Wessel van Meggelen Isoleerder – phoenix bio

0
1
Isolatie van de luchtkanalen buiten met steenwol en afgedekt met aluminium beplating
Isolatie van de luchtkanalen buiten met steenwol en afgedekt met aluminium beplating

Wessel van Meggelen, directeur/eigenaar Phoenix Bio, een jong en dynamisch bedrijf dat zich richt op het leveren van brandwerende en isolatievoorzieningen voor de industrie en de utiliteitsbouw. Het bedrijf is gevestigd in Leek, in de provincie Groningen, en is actief in Noord- en Midden-Nederland.

Het bedrijf is opgericht in november 2015 en heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt. “Ik ben in mijn eentje begonnen”, vertelt Wessel van Meggelen. “Daarvoor heb ik 22 jaar als isoleerder gewerkt bij Weewer Isolatie in Groningen waar ik het vak van isoleren heb geleerd van mijn vader.” Nu 8 jaar later is bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 30 vaste medewerkers waarvan er 5 op kantoor werken en 25 gekwalificeerde isolatiemonteurs en brandpreventie-applicateurs in de montage. “We zijn VCA gecertificeerd en werken uitsluitend met gecertificeerde en kwalitatief hoogwaardige producten en materialen met CE-keurmerk. We zijn ook een erkend leerbedrijf, waarbij ervaren isolatiemonteurs de leerlingen begeleiden.”

Wessel van Meggelen
Wessel van Meggelen

Activiteiten

“Als Phoenix Bio bieden we een breed scala aan diensten op het gebied van thermische isolatie, akoestische isolatie en brandwerende isolatie. In de jaren dat we actief zijn, hebben we een behoorlijke klantenkring opgebouwd. Onze klanten zijn voornamelijk installatiebedrijven, aannemers en bouwmaatschappijen. We proberen ons in de markt te onderscheiden door professionaliteit, expertise en klantgerichtheid. Wat zijn vruchten heeft afgeworpen en hebben we ondertussen vele projecten succesvol afgerond. Momenteel zitten we aardig vol met opdrachten en lopen er gemiddeld zo’n 15 per week van grote opdrachten van 3 tot 4 ton tot kleine opdrachten van 60 euro. Dat neemt niet weg dat we aan de weg moeten blijven timmeren. Ik ben zelf regelmatig op pad om nieuwe klanten binnen te halen of kijk via Internet naar welke projecten in ontwikkeling zijn die ik vervolgens benader. Vaak rolt daar wel een opdracht uit. De kunst is om een scherpe prijs neer te zetten binnen het budget van de opdrachtgever. Daarnaast krijgen we veel opdrachten via onze bestaande klanten en via mond-tot mondreclame. Als je goed werkt levert, spreekt zich dat rond en dat levert vaak weer nieuwe klanten op.”

De luchtkanalen op het dak zijn geïsoleerd met steenwol en afgewerkt met beplating
De luchtkanalen op het dak zijn geïsoleerd met steenwol en afgewerkt met beplating

Werkwijze

“Veel aanvragen krijgen we binnen rechtstreeks of via de mail”, licht Wessel toe. “Aan de hand van de tekeningen en het bestek wordt er een offerte gemaakt en bij goedkeuring gaat de opdracht naar de planner die vervolgens de planning en uitvoering verder afstemt met de opdrachtgever. In de praktijk gaat de planning meestal goed. Waar ik me wel druk over kan maken, is dat we als isolatiebedrijf nog steeds achteraan in de keten staan en we soms nauwelijks tijd en ruimte krijgen om de isolatie op een goede manier te kunnen uitvoeren. Er zijn installateurs die werken met een zogenaamde leanplanning, maar in de praktijk wordt daar vaak van afgeweken zodat de planning weer helemaal wordt omgegooid. Voor ons betekent dat we flexibel moeten zijn. Gelukkig zijn we met genoeg mensen, want naast onze vaste medewerkers, hebben we nog een flexibele schil van 15 zzp’ers. Maar het is wel frustrerend. Het zou mooi zijn dat we als isolatiebedrijf onderdeel kunnen uitmaken van het bouwteam, waarin we onze expertise kunnen uitdragen en gezamenlijk met de aannemer en installateur een gedegen planning kunnen maken.”

