Isoleren met schelpen

0
1
Isoleren met schelpen

Isoleren met schelpen, het is misschien wel de oudste vorm van isoleren. Eeuwen geleden werden de bodems van huizen er al mee geïsoleerd. En nog altijd worden schelpen ingezet om met name kruipruimtes te isoleren. Het is een beproefde methode om vocht te bestrijden. En doordat schelpen voor bijna 100% uit kalk bestaan zullen ze niet gaan rotten en hebben ze zo een welhaast onbeperkte levensduur en werking.

Wat veel mensen zeker in deze tijd daarbij aanspreekt is dat schelpen een 100% natuurproduct zijn waar geen enkele chemische toepassing op losgelaten wordt om ze geschikt te maken als isolatiemateriaal. De schelpen worden daarnaast op een duurzame manier ontgonnen met inachtneming van alle wettelijke regels, waarbij er rekening wordt gehouden met de natuurlijke aangroei.

De schelp op zichzelf bezien isoleert echter een stuk minder goed dan andere bio-ecologische isolatiematerialen. Kijken we naar de lambdawaarde van de schelp dan ligt deze met 0,106 beduidend hoger dan bijvoorbeeld purschuim waar je ook de kruipruimte mee kunt isoleren en een lambdawaarde heeft van slechts 0,023. Houdt daarbij in gedachten dat hoe lager de lambdawaarde hoe beter het materiaal isoleert. Met andere woorden: hoe lager de warmtegeleiding, hoe hoger de isolatiewaarde.

Dit neemt echter niet weg dat schelpen wel degelijk een goede isolatiewaarde hebben. Zolang ze maar in een voldoende dikke laag worden gestort. Denk daarbij aan zeker een halve meter hoog.

Veelal wordt er gekozen voor schelpen om hun sympathieke, ecologische waarde. Elk jaar komen er op natuurlijke wijze schelpen bij. En zolang er rekening wordt gehouden met de strikte quota die er zijn voor ontginning zijn onze zeeën een welhaast onuitputtelijke bron van schelpen.

Grootste praktische voordeel om schelpen te gebruiken is dat ze door de natuurlijke werking ervan vochtige lucht tegenhouden. De vorm van de schelpen en de hoeveelheid waarin ze worden aangebracht zorgt ervoor dat de laag die aangebracht is voor het overgrote deel uit stilstaande lucht bestaat. Stilstaande lucht laat geen vochtige lucht door. Ook niet als de schelpen in water of op een vochtige bodem liggen. Is dat het geval dan zullen slechts de onderste centimeters vochtig worden, daarboven blijft alles droog en heeft het isolatiewaarde. Het zijn de luchtholtes die zitten tussen en in de schelpen die ervoor zorgen dat de lucht stilstaat en warmte wordt vastgehouden. Nadeel is wel dat door de flinke laag schelpen die in de kruipruimte moet worden gestort het kan zijn dat leidingen niet meer bereikbaar zijn. Wel zal de dikke laag ervoor zorgen dat er geen muffe geurtjes meer worden verspreid. Bijkomend voordeel is dat de scherpe randen van de schelpen ervoor zorgen dat ratten, muizen en ander ongedierte het wel uit hun hoofd laten om er rond te scharrelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in