Technische Ruimte ROVC
Isolatietechniek Lelystad heeft de technische ruimte van ROVC, het opleidingsinstituut voor technisch Nederland , voorzien van thermische isolatie. Dat tevens dient als praktijkruimte voor de technische opleidingen, o.a. op het gebied van installatietechniek. ROVC is marktleider op het gebied van trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Jaarlijks volgen meer dan 15.000 mensen een praktijkgerichte cursus of training bij ROVC.
Het gebouw aan de Galvanistraat in Ede is uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van energie, gebouwbeheer en klimaatcontrole. Zo zijn in de bouw zeven klimaattechnologieën geïntegreerd, waaronder een WKO-systeem, een lucht-water warmtepomp en een VRF-systeem. “Dagelijks bekijken honderden cursisten de technische installaties en dit was aanleiding om ons vakmanschap eens goed te promoten passend bij de technologische ontwikkelingen van het gebouw”, vertelt Marco Groendijk van Isolatietechniek Lelystad. “Daarom hebben we eens extra uitgepakt en van dit project ons visitekaartje gemaakt.”
Hoe ben je bij dit project terechtgekomen?
“In een eerder stadium bij de bouw van dit pand, hebben we luchtkanalen geïsoleerd in opdracht van Hanze Luchttechniek waarvoor wij alle isolatie doen van de luchtkanalen. Via de projectleider van
Hanze Luchttechniek en de projectleider van WSI Techniek uit Groenlo, die elkaar kenden, is het balletje gaan rollen en kregen we een aanvraag om een offerte te maken voor de isolatie van de leidingen van de technische ruimte. Het was ook de wens van de betrokken installateurs om de isolatie bij een bedrijf onder te brengen die het hele pakket zou doen vanwege een aanspreekpunt en korte communicatielijnen i.p.v. dat er drie verschillende isolatiebedrijven rond lopen. Wat je overigens steeds meer ziet in de markt”, aldus Marco.
Hoe heb je het project aangepakt?
“Aan de hand van de tekeningen die WSi Techniek had aangeleverd, is een offerte gemaakt”, licht Marco toe. “Daar zijn we een behoorlijk lange tijd mee bezig geweest om het goed te bestuderen en een calculatie te maken.” Wat volgens Marco zorgvuldig moet gebeuren, omdat je daar ook op wordt beoordeeld. Uit het aantal offertes zijn wij uiteindelijk gekozen om de isolatie van de technische ruimte te mogen uitvoeren. We zijn beslist niet de goedkoopste, maar hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding neergelegd die werd gehonoreerd. Waarbij ook gekeken is naar eerdere projecten die we hebben uitgevoerd waar klanten zeer tevreden over waren. Kwaliteit staat dan ook bij ons hoog in het vaandel. Als Isolatietechniek Lelystad beschikken we over een team van 11 zelfstandige medewerkers waarvan ik er zelf een aantal heb opgeleid tot allround isoleerder en inmiddels allemaal zeer ervaren zijn. Zelf zit ik zo’n 32 jaar in het vak waarvan 19 jaar als zelfstandig ondernemer. Daarvoor heb ik bij diverse isolatiebedrijven gewerkt en werk bij een aantal nog steeds samen. Wat betreft taken, hebben we deze binnen ons team opgesplitst. Zo hebben we een aantal medewerkers die alleen maar luchtkanalen isoleren. Terwijl andere medewerkers alleen maar technische ruimten isoleren of in de werkplaats de prefab materialen samenstellen. Ieder zijn deskundigheid. Dat moet ook wel, want we zijn actief in een breed gebied van isolatiewerken zoals o.a. in de utiliteitsbouw, kleine industrie, werktuigbouwkundige installaties, musea en zorginstellingen. Maar we doen ook een gedeelte woningbouw betreffende het isoleren van de leidingen van de warmtepompen vanaf de bron.”
Was er een programma van eisen?
“Er was een programma van eisen aanwezig dat was opgesteld door WSi Techniek in samenwerking met een adviesbureau. Waar wij als isolatiebedrijf ons aan moeten houden”, verduidelijkt Marco. “Dat bestuderen wij altijd zeer nauwkeurig, omdat er wel eens fouten in worden gemaakt. Wat we soms zien dat de isolatiedikte niet in overeenstemming is met de vereiste isolatiewaarden. Als je het goed wilt doen, zou je metingen moeten verrichten van de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur. Dat is bij ROVC niet gebeurd. Het betreft hier een redelijke standaard situatie. In de loop der jaren hebben we veel kennis opgebouwd op het gebied van installatietechniek. En dat probeer ik ook op mijn team over te brengen. Als je isoleert, moet je wel weten wat de reden is om te isoleren.
