Succesvolle première voor ti-expo en conferentie 2022

0
1

De organisatie van de TI-Expo en Conferentie kan terugkijken op een geslaagd evenement. Ongeveer 1.300 bezoekers kwamen op 4 en 5 mei naar Essen om producten en oplossingen op het gebied van technische isolatie te ervaren. Daarnaast informeerden zo’n 80 deelnemers aan de TI-conferentie zich over onderwerpen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid, normen en richtlijnen, digitalisering, onderzoek en ontwikkeling, onderhoud en diensten. Een datum voor het vervolg is al gevonden: 29 + 30 maart 2023!

De vreugde om elkaar weer te zien was duidelijk merkbaar in Essen: na een lange corona-gerelateerde gedwongen pauze bood de TI-Expo + Conference eindelijk een platform voor informatie en professionele kennisuitwisseling voor iedereen die meer wilde weten over de isolatie van industriële systemen in industrie en gebouwen.

TI-Expo: Succesvolle productshow

Op TI-Expo toonden de meer dan 60 exposanten alle aspecten van technische isolatie voor industrie en gebouwen. Samen met verschillende vertegenwoordigers van de industrie, verenigingen, bedrijven en partners bood de beurs technische programma-items, waaronder praktische lezingen en diepgaande informatieaanbiedingen. Een hoogtepunt was de Innovation & Experience Area, waar je technische innovaties kon ervaren en ideeën kon uitwisselen over de nieuwste ontwikkelingen.

De rol van isolatie bij energie-efficiency

Welke belangrijke rol technische isolatie speelt tegen de achtergrond van klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende noodzaak om de energie-efficiëntie en daarmee de CO2 uitstoot te reduceren was alom vertegenwoordigd op de TI-Expo + Conferentie. TI-Expo projectmanager Christian Poell: “In de huidige situatie is het behalen van de klimaatdoelstellingen van de overheid van groot belang. We zijn verheugd dat de première van de TI-Expo + Conference succesvol was. Dit was echter alleen mogelijk door de steun en inzet van de industrie.” Henning en Thilo Könicke, Managing Directors van AFAG, organisatoren van TI-Expo, trokken ook een positieve balans: “Het was gewoon leuk om elkaar te ontmoeten en te beginnen met het nieuwe format. Wij zijn van mening dat alle aanwezigen in Essen goede gesprekken hebben gevoerd en zaken hebben gedaan.”


Expertise op het congres

Als onderdeel van de TI-conferentie spraken toonaangevende experts over onderwerpen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid, normen en richtlijnen, digitalisering, onderzoek en ontwikkeling, evenals onderhoud en diensten. Op de twee dagen van het congres kwamen zo’n 80 deelnemers zich verdiepen in de hoogwaardige specialistische lezingen en met elkaar van gedachten wisselen. Stephan Schalm, lid van de Raad van Bestuur van de Rudolf Müller Media Group: “We hebben goed gereageerd op de conferentie. Er waren geweldige lezingen en een geïnteresseerd auditorium. Voor de deelnemers aan het congres was er veel praktische informatie over energie-efficiëntie en duurzaamheid in het kader van technische isolatie te beluisteren.” De sprekers Gyna Galvis, technisch specialist en teamleider bij KAEFER Laboratories, en Dipl.-Ing. Andreas Regel, Product Manager Insulation bij Bilfinger Arnholdt GmbH, gaven een gezamenlijk overzicht van relevante normen en richtlijnen, gericht op het verhogen van de energie-efficiëntie door isolatie in de industrie, waaronder DIN 4140, VDI 4610-1, de GEG- en EU-normen. Karlheinz Kermann, isolatie expert, gaf een vermakelijk overzicht van typische fouten in de installatiebouw die het leven van de isoleerder bemoeilijken. Prof. Dr. Oliver Opel van de West Coast University of Applied Sciences rapporteerde opnieuw over wat de nieuwe BTGA Rule 3.004 voor corrosiebescherming van pijpleidingen en fittingen bevat en welke technische hiaten hierdoor worden gedicht.

