Vd Hoek Isolatie Groep, opgericht in 1963 is een familiebedrijf dat zich al weer vier generaties lang bezig houdt met isolatie en brandwerende oplossingen. Elke generatie met zijn eigen uitdagingen, visie en aanpak. Gemene deler is dat er met aandacht wordt gewerkt aan een stabiele toekomst.
“Ik ben zelf in 1989 in het bedrijf gekomen, met name om mijn vader de helpende hand toe te steken. Hij heeft hard gewerkt om van vd Hoek een serieuze onderneming te maken. En met resultaat: de jaren zeventig/ begin tachtig waren goede jaren. Tot ons grote verdriet werden we in 1984 echter geconfronteerd met een verwoestende brand. Dat was zowel persoonlijk als bedrijfsmatig een grote klap voor ons, waar we gelukkig, stap voor stap, uit zijn gekomen.” Aan het woord is huidig eigenaar Roy van der Hoek, die in 1994 het bedrijf van zijn vader overnam.
“Na de brand vielen we terug van 30 man personeel naar zo’n 15 medewerkers. Het was een harde dobber die zijn sporen heeft achtergelaten. Gelukkig keerde in de jaren negentig het tij en werden ons een aantal grote opdrachten toevertrouwd. Sinds die tijd hebben we een mooie groei mogen meemaken dat geresulteerd heeft in het bedrijf zoals het er nu staat. We werken met 70 medewerkers verdeeld over 3 vestigingen aan mooie opdrachten voor (grote) opdrachtgevers die trouw zijn aan ons bedrijf. We zijn klaar voor een volgende stap. 2020 is het jaar van de grote verandering. Ten minste, zo hadden we dat bedacht een jaar geleden. Mijn zoon is in het bedrijf gekomen en we hebben plannen om een verder groei in te zetten.”
Verschillen per generatie
“De afgelopen twee jaar hebben we een verdergaande professionaliseringsslag gemaakt. Je ziet daarin dat elke generatie weer iets nieuws toevoegt. Een eigen kijk op het werk, de organisatie en toekomst. De digitaliseringsslag die nu is ingezet zorgt voor efficiency voordelen die ons verder brengen. Een hele andere manier van werken dan mijn grootvader, mijn vader en ik op mijn beurt hebben gehad. Ieder van ons stond in een andere generatie met de ideeën die daarbij horen.”
Grootste uitdaging nu is het personeel. Hoe bereik je de voorgenomen groei in de krappe arbeidsmarkt zoals we die nu kennen?
“Een schil met flexibele arbeidskrachten moet de oplossing bieden, maar ook dat is niet zonder uitdaging. De jongeren die we nu aantrekken lijken te worden voortgedreven door een bepaalde mate van ongeduldigheid. Zijn op zoek naar een quick fix, willen snel een goed salaris en lijken zich niet te beseffen dat er uren gemaakt moeten worden om de ervaring te krijgen die past bij de goede verdiensten die ze voor ogen hebben. Veel jongens hebben het geduld en het werkethos niet zoals we dat gewend zijn van vorige generaties. Dat is wennen en vergt een andere aanpak. Inmiddels hebben we goed door waar we op moeten letten bij het aannemen van nieuwe mensen. Al blijft het mensenwerk en is het geen harde wetenschap. Na 3 tot 6 maanden zien we dat het kaf zich van het koren scheidt. Soms is het verrassing dat de jongens waar je het meeste vertrouwen in had het toch niet waarmaken. Maar we zien ook het omgekeerde: dat jongens zich tegen verwachting in bewijzen.”
Vertrouwen in een goede toekomst
“Al met al lukt het ons om uiteindelijk toch de juiste mensen aan ons te binden. We hebben een goede club mensen die serieus iets kunnen, hun verantwoordelijkheden nemen en voor een heel eind self supporting zijn. We hebben een goed gevoel bij de toekomst. Zelfs in deze onzekere tijden verwacht ik voor onze branche weinig grote problemen. Isoleren is iets dat altijd zal moeten gebeuren. De aangescherpte milieueisen en de algehele wens om duurzamer te bouwen spelen in ons voordeel. Onze expertise is hierin nodig. De kennis en ervaring van serieuze en stabiele bedrijven zoals dat van ons, daar zal altijd een beroep op gedaan worden. Wat dat betreft maak ik mij geen zorgen. Ik maak me wel zorgen over de vele bedrijven in andere sectoren die grote klappen te verduren hebben gekregen door de Corona crisis. Bedrijven in de reis- en horeca branche bijvoorbeeld. Die missen business die niet meer kan worden terugverdiend. Dat is een harde dobber. Het is nog maar de vraag wat de toekomst de wereld zal brengen. We gaan hier als maatschappij in zijn geheel nog heel lang de gevolgen van ondervinden.”
“Hopelijk zal er ook nog iets goeds uit voortkomen. De mensen die werken in de zorg bijvoorbeeld. De helden van deze maatschappij die met gevaar voor eigen leven een ander helpen. Dit is wellicht het moment dat gezien wordt wat zij op dagelijkse basis doen voor ons en zal het er hopelijkerwijs ook toe leiden dat daar vanaf nu ook een goede geldelijke waardering tegenover staat. Een eerlijkere verdeling van het geld dat in de gezondheidszorg omgaat.”
Toekomstbestendig ondernemen
- DE CORONA CRISIS ONTWRICHT DE ECONOMIE. WELKE GEVOLGEN ZIE JE IN JOUW SECTOR EN BEDRIJF?
Isoleren is iets dat altijd zal moeten gebeuren. Werk dat nu wordt uitgesteld, zal later worden ingehaald. Het is zelfs zo dat we zien dat bedrijven juist nu (onderhouds)klussen willen uitvoeren.
- DE CORONA CRISIS HEEFT EEN GROTE IMPACT OP MENSEN EN HUN KIJK OP DE WERELD.
ONDERNEMEN DOE JE SAMEN MET EEN WINNING TEAM. HOE GAAN JULLIE HIERMEE OM?
We doen het samen. Hebben geïnvesteerd in thuiswerkplekken en houden nauw contact met iedereen. Samen gaan we hier doorheen komen.
- HOE GA JIJ JE BEDRIJF (WEER) TOEKOMSTBESTENDIG MAKEN?
Het bedrijf is stabiel, een terugval in opdrachten zal slechts een tijdelijke zijn. De voorgenomen groei zien we vooral in de inzet van flexibele krachten.