Swen Peeters: nieuwe secretaris VIBBestuur

0
1
Swen Peeters: nieuwe secretaris VIBBestuur
Swen Peeters

Na 8,5 jaar te hebben gewerkt als sponsor- en relatiemanager bij WorldSkills Netherlands heeft Swen Peeters de stap gemaakt naar het VIB, waar hij het secretaris stokje van Jan Zanen gaat overnemen. Binnen WorldSkills heeft hij een bijdrage geleverd aan de promotie van jongeren en heeft hij VMBO jongeren, op weg naar een glansrijke carrière, een podium kunnen bieden. En ondanks dat het hem al die jaren veel voldoening heeft gegeven, begon het toch te kriebelen en heeft hij ervoor gekozen om te gaan voor één specifieke sector, een sector waarbinnen hij een verschil kan maken als hij zich daarin vastbijt. Dat het de isolatiebranche is geworden is niet zo gek: Swen draagt zowel de maakindustrie als een gezonde wereld een warm hart toe en met een vader die ook werkzaam was in de metaal is de keuze voor deze functie binnen de Koninklijke Metaalunie een logische stap.

Swen Peeters: nieuwe secretaris VIBBestuur
Swen Peeters

“De energietransitie, verduurzaming en CO2-reductie… het zijn onderwerpen waar mijn geëngageerde ik warm voor loopt. Ik word nu branche manager binnen de Koninklijke Metaalunie en specifiek bij de VIB, maar ik vind de hele MKB maakindustrie een interessant speelveld waarin er veel ontwikkelingen zijn die mijn interesse wekken.”

Belangrijke rol voor isolatie

“Als je denkt aan verduurzaming, dan wordt er al snel gedacht aan zonnepanelen en energietransitie, terwijl als we dichter bij huis kijken er een enorme rol is weggelegd voor het isoleren van bestaande panden en installaties. De eerste grote stappen in de uitdagingen die er zijn als je kijkt naar klimaatbeheersing en CO2-reductie zijn te zetten met het isoleren van industrie en utiliteitsbouw e.d. Het is het laaghangende fruit waar nog teveel overheen gekeken wordt.”

“Ik ben een teamplayer en doe het graag samen. Alleen bereik je helemaal niks.”

Vol aan de bak

“Vanaf 1 september ben ik 4 volle dagen in de week aan het werk voor de VIB. De eerste kennismakingsgesprekken heb ik nu gehad, allereerst natuurlijk met Jan vlak voor zijn pensioen, en dat was heel fijn. Ik heb een goed beeld geschetst gekregen van de branche en de zaken die zijn opgepakt. Toch is het voor mij nu nog iets te vroeg om al heel concreet een beeld te hebben van wat me de komende tijd te wachten staat en waar ik me als eerste op zal gaan richten. Ik concentreer me vooralsnog eerst op het vergroten van mijn begrip van de sector. Ik wil goed snappen waar de nuances liggen en weten wie de mensen en bedrijven zijn voor wie ik me de komende tijd ga inzetten.”

Het gesprek aangaan

“In de maanden die komen zal ik allereerst het gesprek dan ook aangaan met het bestuur en de leden. Gaandeweg zal ik bij iedereen langsgaan. Ik vind het belangrijk om de ondernemers in hun eigen omgeving te ontmoeten. Dat geeft me een veel beter beeld van de mens in het bedrijf en de visies die er zijn. Ik hoor graag uit eerste hand voor welke uitdagingen we staan en welke kansen er zijn. Een visiedocument is leuk en heel erg goed, maar het moet wel handen en voeten krijgen. Ik wil graag actief, effectief en concreet aan het werk gaan. En daar heb ik de inzichten van de leden voor nodig.”

Zichtbaar zijn

“Als we de klimaatdoelstellingen willen bereiken dan is de aanwas van nieuwe arbeidskrachten onontbeerlijk. Daarvoor is het nodig dat we als sector zichtbaar zijn en dat we laten zien dat we mooi werk te bieden hebben, met goede carrièrekansen. Ik zou ervoor pleiten om ook hierin de samenwerking te zoeken met opleidingsinstituten zoals de MBO Raad. De contacten die ik hierin heb opgedaan in mijn vorige baan, zou ik hier dan ook zeker voor in willen zetten. We hebben elkaar hard nodig om het uiterste uit alle mogelijkheden te halen. Ik wil dan ook inzetten op een zo breed mogelijke samenwerking met zoveel mogelijk partijen. Onze leden, de isolatie ondernemers, maar ook de opleidingsinstituten als het OOI en het MBO en daarnaast de grote opdrachtgevers.”

Swen gaat de komende maanden bij de leden langs voor een nadere kennismaking en om inzicht te krijgen in wat er speelt en de uitdagingen en kansen die er zijn. Wil je nu al meer weten over wie Swen is en dat eerste contact al met hem aangaan?
Leg dan alvast een connectie via LinkedIn: /swenpeeters

Scan de
Qr-code
Scan de Qr-code

Tekst: Chantal Fransen en Fotografie: Swen Peeters / WorldSkills Netherlands

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in