Isolatiemateriaal van oud papier bespaart energie en grondstoffen

0
1
Isolatiemateriaal van oud papier bespaart energie en grondstoffen

Woningisolatie bespaart veel energie en is daarom goed voor het milieu. Isolatiemateriaal is echter niet altijd even goed voor het milieu, weet Wigand Dijkstra, regional director Benelux bij iCell. “Het is gemaakt met fossiele brandstoffen, de productie kost veel energie of het materiaal kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij iCell doen we het anders. Wij maken isolatiemateriaal van oud papier. Dat is beter voor het milieu, woont gezonder en prettiger en de isolatiematten zijn recyclebaar.” Door oud papier geschikt te maken voor isolatie, vermindert iCell uit Deventer de productie van ‘virgin’ (nieuw geproduceerd) kunststof dat nodig is voor het veelgebruikte isolatiemateriaal EPS. “We willen de bekendheid van papierisolatie in ons land vergroten. Het totaal aan ‘biobased’ materialen dat hier gebruikt wordt voor isolatie is slechts 2% van de markt.

Damp-open bouwen

Papier is gemaakt van katoen en bomen, natuurlijke materialen, en dat maakt het mogelijk ‘damp-open’ te bouwen. Dijkstra legt uit wat dat is: “Bij het isoleren van een huis wordt aan de binnenzijde een plastic dampdichte laag aangebracht. Je woont als het ware in een regenjas: luchtdicht en dampdicht. Zo komt er geen vocht in de constructie. Onze isolatie heeft holle vezels. Dat kan goed vocht opnemen en afstaan. Het is niet snel te warm of te koud. Wij gebruiken geen plastic binnenlaag en dat draagt bij aan een fijn binnenklimaat. Je hebt minder last van schimmelvorming, woont gezonder en de geluidisolatie is door die holle vezels heel goed.”

Oud concept in een nieuw jasje

Oud papier gebruiken om je huis te isoleren is niet nieuw. Dijkstra: “Onze opa’s en oma’s deden het al: kranten in de scheuren van het huis. En als ik vroeger met natte schoenen thuiskwam, deed mijn moeder een krant in mijn schoenen. Wij steken een oud concept in een nieuw jasje.” Hoe ziet dat nieuwe jasje eruit? ”Het is een mat, een soort deken, een heel flexibel product. Het voelt als katoen en is heel zacht en toch stevig.” De matten variëren in dikte van 45 mm tot 170 mm, ‘maar je kunt natuurlijk stapelen’, en zijn ongeveer 120 cm lang en 60 cm breed.  De matten zijn uitvoerig getest en voldoen aan alle brandveiligheidscertificeringen, ook hun wanden werken brandvertragend. Bij uitslaande brand zorgen ze dat de structuur van het huis langer blijft staan. Dat draagt bij aan de veiligheid. Bovendien is papier een schoon product om mee te werken en heb je niet te maken met klachten als jeuk aan de huid of pijn aan de longen. Daarnaast heeft ons product een technische levensduur van ongeveer 75 jaar. Wanneer een gebouw na bijvoorbeeld 30 jaar wordt afgebroken kan het product worden hergebruikt. Het voegt dus zeker wat toe en het heeft absoluut zin. Wij gebruiken afval, en dat afval is opnieuw recyclebaar. Aan de voor-en de achterkant is het circulair.”

Innovatieve toepassingen

iCell heeft inmiddels al een aantal referentieprojecten in Nederland gerealiseerd. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt op de TU Delft en in het circulaire restaurant De Vondeltuin in Amsterdam. “Met deltaWonen uit Zwolle gaan we papierisolatie toepassen in nieuwbouwwoningen en bij ‘na-isolatie’. We merken wel dat de bouwwereld terughoudend is om de stap naar papier te zetten. De bouwwereld is best risicomijdend, hierdoor wisselen bouwbedrijven niet snel van materiaal dat ze al goed kennen. Maar uiteindelijk zal
papierisolatie, gezien ook de voordelen, zijn weg vinden in de isolatiebranche”, merkt Dijkstra tot slot op.

Tekst: Loet van Bergen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in