Isoleren, het is ons vak. Nu het einde van het jaar eraan staat te komen en we de winter ingaan leek het ons een mooi idee om eens te kijken naar een materiaal dat bekend staat om zijn hoge isolatiewaarde: sneeuw!
Sneeuw is als een warme wintertrui. Het bevat heel veel stilstaande lucht, anders gezegd: sneeuw bevat veel luchtbelletjes die de warmte vasthouden. De warmte kan niet ontsnappen. Schaatsers zijn dan ook niet blij als er sneeuw op het ijs ligt. Door de isolerende werking kan de ijslaag namelijk niet verder aangroeien. De Inuit weten uiteraard allang dat sneeuw een prima isolatiemiddel is. Zij bouwen al sinds mensenheugenis hun iglo’s. Een logische keuze: er is sneeuw in overvloed en doordat sneeuw geen warmte geleidt houdt het de warmte juist vast. Hierdoor kan het tot wel 20 °C worden, of warmer als er aan de binnenkant huiden worden opgehangen. Een gebruik dat met name bij de stammen in het Noordwestelijk gelegen Canadese territorium Nunavut gemeengoed is.
De iglo wordt uit blokken opgebouwd en spiraalsgewijs gelegd, zo krijgt het de benodigde stevigheid. De binnenkant laat men eerst lichtelijk smelten om vervolgens snel op te laten vriezen. Het ijslaagje dat zo ontstaat zorgt voor nog meer stevigheid en isolatie en voorkomt dat de iglo van binnenuit smelt.
Een iglo is vrij eenvoudig zelf te maken. Zorg voor voldoende sneeuw, maak blokken van een meter bij 40 centimeter en 20 centimeter dikte. Hoe hoger je komt, hoe kleiner de blokken, zodat je ze naar binnen kunt hellen en een koepel kunt maken. En heel belangrijk: zorg voor voldoende luchtgaten, zodat er geen CO2 in de iglo blijft en verstikkingsgevaar optreedt.
We wensen je een mooie winter toe met veel (sneeuw)plezier!