Slimme isolatie met zeepbellen

0
1

Startup BBBLS heeft een innovatieve methode ontwikkeld om kassen extra te isoleren met zeepbellen in een dubbele dakconstructie. Telers kunnen op deze manier 80% besparen op hun energieverbruik. Dit maakt het mogelijk om met veel minder energie, voedsel van hoge kwaliteit te produceren.  

Conventionele kassen gebruiken/verspillen veel energie voor verwarming, koeling, ventilatie en verlichting”, vertelt BBBLS-oprichter Anton Paardekooper. “Waardoor ze duur zijn in het gebruik en de energie 25% van de operationele kosten uitmaakt. Met een groeiende wereldbevolking moeten we betere/ slimmere en duurzamere manieren vinden om ons voedsel te verbouwen, het hele jaar door”, vindt Paardekoper. 

Ontwerp

Het systeem van startup BBBLS bestaat uit dubbelwandige panelen van EFTE-folie en een reservoir met zeep. Wanneer het klimaat, het weer of het daglicht het vereisen, stuurt het klimaatbeheersingssysteem volautomatisch een signaal naar een pomp. Die zorgt ervoor dat zeepsop tussen de binnen- en de buitenlaag van het transparante paneel wordt geblazen. “Het is alsof er een grote wolk voor de zon schuift”, licht Paardekooper toe. “Je creëert op die manier een schaduwdek, waar licht goed doorheen komt. Planten kunnen daarin groeien zonder oververhit te raken. Wanneer isolatie niet meer nodig is, worden de bellen verwijderd om lichtdoorlatendheid mogelijk te maken. Met de BBBLS kan de lichttransmissie worden gevarieerd: Open voor volledige lichttransmissie met 82% lichtdoorlatendheid door grote ruiten en gebruik van ETFE-folie of gesloten voor diffuus licht en isolatie”, aldus Paardekoper. 

“Het is alsof er een grote wolk voor de zon schuift”

Lagere stookkosten

BBBLS regelt niet alleen de isolatie, maar zorgt er tevens voor dat warmte die zich overdag ontwikkelt in de kas langer wordt vastgehouden. Deze overdag opgeslagen energie wordt gebruikt om de kas ’s nachts te verwarmen, zelfs bij -10° C waardoor de stookkosten ‘s nachts fors naar beneden gaan. BBBLS claimt dat de ETFE-folie met zeepbellen ertussen zo’n tien keer meer isolerend is dan folie of glas zonder zeepbellen. De energiebesparing die BBBLS oplevert, vertaalt zich in een lagere CO2-uitstoot, een consistentere voedselproductie, een hogere winstgevendheid voor boeren en een lager investeringsrisico. De kas kan gedurende lange tijd gesloten blijven, waardoor een CO2-gehalte van 1600ppm mogelijk is en een optimaal groeiklimaat ontstaat

Praktijk

Inmiddels is BBBLS al in een aantal proefprojecten getest zoals bij een  glastuinder in Noorwegen in een kas van 1.500 vierkante meter. Metingen daar wezen uit dat het een U-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) opleverde van 0,3 tot 0,5 W/m²K. Dat is normaal gesproken alleen haalbaar met vacuümglas. Een moderne, goed geïsoleerde kas met hitteschermen haalt pakweg 4~5 W/m²K. De uitzonderlijke isolatiewaarde maakt het mogelijk de kas te verwarmen met een warmtepomp. Paardekooper denkt dat BBBLS niet alleen interessant kan zijn voor de glastuinbouw, maar ook in de reguliere bouw en kantoorgebouwen waar steeds meer glasdaken worden toegepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in