Uitdagend project in Engeland Kan niet? Bestaat niet!

0
1

Met meer dan 50 jaar ervaring en zo’n 250 medewerkers heeft FCG met de kennis en expertise die zij in huis heeft al vele mooie projecten mogen uitvoeren. In ons terugkerende katern “Project in beeld” lichten we er eentje uit: de klus in Engeland die recentelijk werd opgeleverd. Remon Franssen, mede-eigenaar, samen met Walter Luijten, van FCG, geeft een inkijkje in het project en neemt je mee in waar je als isoleerder op moet letten als je werkt in Engeland.

Remon: “De fusie die we in 2022 hadden, waarin de Franssen Groep samen ging met Isolin en Combi Isolatie uit Tholen heeft ervoor gezorgd dat we een nog breder isolatie pakket kunnen aanbieden. We opereren als één en delen hetzelfde DNA. Dit project in Engeland is een goed voorbeeld van wat we als FCG aan projecten oppakken.”

Keramische industrie

“We hebben een brede scope en verzorgen de hele range aan isolatie oplossingen. We werken aan maritieme projecten, in de utiliteitsbouw en in de industrie. Waarbij de industrie uiteraard een heel divers speelveld is. Dit is een project geweest in de keramische industrie, een tak van sport waar we al jaren actief in zijn. We hebben een steenfabriek nabij Birmingham geïsoleerd. Een flinke klus waar we 6 maanden mee bezig zijn geweest. In totaal hebben we 7.350 m2 aan isolatie aangebracht en tegen de 6.000 m2 aan aluminium beplating gemonteerd.”

“Niet iedereen is gewend om te werken met zulke grote diameters.”

Een opdracht van uitersten

“Temperaturen die variëren van 80 tot 850 graden, diameters van de leidingen die gaan van dia 200 mm tot dia 2200 mm, isolatiediktes van 50 tot en met 300 mm dikte… we hebben het in deze opdracht allemaal voorbij zien komen.

We hebben zelfs een conus gemaakt met een diameter van 1000 mm die perfect past op een bocht van 2500 mm. Na het engineeren door onze werkvoorbereider, hebben we deze op schaal 1:10 gemaakt om het vervolgens in de werkplaats te realiseren op ware grootte.

95% van het plaatwerk is in Nederland uitgewerkt en geprefabriceerd en is vervolgens in niet minder dan 14 vrachtwagens naar Engeland verscheept. De lamellen- en gaasdekens zijn door de isoleerders afgewerkt met de aluminium beplating en ter plaatse gemonteerd. Vier van onze mensen reisden elke maand heen en weer naar Birmingham, zo hadden we altijd een team op locatie aanwezig.”

“De een gaat linksom, de ander rechtsom, uiteindelijk gaan we met z’n allen rechtdoor.”

Werken in Engeland

“De opdracht kwam via de Duitse opdrachtgever waar we al 40 jaar voor werken. Zij zijn gespecialiseerd in het opleveren van turn-key fabrieken in de keramische industrie. Werken in Engeland heeft wel extra aandacht nodig. Zo is de wetgeving rondom veiligheid vele malen strenger dan hier op het vasteland. De certificering is anders. Voor het werken met een hoogwerker, heftruck en aluminium rolsteiger bijvoorbeeld zijn er specifiek Engelse certificaten nodig. Dat betekent dat je mensen daar op cursus moet krijgen om de juiste papieren te krijgen. Daarnaast moet je o.a. voor het inklaren en uitklaren in Engeland geregistreerd zijn en heb je een eigen VAT nummer nodig. En dan heb je nog rekening te houden met het feit dat alle elektrische gereedschappen niet op 220V maar op 110V lopen. Waar we vooral tegenaan liepen is dat het steigerwerk in Engeland twee tot drie keer zo duur is dan hier. Voor ons een reden dat we daar vooral met hoogwerkers werken in plaats van met stalen systeemsteigers. Daardoor zijn we wel langer bezig, maar het is nog altijd goedkoper dan steigers te laten bouwen. Verder is het goed werken met de Engelsen, datzelfde geldt overigens ook voor werken met de Duitse opdrachtgever. Er zijn wat cultuurverschillen, maar die zijn verwaarloosbaar. Iedereen komt netjes zijn afspraken na. En staan ze voor dezelfde principes als waar wij als FCG voor staan: afspraak is afspraak. Dat maakt dat het prima werken is daar.”

Meer informatie: www.fcg.nl

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: FCG

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in