Dit is het motto van Doorisol Isolatie B.V. Een familiebedrijf dat 63 jaar bestaat en gespecialiseerd is in warmte- koude- en geluidsisolatie en geleid wordt door de derde generatie Jack van Beers. Het bedrijf is actief in Nederland en België met projecten in de industrie, voedingsindustrie en ziekenhuizen betreffende het isoleren van procesleidingen, ketelhuizen, technische ruimtes, c.v. leidingen, koelleidingen en buffertanks.
“Vanaf de oprichting in 1958 hebben we brede klantenkring opgebouwd bij de installatiebedrijven en de bedrijven zelf”, vertelt Jack van Beers. “Er werken hier 19 man in vaste dienst, waarvan 4 in de werkplaats en de rest is op pad voor de montage. In de werkplaats werkt nog een oudgediende Christ Schillemans die 68 jaar oud is en het werk nog zo leuk vindt dat hij niet wil stoppen. We hebben gezien zijn ervaring en vakkennis veel profijt van hem bij het maken van de aluminium beplating dat nog praktisch volledig handmatig gebeurt”, aldus Van Beers.
Koude isolatie
“Naast warmte-isolatie doen we redelijk veel in koude-isolatie. Bij een dergelijk project krijgen wij meestal via de installateur de tekeningen en het bestek aangeleverd”, verduidelijkt Van Beers. “Hierin staat aangegeven welk soort beplating moet worden toegepast, soort isolatie en hoe dik de isolatie moet zijn. Waarbij we wel steeds meer inspraak krijgen ten aanzien van de gebruikte isolatiematerialen en de aanleg van de leidingen betreffende de tussenruimte. Het komt nog weleens voor dat de leidingen te dicht bij elkaar liggen wat isoleren bemoeilijkt of dat we een bestek krijgen van de architect dat verouderd is of gekopieerd is van een ander project. Gezien onze ervaringen wordt er meestal wel geluisterd naar onze opmerkingen. Binnenkort starten we met een groot project bij een bedrijf dat CO2 cilinders maakt voor de SodaStream om bubbels te maken. Het betreft het isoleren van kilometers aan leidingen van de opslagtanks naar de afvulstations die tot – 80 graden Celsius graden gaan, Voor de isolatie passen we elastomeer isolatie van Armaflex of Kaiflex. Dat in de koude industrie veel wordt toegepast en dat we in meerdere lagen aanbrengen en vervolgens wordt afgewerkt met aluminium beplating. Dit ter bescherming van de isolatie, want elastomeer is op zich een mooi product dat ook gemakkelijk aan te brengen is, maar zonder bescherming kan het snel gaan afbrokkelen als je tegenaan stoot. Daarnaast kan het materiaal niet goed tegen vetten en dan kan het poreus worden. Belangrijk bij koude-isolatie is dat de leidingen dampdicht geïsoleerd zijn anders gaat het condenseren op de leidingen. Na elk project controleren we of alles goed geïsoleerd is en of de verbindingen goed met elkaar zijn gevulkaniseerd.”
Rvs-beplating
“Voor koude leidingen kouder dan -80 graden Celsius gebruiken we meestal pirschalen in meerdere lagen over elkaar die afgewerkt worden met aluminium beplating of RvS. Dat steeds meer gevraagd wordt met name in de voedingsindustrie omdat RvS beter bestand is tegen zuren en schoonmaakmiddelen dan aluminium beplating. Het is wel duurder, maar robuuster en gaat ook langer mee. Bovendien ziet het er professioneler uit”, vindt Van Beers. Voor het snijden van de RvS platen heeft Doorisol onlangs een Jorg Lasersnijmachine aangeschaft. Daarnaast hebben ze nog een Mabi machine voor het snijden en de kokers te walsen. “Mijn opa gebruikte vroeger kurkschalen dat werd afgesmeerd met Flintcoat om koude leidingen dampdicht te krijgen. Wat een erg arbeidsintensieve methode was Door de opkomst van de elastomeer producten van o.a. Armaflex die als eerste met dit product op de markt kwam is het isoleren van koude leidingen een stuk gemakkelijker geworden.”
Isolatiebranche
Jammer vindt Van Beers dat we als isolatiebedrijf praktisch altijd hekkensluiter zijn in het project. Soms is het potje al bijna leeg, terwijl isolatie een belangrijke bijdrage levert aan de energiebesparing, CO2 uitstoot en de veiligheid in de processen. Isolatie wordt nog steeds gezien als kostenpost. Dat merken we weleens bij offertes en er soms wordt gevraagd naar een goedkoper isolatiemateriaal. Natuurlijk is isolatie een investering, maar ik ben van mening dat isolatie alleen maar geld oplevert. Gelukkig vindt er een kentering plaats bijvoorbeeld bij Gemeenten die steeds meer de taak krijgen vanuit de overheid en lokale klimaatplannen erop toe te zien dat ketelruimten van bedrijven en hotels goed geïsoleerd zijn en de installateurs ons inschakelen om de leidingen te isoleren. In die zin zouden installateurs en isoleerders meer moeten gaan samenwerken en voor beide partijen een win-win situatie oplevert.”