbeteren tot energieklasse C volgens VDI 4610:

Ongeveer 260.000 kWh en 30.000 euro konden onmiddellijk worden bespaard door niet geïsoleerde apparatuur te isoleren en beschadigde isolatie te herstellen. Vóór de stijging van de energieprijzen lagen de terugverdientijden nog rond de 2 jaar – nu zijn ze in de meeste gevallen slechts enkele maanden. Het is geen verrassing dat de reactie van de klanten dezelfde trend volgt: bij de meer dan 2.500 TIPCHECK’s tot nu toe hebben drie van de vier klanten vervolgens geïnvesteerd in de voorgestelde isolatieoplossing, en dit cijfer zal waarschijnlijk verder opschuiven in de richting van “vier van de vier” klanten.

Praktische oefening in het FIW-laboratorium in München, correct meten
Praktische oefening in het FIW-laboratorium in München, correct meten
Isolatiematerialen - verschillende isolatiematerialen herkennen
Isolatiematerialen – verschillende isolatiematerialen herkennen

Stijging deelname opleiding TIPCHECK Expert

De EiiF-leden hebben ook ingezien dat nu het momentum van de TIPCHECK is aangebroken. Het aantal deelnemers aan onze opleidingen blijft stijgen: zo waren er bij de TIPCHECK-opleiding van afgelopen december 17 cursisten uit Duitsland en Oostenrijk – een nieuw recordaantal deelnemers. Dit jaar hebben we al 2 opleidingen georganiseerd, één in het Duits en één in het Engels, en later in het jaar wordt er nog minstens één georganiseerd. Wereldwijd heeft EiiF meer dan 100 actieve TIPCHECK Experts opgeleid en onze actieve leden zijn goed voorbereid op de nieuwe, toenemende vraag.

Voor de isolatiebedrijven die nog geen TIPCHECK Experts in hun eigen gelederen hebben of extra medewerkers willen laten certificeren, bieden we een Engelse training aan in november 2023 en een Duitse training in december 2023. Vroege inschrijving wordt sterk aanbevolen. Andreas Guertler heeft onlangs tijdens de ALV van de VIB de aanwezige leden geïnformeerd over TIPCHECK en de kansen voor de isoleerder en opdrachtgever.

Beschrijving van de cursus:

De deelnemers leren de basis van warmte- en koudeberekeningen op een praktische en sequentiële manier; de uitvoering van een TIPCHECK; een inleiding tot thermografie en de verschillende isolatiematerialen en hun toepassingsgebieden, en ze worden opgeleid om de door EiiF ontwikkelde TIPCHECK tools te gebruiken. Bovendien zullen ervaringen worden uitgewisseld met de andere deelnemers, de EiiF-trainers en de deskundigen van FIW München.

Het opleidingsprogramma, dat gedurende meer dan 10 jaar is ontwikkeld en voortdurend is verfijnd, zorgt ervoor dat elke deelnemer na één week opleiding al praktische ervaring heeft opgedaan en in principe zijn of haar eerste TIPCHECK al heeft uitgevoerd en mee naar huis kan nemen.

Duur: Maandag van 10 uur tot vrijdag 12 uur.
Deelnameprijs: 2.500 EUR
Opleidingslocatie: FIW München, Lochhamer Schlag 4, Gräfelfing (bij München)
Minimum kwalificatie: Ten minste 1 jaar beroepservaring met industriële isolatie en een algemeen begrip van thermische berekeningen en het ontwerpen van technische isolatiesystemen.

tekst: Andreas Guertler, director EiiF

- Advertentie -

Meest gelezen

Het belang van brandwerende producten

Brandwerende producten zijn speciaal ontworpen materialen en constructies die de verspreiding van vuur vertragen of voorkomen. Ze worden gebruikt om brandcompartimenten te...

Isolatie in ruimtevaartcapsules: de sleutel tot de veiligheid van de astronauten

De isolatie van ruimtevaartcapsules is een van de meest cruciale aspecten van het ontwerp en de constructie van ruimtevaartuigen. Het biedt niet...

Hanko familiebedrijf met passie voor technische isolatie

Dit jaar staat bij HANKO alles in het teken van het 45-jarig bestaan. Wat 45 jaar geleden begon als kleine leverancier van...

Samenwerken over de partijen heen

Samenwerking met de opdrachtgever… lang niet altijd krijgt die de vorm zoals je je dat wenst. Dat er wel degelijk een nauwe...