Het gebruik van natuurlijke isolatie is opkomst en worden vervaardigd op basis van honderd procent natuurlijke materialen zoals houtvezels, vlas, hennep, schapenwol, kurk enz.
Deze isolatiematerialen bieden belangrijke voordelen in vergelijking met de bekende traditionele isolatiematerialen omdat je er bovenal beter en gezonder mee kan isoleren. Natuurlijk isoleren betekent dus ook kwalitatief én duurzaam isoleren. Een van de hoogwaardige natuurlijke isolatiematerialen op de markt, is hennep. Het is een uitzonderlijk snelgroeiend gewas en daardoor gemakkelijk en zonder kunstmatige meststoffen te produceren.
Milieuvriendelijk
Hennep groeit bovendien niet alleen heel snel. Wel tot vier meter in ongeveer 100 dagen tijd. Daarbij neemt het tijdens de groei ook nog CO2 in zich op. Van de hennepplant worden de harde vezels en schillen van de plant verwerkt tot rollen of platen die handmatig zijn bij te snijden en zo op maat kunnen worden aangebracht bij daken, vloeren en gevels. Met een lambda-waarde van 0,038 – 0,042 mag hennep isolatie zich een gemiddeld presterend isolerend materiaal noemen. Dankzij de weinig belastende productie en het ontbreken van schadelijke toeslagstoffen blinkt hennep wel uit in milieuvriendelijkheid. Hennep is bovendien ook van nature schimmeldodend en antibacterieel, waardoor er aan het isolatiemateriaal geen giftige stoffen tegen schimmel of ongedierte moeten worden toegevoegd. Wel heeft hennep een hogere brandklasse van E. Dit betekent dat hennep gemakkelijker brandbaar is. Vandaar dat in sommige gevallen brandvertragende middelen aan hennep toegevoegd zoals ammoniumfosfaat of soda toe.
Toepassingen
Hennepisolatie wordt veel toegepast in de ecologische bouw voor het isoleren van daken, vloeren en gevels en is gemakkelijk te verwerken en onder verschillende namen en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo wordt er in de ecologische bouw veel gewerkt met kalkhennep dat een mengsel is van hennephout, hydraatkalk, mineraal additief en water en te verwerken is zoals traditionele kalkmixen en werkt als een isolator en vochtregulator. Het heeft niet de brosheid van beton en heeft daarom geen dilatatievoegen nodig. Het is een lichtgewicht isolatiemateriaal voor de meeste klimaten, dat isolatie en thermische massa combineert. Kalkhennep wordt in steeds meer ecologische bouwprojecten toegepast. Een mooi voorbeeld is Ecodorp in Boekel, een ecologisch dorp dat helemaal zelfvoorzienend is en meer energie opwekt dan dat het gebruikt. Dit mede dankzij milieuvriendelijke kalkhennep isolatie dat naast hoge isolatiewaarde ook voordelen heeft voor de gezondheid. Kalkhennep is namelijk dampopen en reguleert het vochtgehalte in huis. Dat is nodig want er is een gezonde luchtvochtigheid van 40-60%. Is het droger, dan krijgen we allerlei kwaaltjes. Is het vochtiger, dan krijgen we meer huismijt en schimmel. Daarnaast reguleert het ook de temperatuur en weert het schimmels en bacteriën en bevat geen giftige stoffen. Isoleren met hennep is in de industrie nog geen optie. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en wellicht biedt hennep straks de mogelijkheid om leidingen mee te isoleren. Wat wel een ommezwaai zou betekenen voor de isolatiebedrijven.