dinsdag, oktober 19, 2021
Home Vijf vragen Vijf vragen aan Rudolf Jürcke

Vijf vragen aan Rudolf Jürcke

Dr.-Ing. Rudolf K. Jürcke, opgeleid als bouwkundig ingenieur, kan terugkijken op 30 jaar business-ervaring, waaronder 8 jaar als COO voor Bilfinger Industrial Service en 3 jaar als strategisch and technisch consultant voor KAEFER. In 2020 nam hij het presidentschap over van FESI en werd hij verkozen tot lid van het stichtingsbestuur van EiiF. 

Welke invloed heeft de Coronacrisis op de isolatiebranche?

Omdat de isolatiebranche een door mensen gestuurde bedrijfstak is, had de lockdown in Europa grote impact. In landen als Spanje en Frankrijk was werken wekenlang onmogelijk. Ook konden toeleveranciers uit Oost-Europa hun medewerkers niet naar projecten in West-Europa verplaatsen en stopten klanten projecten of stelden ze uit. Alhoewel verifieerbare data nog niet beschikbaar zijn, schatten we de Europese omzetteruggang, vergeleken met 2019, op meer dan 25% in 2020 en minimaal 15% in 2021. Het faillissementsrisico is toegenomen, met name in de kleine en middelgrote bedrijven, het leeuwendeel van de branche. 

Kunt u enkele voorbeelden geven van succesvolle Europese projectsamenwerkingen en interessante nieuwe projecten?

Er zijn enkele wereldspelers voor grote Europese projecten, zoals KAEFER, Bilfinger, Altrad en Brand. Het merendeel van de projecten wordt echter gerealiseerd door kleine en middelgrote bedrijven. Europese samenwerking is vooral mogelijk in het voorzien in arbeidskrachten. Interessante grote projecten zijn nieuwe kerncentrales als Hinkley point C, maar ook  projecten in de chemische en farmaceutische industrie. 

Wat zijn de uitdagingen in de Europese isolatiebranche?

Goede isolatie is de basis voor energiebesparing en CO2-reductie. Daarom heeft deze stabiele markt groeikansen, met name in industriële isolatie. Uitdagingen zijn de digitale behoeften van klanten en hoofdaannemers, de stijgende dominantie van hoofdaannemers, het waarborgen van veiligheid en de zorg voor capabel personeel.

Welke speerpunten heeft FESI voor 

de komende bestuursperiode?

Fesi vertegenwoordigt circa 20 nationale verenigingen van isolatieondernemers. Traditioneel coördineren we werkzaamheden voor technische en educatieve ontwikkeling. Daarom zijn we onderdeel gaan uitmaken van CEN en een aantal Europese werkgroepen. In nauwe samenwerking met organisaties als EiiF, streven we naar vergroting van het politiek bewustzijn over de industriële behoefte aan een energiecertificaat. Het CO2 zero-emission-doel voor 2050 en de doelen van het Industrial Emission Directive (IED) kunnen alleen worden bereikt met meer en betere isolatie.

Het European Insulation Apprentice Championship is verzet naar 2021. Welke nieuwe opleidingsaspecten zijn essentieel om de kwaliteit van medewerkers in de komende jaren te waarborgen?

Het is treurig dat we het kampioenschap door Covid-19 hebben moeten uitstellen tot 2021. Met dit kampioenschap presenteren we traditioneel de training en het niveau van onze nationale specialisten, om de keuze voor een uitdagende carrière te stimuleren. Door het kampioenschap werken we toe naar een Europese standaard voor ons vakmanschap, dat respect oogst voor het werk en kwaliteitswerk garandeert. Nieuwe aspecten daarvan zijn digitaal opmeten, digitale kwaliteitsdocumentatie en de implementatie van sensortechnologie. 

- Advertentie -

Meest gelezen

De CAO voor het Isolatiebedrijf: Flexibel en op maat

Als sterk gespecialiseerde branche beschikt het Isolatiebedrijf over een eigen CAO. Over het hoe en waarom daarvan ging onze redacteur in gesprek...

Op pad met Gieze Nijboer Isolatiewerken Gisola BV

Gisola is een echt familiebedrijf dat in 1971 is opgericht door de familie Nijboer. De familie Nijboer was erg nauw betrokken bij...

ECOSE® TECHNOLOGY DÉ NIEUWE NORM IN DUURZAAMHEID

Ook in de procesindustrie, HVAC en scheepsbouw neemt de aandacht voor een gezond (leef- en werk) klimaat, duurzaamheid, milieu-impact bij productie en...

Onbrandbare leidingisolatie houdt hoofd koel

TECLIT van ROCKWOOL® is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van drinkwater-, koelwater- en koudeluchtleidingen en verwarmings- en warmwaterleidingen voor temperaturen tussen 0...