Vijf vragen aan Andreas Gürtler

0
1

Andreas Gürtler is de directeur van de EUROPESE INDUSTRIAL INSULATION FOUNDATION. Vanaf februari 2009 was zijn eerste taak de oprichting van de EiiF als stichting zonder winstoogmerk en de ontwikkeling ervan tot een krachtige Europese organisatie met hoofdkantoor in Zwitserland. EiiF bestaat vandaag de dag uit de grote isolatiebedrijven en -fabrikanten en wordt ondersteund door meer dan 50 bedrijven. Sinds 2010 leidt EiiF isolatiedeskundigen op in energieaudits en certificeert hen als zogenaamde TIPCHECK-ingenieurs. 

WAT IS UW VISIE OP DE EUROPESE MARKT VOOR TECHNISCHE ISOLATIE? 

De Europese markt voor technische isolatie wordt gedreven door de gebruikers van de isolatie en hun specificaties voor hun industriële isolatiesystemen. Veel verantwoordelijke industrieën zien isolatie vandaag de dag nog meer als een noodzakelijk kwaad dan als een van de meest effectieve beste beschikbare technieken om energie-efficiëntie te creëren en het energieverbruik en de uitstoot te verminderen. Daarnaast is de prijsdruk zo hoog dat veel isolatieoplossingen vandaag de dag niet de beste kwaliteit leveren, maar gewoonweg het minimaal vereiste of zelfs minder. Dit maakt het moeilijk om innovatieve isolatieoplossingen op de markt te brengen en te installeren en te gebruiken. 

HOE KAN DIT VERBETERD WORDEN?

We hopen dat nu met de toegenomen ambitie om de klimaatverandering een halt toe te roepen de kwaliteit van een isolatiesysteem en de duurzaamheid ervan meer en meer in het middelpunt komen te staan. Als we de netto nul-emissiedoelstelling 2050 in de EU willen bereiken, zijn we van mening dat er meer en betere isolatie nodig is. Dit omvat meer onderhoud van bestaande isolatiesystemen en de ontwikkeling van innovatieve isolatieproducten met hoge prestaties. 

WELKE ROL KAN DE EiiF HIERIN SPELEN?

We zijn dit jaar een project gestart om de Duitse VDI 4610-richtlijn voor de energieklasse om te zetten in een officiële EN-norm en later misschien zelfs in een ISO-norm. Dit zal volgens ons helpen om de energieklassen voor technische isolatiesystemen in heel Europa en daarbuiten geaccepteerd te krijgen. Verder werken we samen met de chemische sector aan een industrierichtlijn voor isolatie inspectie routines. Last but not least werken we aan een nieuwe methodologie voor de inspectie van industriële installaties met infrarood- en digitale technologie die hotspots in een fabriek in panoramische beelden en een hoge resolutie weergeven. 

WELKE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN ZIET U IN DE MARKT?

We zien twee trends die zich momenteel in tegengestelde richting ontwikkelen. In Duitsland bijvoorbeeld hebben we in september onze laatste TIPCHECK gedaan in een glasfabriek die de kleine glazen flesjes voor de Covid-vaccinatie produceert. Dit bedrijf NIPRO heeft een ambitieus energie-efficiëntieplan om zijn energieverbruik tot 2025 met 30% te verminderen ten opzichte van het verbruik in 2015. Na de TIPCHECK investeerden ze onmiddellijk om de vastgestelde problemen te verhelpen. In Nederland zien we een tendens dat bedrijven minder isoleren dan voorheen, omdat ze denken dat dit in de toekomst CUI (Corrosion Under Insulation) problemen zal voorkomen. Onze ervaring is, dat als we met Nederlandse onderhoudsmanagers praten, blijkt dat zij liever minder dan meer isolatie gebruiken. Voor onderhoudsmanagers is dit een snelle (maar foute) winst. Ze besparen tijd en geld in hun budget op het moment van de installatie en weten dat ze niet hoeven te betalen voor de verhoogde warmteverliezen of de CO2-emissiecertificaten die worden veroorzaakt door het verhoogde energieverbruik. 

HOE ZIET U DE TOEKOMST VAN DE TECHNISCHE ISOLATIEMARKT IN EUROPA? 

Met EiiF onderzoeken we op dit moment bijvoorbeeld de mogelijkheden voor isolatie bij de productie van groene waterstof. We denken dat isolatieadvies en energie-efficiëntieaspecten in de toekomst steeds belangrijker zullen worden. Dit heeft potentie om de markt voor kwalitatieve en duurzame isolatieoplossingen te laten groeien. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in