Isolatie van de leidingen en buffervat in de technische ruimte met Armaflex
Isolatie van de leidingen en buffervat in de technische ruimte met Armaflex

Materialen

“We werken meestal volgens het bestek”, vervolgt Wessel, maar we mogen zelf alternatieve materialen aandragen mits ze dezelfde specificaties hebben als de voorgeschreven materialen in het bestek. In sommige gevallen kan dat goedkoper uitvallen voor de klant. We merken wel dat er in het kader van de energietransitie meer vraag is naar dikkere isolatiematerialen. In de praktijk werken wij voor het isoleren van warmteleidingen voornamelijk met PIR of minerale wol schalen. Voor koude leidingen gebruiken we meestal Armaflex schalen. We werken met een aantal vaste leveranciers zoals Isopartner die veel expertise in huis heeft en de materialen ook direct op de bouwplaats kan leveren.”

Brandwerende doorvoeringen

Een van de specialiteiten van Phoenix Bio is het brandwerend afdichten van doorvoeringen zodat een brand beheersbaar blijft en de continuïteit van het bedrijfsproces wordt gewaarborgd. “Daarvoor hebben we een speciale afdeling van 6 applicateurs die niets anders doen dan het brandwerend isoleren voor utiliteitssystemen in een gebouw. Daarbij verzorgen we ook het onderhoud en de controle van de brandwerende afdichtingen, zodat het gebouw aan de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften blijft voldoen volgens de eisen van het bouwbesluit. Elke brandwerende doorvoering wordt door ons voorzien van een sticker met of zonder QR-code. Door het scannen van deze code wordt op effectieve wijze contact gemaakt met het digitale logboek. Deze QR-code maakt snel duidelijk waarmee een doorvoer is afgedicht en in wat voor scheiding hij zich bevindt. Voor de brandweer ideaal voor de controles. Daar krijgen we regelmatig complimenten voor en goed vaderschap toont.”

Isolatie van de leidingen in de technische ruimte waarbij de warmteleidingen zijn geïsoleerd met steenwol en afgewerkt isogenopak en de koude leidingen met armaflex
Isolatie van de leidingen in de technische ruimte waarbij de warmteleidingen zijn geïsoleerd met steenwol en afgewerkt isogenopak en de koude leidingen met armaflex

Onderhoud

“Naast het isoleren van leidingen in nieuwbouwprojecten doen we ook onderhoud en renovatie van isolatie in bestaande gebouwen. We komen daarbij regelmatig oude installaties tegen met leidingen die corrosie onder isolatie hebben. We halen dan alle isolatie eraf en waarna we de leidingen ontroesten en vervolgens de leidingen eerst voorzien van een Redox coating en daarna weer nieuwe isolatie aanbrengen. Hoewel isolatie lang meegaat, is het verstandig om dit, zeker bij oudere gebouwen, dit regelmatig te controleren. Bij nieuwbouwprojecten die we uitvoeren wordt dit gecontroleerd door de kwaliteitscontroleur van de opdrachtgever. Wat nog visueel gebeurt, maar ik denk dat dit in het kader van de energiebesparingsplicht van de overheid dit gecontroleerd gaat worden door thermocamera’s.”

Warmteleidingen geïsoleerd met steenwol en afgewerkt met isogenopak
Warmteleidingen geïsoleerd met steenwol en afgewerkt met isogenopak

Toekomst

Wessel ziet de toekomst positief tegemoet. “We hebben meer dan voldoende werk en ik hoef niet persé groter te worden met mijn bedrijf. Nu is het allemaal nog goed te doen. We hebben een leuk team van medewerkers die ik koester en al langer voor mij werken. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en ik doe er alles aan om mijn medewerkers te behouden. Niet alleen door een goed loon, maar ook regelmatig activiteiten te organiseren zoals barbecues, bowlen met aanhang en met kerst een leuk kerstpakket. Samen met mijn team van medewerkers wensen we de lezers van Isolatie4all tenslotte fijne feestdagen toe en een zakelijk goed 2024.

Voor meer informatie: www.phoenixbio.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in