Recent is het nieuwe EiiF rapport verschenen dat boekdelen spreekt. Uit het rapport blijkt dat in de afgelopen 10 jaar de industrie isolatiesystemen gebruikt die onder de huidige marktvoorwaarden niet kosteneffectief en niet energie-efficiënt zijn. Ook wordt geconstateerd dat in veel gevallen de thermische isolatie in de industrie slecht wordt onderhouden en onderdelen niet zijn geïsoleerd. Deze praktijk leidt tot buitensporige warmteverliezen en, als gevolg daarvan, hoge niveaus van vermijdbare broeikasgasemissies. Hoe nu dit probleem aan te pakken? De redactie van Isolatie Magazine peilde een aantal reacties onder leveranciers en opdrachtgevers.
In een interview met voorzitter van de VIB Hans Koole in het NRC ‘zegt hij dat bedrijven meer zien in nieuwe technologie zoals groene waterstof dan in isolatie. Dat blijkt ook wel uit de klimaatplannen van de regio-clusters. In deze plannen om de CO2 uitstoot te verminderen, wordt isolatie nauwelijks genoemd. Terwijl met goede isolatie in heel Europa de uitstoot zelfs met bijna 40 megaton CO2 kunnen worden teruggebracht. Vooral in de chemische industrie, bij raffinage (olieverwerkende industrie) en bij stroomproductie zou veel energiegebruik – en dus uitstoot – gereduceerd kunnen worden. Natuurlijk kun je volgens Hans Koole je geld maar één keer uitgeven, maar door geld uit te geven aan energiebesparing verdien je wel snel structureel meer terug.
Isolatie in het ontwerp
“Isoleren moet vanaf het begin van het ontwerp van een gebouw of een fabriek
tot in detail worden meegenomen”, adviseert Gert Prins, Regional Manager Safety & Environment EMEA bij Bünge Loders Croklaan. “Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend.” Zelf was hij nauw betrokken bij het ontwerp van de nieuwe fabriek van het bedrijf, dat wereldwijd palmolie – producten aan de voedingsmiddelenindustrie levert, in het bijzonder aan de (banket)bakkerij-, margarine- en frituurindustrie. De belangrijkste lessen die hij geleerd heeft uit dit project is dat het blijkbaar niet voor de hand ligt om isolatie tot in detail mee te nemen in het ontwerp van een fabriek. “Het is belangrijk om daar als eind- opdrachtgever bij een project streng op toe te zien.” Hij voegt hier nog aan toe dat isoleren ook niet als sluitpost gezien mag worden bij projecten en dat vanaf het begin belangrijk is dat er specificaties zijn. “Samenwerken met alle betrokken partijen vormt volgens hem dan ook de aangewezen weg voor een optimaal isolatieproject in de industrie.”
Europees energielabel voor industriële installaties
Als actief premium lid in de EiiF ondersteunt Knauf Insulation de bevindingen volledig van de studie. EiiF geeft aan dat als een verplicht ‘C’ -niveau van energie-efficiëntie wordt ingevoerd voor industriële gebouwen, in totaal 40 Mt CO2 per jaar kan worden bespaard. Dit zou op zijn beurt 14 Mtoe energie besparen, wat neerkomt op 10% van de kloof die nodig is om het EU-streefcijfer voor energie-efficiëntie voor 2030 te halen. Er zouden volgens Knauf net als energielabels voor consumptiegoederen, energielabels moeten komen voor industriële installaties waar het energiebesparingspotentieel veel hoger is. Deze classificaties voor de industrie aanpassen en het verplicht maken voor alle Europese industriële gebouwen om een bepaald niveau te bereiken ondersteunt Knauf. Nu worden nog miljoenen tonnen aan uitstoot en miljoenen euro’s verspild aan buitensporige energierekeningen. Dat geld zou natuurlijk beter kunnen worden geïnvesteerd in het verbeteren van de industrie en het helpen bestrijden van klimaatverandering.
Isolatie draagt bij aan CO2-reductie
Het NCTI, kennisinstituut van de technische isolatie in Nederland, vindt het fijn dat EIIF met een nieuw rapport is gekomen over de bijdragen die een goed isolatiesysteem kan leveren aan de CO2-reductie en aan kostenbesparing op de lange termijn. Ook in Nederland proberen wij als branche meer aandacht te vragen over de effecten die een goed isolatiesysteem met zich meebrengt. De gegevens uit het rapport gaat het NTCI verwerken in hun trainingen en tegelijkertijd wordt gepromoot het doen van inspecties van isolatiesystemen om zo energieverliezen in een systeem tijdig op te sporen. In 2021 is er bijna voor elke situatie wel een goed isolatiesysteem te bedenken. Als branche, in zijn geheel, vindt de NCTI dat van bestuurder tot aanbieder gefocust moet zijn om continu de waarde van een goed isolatiesysteem onder de aandacht te brengen. Delen van dit rapport kan daarom ook als onderbouwing van een offerte gebruikt worden om de klant te stimuleren voor een hoogwaardiger isolatiesysteem te kiezen. Tenslotte denkt de NCTI dat dit rapport van EIIF ook als onderbouwing kan dienen om regelgeving aan te scherpen, maar ook om ervoor te zorgen dat isolatie niet het sluitstuk van een begroting is en een essentieel onderdeel is om toekomstige doelen in CO2-reductie te realiseren en tevens bijdraagt aan een gezonde toekomst.