Prefab
“Bijna al het isolatiemateriaal / vormstukken voor dit project voor de GKW hebben we prefab vervaardigd in onze werkplaats in Lelystad. Aan de hand van de tekeningen van de installateur hebben we het isolatiemateriaal voor de leidingen, de appendages en de bochten volledig op maat gemaakt.” Prefab heeft volgens Marco de toekomst en bespaart veel tijd bij het aanbrengen van de isolatie. “Ik zou niet meer anders willen. Daarbij werken we ook nauw samen met onze leveranciers als het gaat om o.a. berekeningen maken. En bij spoedklussen, kunnen ze snel schakelen. De meeste producten kopen we in bij SIG Benelux en Hanko die ervoor zorgen dat we altijd voldoende voorraad hebben omdat we namelijk ook professionele isolatiematerialen leveren aan andere isolatiebedrijven en of particulieren. Voor de isolatie van de leidingen bij ROVC hebben we verschillende materialen toegepast. De koude leidingen zijn allemaal afgewerkt met Armaflex AF 19 mm en de warme leidingen met steenwol 40 mm dik afgewerkt met isogenopak. De luchtkanalen zijn geïsoleerd met steenwol en uitpandig afwerkt met aluminium beplating die we overigens niet zelf maken, maar uitbesteden bij een oud werkgever van mij die tevens al ons plaatwerk levert en monteert. Nadat alle isolatie is aangebracht, vindt er nog een laatste inspectie plaats voordat het wordt opgeleverd. In sommige gevallen wordt de isolatie nog getest en gemeten, maar dat is bij ROVC niet gebeurd. Wel hebben we hier materialen gebruikt die qua specificatie hoger waren dan voorgeschreven was. Want hoe dikker je isoleert, hoe groter de energiebesparing”, is de mening van Marco. “Wat tevens afhangt van het budget. In veel gevallen nemen we zo’n project aan voor een bepaald budget. Ik ben er echter van overtuigd dat je altijd moeten kiezen voor 100% kwaliteit i.p.v. bezuinigen op het budget. Helaas komt dat nog regelmatig voor. Gelukkig is bij dit project gekozen voor een ruim budget gezien de functie die ROVC heeft binnen de installatiebranche en ook voor hen de technische ruimte het visitekaartje is.”
Resultaat
Marco kijkt tevreden en trots terug op dit project. “Over dit project is heel veel gepraat en hebben we ook veel complimenten gekregen tijdens de werkzaamheden. Dat streelt wel mijn ego. Met het project zelf zijn we begonnen in september 2020 en daar zijn we zo’n 7 maanden mee bezig geweest. Van de installateur hadden we alle vrijheid en tijd om de leidingen zorgvuldig te isoleren en om een voor het oog aantrekkelijk plaatje van te maken. Daarbij hebben we onder meer gekleurde manchetten gebruikt in plaats van een standaardkleur, zodat de cursisten een visuele herkenning hebben bij het warme en koude gedeelte van deze installatie. In de isolatiewereld is het vaak hollen en stilstaan. Flexibiliteit is wel gewenst. Ik zeg altijd ik ben zo flexibel als Barbapapa”, zegt Marco lachend. “Maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Daar waak ik voor. Klanten verliezen gaat sneller dan iets opbouwen. De kunst hierbij is wel om goed personeel te vinden.” Marco vindt dat er betere praktijkgerichte opleidingen moeten komen. Toen ik bij ROVC bezig was met isoleren, kwam een dame van ROVC naar me toe en complimenteerde me met het resultaat van de isolatie. Zij vroeg zou je hier eventueel geen les in willen geven op het gebied van isolatietechniek? Als isolatiebedrijf werken we vaak nauw samen met installatiebedrijven. Het is een mooie kans om ons vak als isoleerder breder onder de aandacht te brengen bij de installatiebedrijven, en we op deze manier ook meer respect krijgen voor elkaars werkzaamheden. Want daar schort het weleens aan. Marco pleit tenslotte voor een keurmerk in de isolatiebranche.