Praktijkvoorbeelden illustreren relevantie

Op de TI-conferentie maakten twee praktijkvoorbeelden van de werking van een installatie duidelijk welk enorm potentieel technische isolatie heeft op het gebied van energie-efficiëntie. Thomas Stangl, Managing Director Rudolf Duschek GmbH, en Andreas Wald, TIPCHECK-ingenieur van EiiF, rapporteerden over welke maatregelen voor gebouwbeheer werden geïmplementeerd in een kantoorgebouw in Wenen. Thomas Dekarski, Environmental and Energy Manager bij Nipro PharmaPackaging Germany, wijst ook op de maatregelen die in zijn bedrijf zijn toegepast als gevolg van een TIPCHECK: “In operationele en lopende operaties merkten we dat we veel energieverliezen hadden. Daarom hebben we externe hulp gezocht en samen onze bedrijfslocaties onder de loep genomen. Er werden eenvoudige maatregelen genomen die zichzelf snel terugverdienden, maar ook complexe leidinggeleiders werden opnieuw geïsoleerd om de energie-efficiëntie op dit punt te verbeteren.” Ook de paneldiscussie over het (onvoldoende) meewegen van afschrijvingstijden en de levenscycluskostenanalyse van isolatiemaatregelen bij de planning of het onderhoud van operationele systemen aan het einde van de eerste dag van de conferentie, werd met grote belangstelling gevolgd door het publiek. Onder leiding van Dr.-Ing. Rudolf Jürcke, voorzitter van de European Federation of Associations of Insulation Contractors (FESI), vertelden de deelnemers hun mening over het onderwerp, waaronder Thomas Dekarski van de kant van de operator en Andreas Gürtler, Foundation Director European Industrial Insulation Foundation (EiiF), die de vraag vanuit een politiek en associatie gerelateerd oogpunt beoordeelde. Dr.-Ing. Elke Rieß, technisch manager bij Armacell, bracht opnieuw het standpunt van de fabrikanten naar voren. Gerd Gollenstede, hoofd technische dienst bij KAEFER, belichtte ook het onderwerp van de discussie vanuit technisch of uitvoerend oogpunt.

Product van het Jaar Award

De prijsuitreiking voor het TI Award Product van het Jaar 2022 vond plaats als onderdeel van de TI-Expo + Conference. De winnaar was va-Q-steel, de nieuwste ontwikkeling van va-Q-tec. Elk jaar bekroont het vakblad Technische Isolierung de Product van het Jaar Award voor innovatieve producten en oplossingen op het gebied van technische isolatie. De prijsuitreiking voor de winnaar van dit jaar was va-Q-tec met het va-Q-stalen vacuümisolatiepaneel. Verder werden deelnemers op de shortlist – Schwartmanns Maschinenbau met het ULTRA-CUT lasersnijsysteem en Isopartner met de brandbeveiligingsdocumentatiesoftware FIRELOG – eveneens bekroond met een prijs.

Netwerken op de Borrel

De kroon op de eerste beursdag was het samenzijn, gepresenteerd door Knauf Insulation. In een gezellige sfeer en met muzikale begeleiding was er de mogelijkheid om persoonlijk van gedachten te wisselen, te netwerken en de beursdag op een ontspannen manier af te sluiten. Na de première vindt jaarlijks de TI-Expo + Conference plaats in Messe Essen. De volgende datum staat gepland voor woensdag 29 maart en donderdag 30 maart 2023.

Commentaar van de deelnemers op de TI Expo + Conferentie

Mike Westermann, algemeen directeur Schwartmanns Maschinenbau GmbH: “Het is gewoon geweldig dat de industrie weer een plek heeft om live samen te komen. De gesprekken hebben veel potentie, het is gewoon leuk en daarom zijn we hier.”

Marcel Goebel, CEO Goebel GmbH: “De sfeer op de beurs was uitstekend en onze verwachtingen werden ingelost. Omdat je alle klanten kent, is het alsof je thuiskomt.”

Dr. Rudolf Jürcke, FESI – Europese Federatie van Verenigingen van Isolatie aannemers: “Het is een absoluut hoogtepunt dat we na lange tijd – door Corona – nu weer een branchebijeenkomst van deze omvang hebben. We hopen dat deze industrie de juiste status krijgt, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Want wat is een betere manier om energie-efficiëntie te bereiken dan door verstandige isolatie?”


Markus Biland Managing Director kijkt terug op een succesvolle beurs. De feedback van exposanten en bezoekers was dan ook zeer positief. “Mensen zijn blij om terug te zijn op een live beurs. Tijdens de beurs hebben we goede contacten opgebouwd. De belangstelling ging vooral uit naar de nieuwe MABI Bingo 16-Z Classic. Daarnaast de MABI 16-4Z EVO-pijplijn getoond, die tot 10 kant-en-klare pijpmeters/min kan produceren. Verder hebben we de MABI 3000E EVO Laser gepresenteerd met een nieuwe lasersnij-unit en technische aanpassingen.”


