In gesprek met Adnan Tekin – voorzitter MBO-Raad

0
1
In gesprek met Adnan Tekin - voorzitter MBO-Raad

Werkgevers en opleidingsorganisaties

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat er voldoende vakpersoneel is?

“We kampen met grote tekorten aan vakbekwaam personeel in een aantal belangrijke sectoren. De zorg, onderwijs en zeker ook in de techniek. Er is een zekere maatschappelijke urgentie om te voldoen aan de prangende vraag die er is vanuit de markt om invulling te geven aan de vele technische vacatures die er zijn. Dat betekent dat we erop moeten sturen dat er meer mensen gaan kiezen voor een opleiding in, in dit geval, de techniek. De vrijheid om een opleiding te kiezen die past bij jou, daar gaan we uiteraard niet aan tornen, het is belangrijk dat de opleidingen inhoudelijk aantrekkelijk zijn en daarnaast goed in de etalage worden gezet, zodat studenten ook weten wat er te kiezen valt. Een goede presentatie van aantrekkelijke technische studies is één, goed werkgeverschap is daarnaast minstens zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het erover dat we samen laten zien hoeveel moois de techniek te bieden heeft.” Aan het woord is Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-Raad, met heldere ideeën over hoe werkgever en opleidingsinstellingen samen kunnen optrekken om ervoor te zorgen dat de grote vraag aan technisch personeel aan te kunnen.

In gesprek met Adnan Tekin - voorzitter MBO-Raad

“De jeugd heeft een grote interesse in klimaat en de energietransitie, daar kunnen we op inspelen.”

“De jeugd van tegenwoordig heeft een overduidelijke interesse in klimaat en de energietransitie waar we als maatschappij voor staan. Juist deze generatie heeft er baat bij dat dit onderwerp op de agenda staat. De technische opleidingen staan in het teken van klimaatadaptatie. En ondanks dat er geen specifieke isolatie opleidingen zijn, is er, met oog op de klimaatdoelstellingen die we ons als maatschappij gesteld hebben, juist met isolatie veel te winnen.”

Blijf bij de tijd

“We moeten ervoor zorgen dat we bij de tijd blijven met de opleidingen die we aanbieden. Met boeiende opleidingen waarbinnen we studenten lineair begeleiden naar een zekere carrière in deze branche, maar er ook voor zorgen dat er in het leven afslagen gemaakt kunnen worden. Niet iedereen weet vanaf zijn adolescentie direct welke richting hem of haar het beste past. De MBO certificaten die we aanbieden, zijn een goed voorbeeld van hoe we pragmatisch om kunnen gaan met het opleiden van de jeugd, maar ook van diegene die wellicht op latere leeftijd nog een keuze willen maken voor een carrière in de techniek.”

Laat zien wat je doet

“In april was ik op het Skills event in de RAI in Amsterdam. Georganiseerd door WorldSkills Netherlands, de organisatie waar overigens ook de nieuwe secretaris van de VIB vandaan komt. Het was goed te zien dat ook de isolatiebranche daarbij aanwezig was. Ik heb die dag een aantal mensen in het vakgebied ontmoet. De isoleerders hadden alles uit de kast gehaald en hun stand heel mooi opgebouwd. Met de praktijkvoorbeelden die zij lieten zien hebben ze een goed inkijkje gegeven in wat werken in de isolatiebranche inhoudt. Ik vond het machtig interessant en zeer indrukwekkend. En dat is ook exact wat je zou moeten doen: laat zien hoe mooi het vak is dat je uitoefent. Dat is de meest effectieve manier om jongeren geïnteresseerd te krijgen in een carrière in de isolatie.”

Goed gevulde rugzak

“Als isoleerder ben je onderdeel van een hele keten. Dat maakt het interessant en uitdagend tegelijk. Het betekent dat je goed beslagen ten ijs moet komen en begeleid wordt naar het zo goed mogelijk uitvoeren van jouw vak. Kijken we naar de vakopleidingen van de ROC’s, dan ligt de focus uiteraard in eerste instantie op de jeugd. Daar ligt het grootste arbeidspotentieel. Toch is er ook nog wel wat te halen in het maatwerk met de certificaten die wij bieden aan zij-instromers bijvoorbeeld. Daar ligt een taak voor de overheid: zij zorgen ervoor dat degenen die klaar staan voor een nieuwe, of in sommige gevallen eerste, serieuze uitdaging, ook de middelen hebben om die uitdaging aan te gaan. Het rugzakje, zoals we dat noemen, moet gevuld zijn met opleidingsmogelijkheden en tegelijkertijd moeten de mensen die die nieuwe of eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten, ook ondersteund worden in hoe zij uiteindelijk die functie vinden waar ondernemend Nederland zo om staat te springen. ”

“Laat zien wat je te bieden hebt.”

Waardering voor vakmanschap

“Interesse in de techniek zou al op het VO moeten worden gestimuleerd; die waardering voor vakmanschap die je bijvoorbeeld in ons buurland Duitsland wél heel duidelijk ziet ontbreekt in Nederland en dat is een gemiste kans. Uiteindelijk zijn het de vakkrachten waar we letterlijk op kunnen bouwen. En daar mag meer waardering voor komen. Uiteraard ook middels goed werkgeverschap. Ook daar mogen we niet aan voorbij gaan: zorg voor een prettig werkklimaat en goede verdiensten. Investeer in de mensen die je hebt. Wees zuinig op ze en zorg goed voor ze.”

logo-MBO-Raad

BIO

Adnan Tekin is voorzitter van de MBO-raad en werkte eerder als strategisch beleidsadviseur voor de gemeente Amsterdamw en had als gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland verschillende portefeuilles. Eerder was hij jarenlang stafsecretaris van burgemeester Cohen in Amsterdam.

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: MBO-Raad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in