Hylke Warners is directeur van het OOI, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de technische isolatiebranche. OOI heeft als doel instroom, behoud en ontwikkeling van vakmanschap in de isolatiebranche te bevorderen.
Het OOI leidt op, maar heeft een bredere focus dan dat lees ik op de website?
Ja, dat klopt. Onder het mom “fit en vrolijk door je loopbaan” richten we ons steeds meer op de ondernemer in zijn rol als werkgever, naast de ondersteuning van de medewerker. We willen hierin een bredere ondersteuning bieden en denken daarbij aan zaken als: is de medewerker fit? Zijn er wellicht zaken die thuis spelen die van invloed zijn op het dagelijks functioneren. Op dit moment zijn we deze nieuwe focus verder vorm aan het geven, op termijn willen we naast opleidingen een breed pakket aan tools verschaffen die door de werkgever kan worden ingezet om de werknemer op zoveel mogelijk gebieden praktisch te ondersteunen.
Blijven jullie met deze nieuwe focus wel cursussen geven?
De werkgevers hebben ons altijd al goed weten te vinden. We vinden het belangrijk dat het ambacht van isoleren, dat het in mijn ogen ook is, behouden blijft. Dat doen we nog altijd door middel van opleiden, maar ook richting medewerkers zetten we wat extra stappen. We proberen hem of haar aan ons te binden via mijnOOI bijvoorbeeld waarin we de persoonlijke ontwikkeling stimuleren door interessante informatie te delen en met naslagwerken en “hoe was het ook weer” filmpjes specialistische werkzaamheden nader onder de loep te nemen.
Mooi vak?
Ongetwijfeld. Het is een specialistisch vak waar soms nog veel te lichtzinnig over wordt gedacht. En dat is onterecht. Isoleren is veelal een sluitstuk van een project en daarmee ook op de begroting. Daardoor wordt er nog vaak gedacht: “och dat doen we wel even”, maar men komt er dan al snel achter dat er toch vakkrachten nodig zijn om de klus te klaren. Die vakkrachten zijn ook trots op het werk dat ze doen. Dat zie je heel goed op wat er gedeeld wordt op LinkedIn bijvoorbeeld. Als specialist heeft het werk je inhoudelijk veel te bieden, maar ook qua werkindeling. Zeker in de utiliteitsbouw heb je veel vrijheid. Je rijdt met jouw eigen materialen in je eigen bus. Je bent op pad en kan ongestoord je ding doen en laten zien waar je toe in staat bent. Dat wordt door medewerkers als een groot goed gezien.
Ondanks dat is het nog altijd lastig om personeel te vinden. Welke rol kan OOI daarin spelen?
Nieuwe instroom is inderdaad een ingewikkeld vraagstuk. We hebben in deze branche wel het geluk dat als je een bepaalde mate van technisch inzicht hebt je in principe kan instromen. We hebben daardoor een brede blik op het arbeidspotentieel. Zo werken we bijvoorbeeld met specifieke doelgroepen als statushouders, schoolverlaters of mensen die een ommezwaai naar de techniek willen maken. OOI verzorgt dan een basiscursus waarna het bedrijf de begeleiding van een werknemer in de praktijk op zich neemt. Een vervolgcursus kan uiteraard via OOI gevolgd worden. Een andere interessante doelgroep waar we ons op richten zijn leerlingen die het Entree onderwijs volgen. Een eenjarige opleiding waar de belangrijkste vaardigheden geleerd worden om door te stromen naar een baan.
Hoe zie je de toekomst?
Die ziet er qua werkgelegenheid ongelofelijk goed uit. Er zal steeds meer vraag zijn naar goed en gekwalificeerd personeel. Hoe het nieuwe personeel binnen te halen, daar ligt wel een uitdaging. Absolute noodzaak daarin is dat we er samen in optrekken en niet iedereen op zichzelf op zoek gaat. Alleen in samenwerking met elkaar kunnen we het oplossen.