Hanko-family

Na een lange tijd zonder beurzen en evenementen was het eindelijk weer zo ver: de TI EXPO 2022 in Essen. Vol goede moed vertrok de HANKO-family met 8 man sterk richting Essen voor de beurs, uiteraard was onze Deutsche Mannschaft uit Hagen ook van de partij! Terugkijkend op de twee dagen in Essen was de beurs zeer geslaagd: onze stand was drukbezocht en er hing een goede sfeer. Bezoekers waren zeer te spreken over onze brede product range en onze positionering als ‘total supplier’ in de markt. Samen met onze partner JÖRG Machines waren we dé trekpleister van de beurs en trokken we veel bezoekers aan. We vonden het geweldig om al onze gewaardeerde relaties weer face-to-face op onze stand te mogen ontvangen. Daarnaast hebben we leuke gesprekken gehad met een hoop nieuwe gezichten, wat ons vertrouwen in de verdere uitbreiding van de HANKO-family alleen maar meer versterkt!

Bij dezen willen we dan ook graag melden dat HANKO zich na afloop van de beurs direct heeft ingeschreven voor de volgende editie van de TI EXPO op 29 en 30 maart 2023. Ook hier zullen we samen met onze partner JÖRG Machines weer te vinden zijn op precies dezelfde plek als dit jaar. Daarnaast staan we dit jaar wederom op de Industrial Heat & Power in de Brabanthallen in Den Bosch op 11, 12 en 13 oktober 2022. Meer informatie over deze beide beurzen zullen spoedig volgen! Namens de gehele HANKO-family: bedankt voor uw bezoek en tot de volgende beurs!
JÖRG Machines uit Dodewaard, kan terugzien op een succesvolle beurs. Zij aan zij met Hanko, wat een leuke interactie gaf. Er zijn veel gesprekken gevoerd met isolatiebedrijven wat zeker gaat leiden tot offertes. Veel bezoekers zowel uit Nederland en internationaal bezochten de stand waar de belangstelling vooral uitging naar de lasersnijmachines model 2010 evenals de kokerwals model 5610 en Kokerwals model 4960 waar JÖRG speciaal voor de beurs een actie had bedacht. Verder stond er op de stand een aantal voormachines, in handmatige uitvoering voor gebruik op locatie en voor gebruik in de werkplaats. Daarnaast één speciaal op de isolatie industrie gerichte elektrisch aangedreven uitvoering model 5330 en een kokerwals model 5610. JÖRG is ook weer present op de Industrial Heat & Power. In de tussentijd is het bedrijf ook te zien op TechniShow en Metavak. Beurzen zijn voor JÖRG een belangrijke plek om met ondernemers in contact te komen en noviteiten te tonen.


Netzch

Thermische isolatiematerialen zijn speciaal ontworpen om de warmtestroom te verminderen door warmtegeleiding, convectie en straling te beperken. Het bedrijf NETZSCH biedt een breed scala aan instrumenten voor de karakterisering van thermische geleidbaarheid waarbij voortdurend wordt gekeken in hoeverre thermische isolatiematerialen aan hun prestatieverwachtingen voldoen.


Fomicom

Het Belgische bedrijf Fomicom biedt hoogperformant gespoten PUR-schuim en isolatiegietschuim voor tal van industriële nichemarkten en grote bouwprojecten. Producten die snelle en eenvoudige isolatie van objecten, anticondensatie, tegen corrosieproblemen, injectie in mallen, luchtdicht maken mogelijk maken.

Hiltex

Hiltex produceert technische weefsels die worden ingezet bij bijzonder hoge temperaturen. Internationaal worden deze materialen gebruikt in productieovens, isolatie en bescherming tegen vuur en hitte voor o.a. buisisolatie, turbine isolatie, scheepsbouw isolatie, thermische procesinstallaties en over/ketel constructies.


Knauf

Op de beurs toonde Knauf Insulation een nieuwe online duurzaamheidstool hoe met de Knauf isolatieproducten gebouwen duurzamer gemaakt kunnen worden. Het biedt waardevol inzicht in hoe hiermee de milieu-impact van gebouwen verminderd kan worden.
Paroc en Foamglas toonden op de TI-Expo het complete gamma van innovatieve steenwolisolatieoplossingen, voor toepassingen van -265°C tot +700°C. Een team van deskundigen stond paraat om de isoleerder te informeren hoe door de stijgende energiekosten kunt tegengaan door optimale isolatie te kiezen bij akoestische toepassingen, CUI, brandisolatie en welke digitale ontwerp-en berekeningstools er zijn. Ons Quick Delivery Programma is speciaal ontworpen om u te helpen wanneer u dringende assistentie nodig heeft bij de levering van FOAMGLAS®-isolatiemateriaal op uw job site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in