Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering van de VIB op de beurs Industrial Heat and Power gaf André van Berkel, contractmanager bij SPIE een inspirerend inkijkje in hoe je het meest effectief om kunt gaan met opdrachtgevers. In zijn presentatie ging hij in op misvattingen die er bestaan als het gaat om effectiviteit. Hij deed dit op basis van de zeer verhelderende infographic die hij hierover maakte: “De negen misvattingen van effectiviteit”. In zijn vorig jaar verschenen “Handboek Projectbeheersing in de bouw voor installatietechnische werken” gaat hij dieper op de materie in.
VOMI Optimalisatiemodel
Twee van de drie projecten krijgen te maken met vertragingen en inefficiënties. De oorzaken hiervan zijn divers en kunnen variëren van wijzigingen in de opdracht tot meerwerk dat gedaan moet worden. De directe kosten zijn veelal wel goed door te berekenen, maar het is lastig om het effect of effecten van een wijziging of meerdere wijzigingen op de uitvoering van het project goed in cijfers uit te drukken. Nu worden pas aan het eind van het project, als de cijfers bekend zijn, de claim voor productiviteitsverlies of vertragingsschade opgesteld. Een gedetailleerde onderbouwing ontbreekt dan helaas, waardoor de claims moeilijk te verdedigen zijn. Het VOMI Optimalisatiemodel duikt in deze leemte o.a. met het handboek “Projectbeheersing in de bouw voor de installatietechnische werken” van André van Berkel. In het handboek wordt uitgebreid ingegaan op hoe een project goed te controleren en te beheersen is. Het gaat daarnaast dieper in op allerlei studies rondom de verschillende methodieken die kunnen worden ingezet bij het kwantificeren van vertragingsschade. Daarbij wordt ook gekeken naar de impact die bepaalde versnellingsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de inzet van overwerk, hebben.
Hoe beïnvloeden wijzigingen het project? En is het dat waard?
In het handboek wordt ingegaan op het tijdig detecteren en controleren van inefficiëntie en productiviteit. Goed uitgevoerd zorgen de tools die in het boek aan de hand worden gedaan ervoor dat er op elk moment in het project weloverwogen beslissingen kunnen worden genomen.
Infographic
In het door de VOMI uitgegeven infographic wordt het Optimalisatiemodel gepresenteerd en wordt in één oogopslag duidelijk welke effect wijzigingen hebben op de uitvoering van het project. En daarbij worden 9 wijdverbreide misvattingen op een heldere manier uiteengezet. Zoals bijvoorbeeld de misvatting dat het uitvoeren van meerwerk geen noemenswaardige verstoringen veroorzaakt in de logistieke organisatie. Wijzigingen hebben wel degelijk invloed op de logistiek van een project. Zo moet de aannemer ervoor zorgen dat materialen en gereedschappen aanwezig zijn en steigerwerk is uitgevoerd, terwijl prefab en transport moet worden ingepland. Daarnaast hebben wijzigingen bij de opdrachtgever impact op de materiaalleveringen, -controles en transporten. En blijkt dat het effectiviteitsverlies niet minder dan 50% is. In het model wordt stilgestaan bij de gevolgen van een aanpassing op het werk. Keer op keer blijkt dat een verstoring op het project altijd een combinatie is van meerdere factoren.
Al met al geeft het handboek in combinatie met de infographic een verhelderend beeld van welke efficiency verliezen er kunnen optreden als er geschoven wordt met mensen en middelen.
Verkrijgbaar via www.ako.nl