Isolatietechniek in hygiënische omgevingen

0
1

Hygienic Design Network (HDN*1)) zet zich in voor de herkenning van technische maatregelen die nodig zijn op het gebied van proceshygiëne m.b.t. bereiding van voedingsmiddelen en half­fabricaten. Om de kwaliteit van de werkzaamheden in dit verband te borgen kan het zinvol zijn volgens het hygiëne plat­form HDN om vakbekwaamheidseisen te formuleren.

Dit geldt ook op het gebied van isolatietechniek in hygiënische omgevingen. Vaak blijft isolatie in relatie tot hygiëne (onterecht) onderbelicht. HDN wil daarom een richtlijn opstellen die kan worden gebruikt wanneer isolatiemaatregelen in de voedings-middelenindustrie worden uitgevoerd. Hiervoor zouden we graag in contact willen komen met de uitvoerende bedrijven en contactpersonen met kennis van de isolatietoepassingen in de omgeving waar hygiënemaatregelen nodig zijn. In die gesprekken willen we vaststellen wat er speelt op dat gebied. We denken daarbij aan het vastleggen van de noodzakelijke maatregelen en een best practice om dat uit te voeren.

Wellicht komt daar de eventuele behoefte voor erkenning van het vakmanschap bij. Dit zou kunnen in een mogelijke aanvullende opleiding of andere erkenning voor de personen, het opgeleverde object of uitvoerend bedrijf. Daarnaast is er vanuit de engineeringszijde behoefte aan een concrete omschrijving om tijdens het ontwerp al aan te kunnen geven wat nodig is en hoe dit nader te specificeren.

Wat VIB betreft is dit een kans om e.e.a. zodanig aan te pakken, dat dit vanuit de isolatiebedrijven en toeleveranciers kan worden versterkt. Vandaar onze vraag om medewerking binnen de isolatiesector om hieraan vorm te geven.

We willen graag op basis van de hygiënische eisen een passende isolatie technische oplossing genereren. Andersom is het zo dat het de kans biedt om nu zelf de lat op een bepaalde hoogte te kunnen leggen. Toeleveranciers hebben de verantwoordelijkheid om dit te doen, maar komen door commerciële druk hier vaak niet aan toe of het wordt onvoldoende op waarde geschat. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

‘VIB pakt rol bij vaststellen vakbekwaamheids eisen hygiënische platform’

Graag willen wij met u in contact komen om over de nadere uitwerking van dit project van gedachten te wisselen.
U kunt zich opgeven via info@isoleren.nl.

Voetnoten
https://www.hdn4food.com/

Contact?

Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein
Tel. 030­6300404
www.isoleren.nl
Volg op LinkedIn #VIB en #mooieisolatieprojecten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in