woensdag, maart 22, 2023
Home uitgave 2022 - 3 5 Vragen aan… Gino de Landtsheer - CINI

5 Vragen aan… Gino de Landtsheer – CINI

CINI, Commissie INdustriële Isolatie, is eind jaren 80 opgericht als antwoord op de grote behoefte die er in de markt was voor gestandaardiseerde kwaliteitsnormen voor industriële isolatie. Met haar wijd vertakte relatienetwerk in de industrie, branche verenigingen en overheidsinstanties is CINI het instituut dat onafhankelijke standaardisatie levert in industriële isolatietechnieken. Aan de hand van 5 vragen gaat CINI voorzitter Gino De Landtsheer in op de ontwikkelingen die CINI de afgelopen tijd heeft doorgemaakt.

1. Kunt u iets meer vertellen over de doelstellingen van CINI?

CINI werkt aan een internationaal erkende handleiding en leidraad voor technische isolatie. Onze doelstelling is het bevorderen van de kwaliteit en kennis van alles wat met isolatie te maken heeft, zowel bij de studie, applicatie en onderhoud ervan. We brengen specialisten in de thermische (warm/koud/cryogeen) en akoestische isolatie bij elkaar, delen de kennis die er is en stellen minimale eisen op waaraan isolatie systemen dienen te voldoen. Tevens worden typische methoden beschreven van beplantings- en bescherming constructies, die gebaseerd op praktijkervaringen, de risico’s op CUI weldegelijk kunnen beperken. Deze minimale eisen en praktijken van goed vakmanschap worden gebundeld in het CINI handboek dat jaarlijks verfijnd en uitgebreid wordt.

2. Hoe verhoudt CINI zich met opleidingsinstituten als OOI, de Belgische VDAB en NCTI?

Deze opleidingsinstituten zijn gericht op het vergroten van de kennis van de professionals die zich bezighouden met isolatietechnieken. De handjes die het werk doen als het ware. Het NCTI, ooit onder ander opgericht door CINI, is jarenlang het isolatie kennis en adviescentrum van onze branche geweest. Door allerlei omstandigheden heeft het NCTI dit jaar echter moeten besluiten om haar werkzaamheden neer te leggen. Dat heeft ons ertoe gebracht de CINI Academy op te richten.

3. Voor wie is de CINI Academy bedoeld?

De academy is er voor engineers, inspecteurs, werkvoorbereiders en toezichthouders in de industriële isolatie. We richten ons op uitvoerende partijen, maar zeker ook naar de opdrachtgevers, eigenaren en de overheid. We bieden opleidingen aan over 4 lagen, die in intensiteit en kennisniveau oplopen van beginner tot allround isolatie professional. Het CINI handboek is daarbij in alles wat we doen leidend. Daarnaast hebben we de CINICALC Rekentool ontwikkeld.

4. Is de CINICALC rekentool anders dan de rekentools die nu al in gebruik zijn?

Het allerbelangrijkst in alles wat wij doen is dat wij een onafhankelijk instituut zijn. Andere tools zijn er zeker wel en werken uiteindelijk ook prima. Alleen, deze zijn toch ontwikkeld door producenten die begrijpelijkerwijs rekentools ontwikkelen met een zekere voorkeur voor de producten die zij aanbieden. Zeker in deze tijd is het van het grootste belang dat er onafhankelijke tools, opleidingen en certificering methodieken zijn. Het CINI is daarmee dan ook niet de meest vooruitstrevende partij. Maar juist ons conservatisme en onze focus op het over een langere tijd zorgvuldig testen zorgt ervoor dat we secuur bouwen aan bewezen en betrouwbare methodieken.

5. De isolatiebranche staat voor een flink aantal uitdagingen de komende tijd. Hoe kijkt u daarna?

Met de energiebesparingsplicht die voor 2023 is opgelegd staat de industrie voor fikse uitdagingen. Er moeten isolerende maatregelen genomen worden die niet alleen voldoende, maar ook beter moeten zijn. We zien dat veel bedrijven zich nog niet realiseren hoe nijpend de situatie is. De tijd is beperkt om de zaken op orde te krijgen. Om aan de opgelegde eisen te kunnen voldoen moet isoleren gewoonweg serieuzer worden aangepakt. Met experts die weten wat ze doen en hoge kwaliteitseisen die ook gecontroleerd en nageleefd worden. Het draait nu nog teveel op het zo klein mogelijk houden van de investering. En worden er buitenlandse krachten ingezet om de prijs zo laag mogelijk te houden. Investeren in de expertise die nodig is heeft niet de prioriteit. Dat is een zorgelijke situatie. Er is nog heel veel werk te doen voor eind 2023. Er zijn nog teveel bedrijven en organisaties die zich dit niet realiseren. Het is 5 voor 12. De hoogste tijd om flink vaart te maken.

Op woensdag 12 oktober spreekt Gino De Landtsheer op de Industrial Heat and Power beurs over een optimaal isolatiesysteem in de industriële omgeving. U bent van harte uitgenodigd om deze lezing bij te wonen en het gesprek met elkaar aan te gaan. www.industrialheatandpower.nl/kennisprogramma-2022/.

- Advertentie -

Meest gelezen

Armaflex Ultima kan zelfs onder de strengste eisen in vluchtwegen worden gebruikt

Het risico van een gebouwbrand kan nooit volledig worden uitgesloten. Als er brand uitbreekt, hebben mensen meestal maar 3 minuten om te...

Op pad met Rob Verbeek

De redactie van Isolatie Magazine sprak met Rob Verbeek die 46 jaar in de Isolatiebranche heeft gewerkt bij allerlei bedrijven. Sinds kort...

Dossier Prefab

Onderzoek toont stijgende lijn prefab De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar het aandeel, de rol en het...

De problematiek in de huizenmarkt inspireerde deze ondernemer tot duurzame oplossingen

De huidige problematiek in de huizenmarkt inspireerde Henny van Benthem, grondlegger van Sustainable Constructions, tot de ontwikkeling van lichtgewicht bouwblokken, gemaakt van...