Hoe innovatie de winstgevendheid in de isolatiebranche kan versterken

0
1

Wat innovaties betreft zijn er binnen de isolatiebranche in de afgelopen jaren verschillende tools op de markt gekomen die de productiviteit verhogen en de efficiency verbeteren en uiteindelijk dus zorgen dat je als bedrijf winstgevend blijft met tevreden opdrachtgevers.

Digitalisering en automatisering in de isolatiebranche gaan een steeds belangrijker rol spelen en zullen in de toekomst het concurrentievoordeel bepalen. In dit kader zijn de o.a. de isolatiescan, de TBI app, de infrarood warmtescan, TIP Check, Steiger App, ArboTechniek Veiligheidsapp zijn belangrijke ontwikkelingen

1. Isolatiescan verbetert kwaliteit technische isolatie

De overheid heeft recent de isolatiescan geïntroduceerd. Een tool waarmee bedrijven kunnen vaststellen of ze alle maatregelen hebben genomen die technisch en economisch haalbaar zijn op het gebied van technische isolatie en zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze scan bestaat uit: een inventarisatie van installaties en leidingen die voor isolatie in aanmerking komen en een specificatie van besparingsmaatregelen. De Isolatiescan maakt onderdeel uit van het eLoket formulier voor de Onderzoeksplicht.

Meer informatie over de Isolatiescan op
https://www.rvo.nl/onderwerpen/energie-besparen-industrie/isolatie

2. Energie- en geld besparen met de TBI-App

Met de TBI-App kunnen isolatiebedrijven snel bedrijven controleren en inschatten hoeveel energie- en geld besparend potentieel een technisch isolatiesysteem te bieden heeft. De App biedt een conservatieve schatting van de hoeveelheid energie die een component verliest. Bovendien toont het de potentiële besparingen als geïsoleerd of als een verbeterd isolatiesysteem wordt geïnstalleerd. De besparingsschattingen worden gegeven in een bereik dat de prestaties van een typisch basis- en een realistisch goed isolatiesysteem evalueert. De schattingsmethode is gebaseerd op: EiiF’s uitgebreide TIPCHECK-ervaring en ISO 12241. TBI-App biedt naast de mogelijkheid om potentiële energie- en CO2-besparingen in te schatten ook informatie over veiligheidsproblemen. De TBI-app is te downloaden in de Google Playstore.

3. Hoe je met thermografie warmte lekken opspoort?

Thermografie wordt vooral veel toegepast als het gaat om isolatie. Dan is bij uitstek temperatuur van belang en kan eenvoudig worden gezien of er plaatsten zijn waar warmte weglekt of juist warmte binnenkomt. Misschien is een bepaald deel van de muur niet geïsoleerd of onvoldoende goed geïsoleerd. Ook kunnen hiermee hot spots worden gedetecteerd, alsmede reeds geïsoleerde delen waarvan de isolatie onvoldoende of verouderd is. Ook als het gaat om lekkages kan thermografie handig zijn. Aangezien water verkoelend werkt zal een lekkage vaak duidelijk te zien zijn op beelden van een infraroodcamera.

4. Digitale werkbon zorgt voor meer efficiency

Bilfinger Industrial Services heeft met de Scaffolding App de digitale werkbon geïntroduceerd. Deze innovatie maakt het mogelijk met behulp van smartphone of tablet alle informatie rond een steigerbouw project in één digitaal dossier up-to-date te houden. De Scaffolding App stelt data beschikbaar via een digitale werkbon. De voorman completeert deze data op site met bijvoorbeeld afmetingen, type steiger en foto’s. Administratie en facturering vinden grotendeels geautomatiseerd plaats. Snel, efficiënt en foutloos.

Meer informatie: https://www.is-bnl.bilfinger.com/innovaties/procesinnovaties/scaffolding-app/

5. Steigers engineeren met behulp van 3D-scanning

Traditionele steigerbouw in een complexe omgeving brengt praktische uitdagingen met zich mee. Of een steiger volgens plan wel of niet goed past is soms een kwestie van enkele centimeters. Het beschikken over goede informatie van de installatie is dan zeer belangrijk. In sommige situaties is de tekening van het object, het omliggende leidingwerk en ander equipment aanwezig conform de werkelijke situatie. In andere situaties bestaat er geen tekening of klopt deze niet met de huidige werkelijkheid. Als voorloper in steigerbouw heeft Bilfinger op eigen initiatief een nieuwe methode ontwikkeld om steigers te engineeren, namelijk via 3D-scanning en werkt als volgt. Een laser scant het object of de installatie en de maatgevende omgeving on site. Deze scan wordt vertaald naar een 3D-model waarbij de engineer de steiger modelleert in deze 3D-omgeving. De output is een zeer accuraat montageschema van de steiger, inclusief omgeving, in 3D. Waardoor de efficiency toeneemt evenals tijdsbesparing en de totale engineeringskosten.

Meer informatie: https://www.ibnl.bilfinger.com/innovaties/productinnovaties/3d-scanning/

6. Hoe met TIPCHECK de bestaande installaties te evalueren

Met TIPCHECK is het mogelijk om thermische energie-audits uit te voeren die berekenen hoeveel energie en geld een industriële installatie verliest met zijn huidige isolatiesysteem (inclusief niet-geïsoleerde onderdelen). Het resultaat: een op maat gemaakt isolatievoorstel die de ecologische en financiële waarde van industriële isolatie aantonen, wat tegenwoordig een moderne, kosteneffectieve en eenvoudig haalbare eerste stap is om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken met een terugverdientijd van slechts één jaar of zelfs minder. De TIPCHECK Audit wordt uitgevoerd door de Europese Industriele Isolatie Federatie (EIIF)door gecertificeerde TIPCHECK-Ingenieus die officieel zijn opgeleid en gekwalificeerd door EIIF.

Meer informatie op: https://www.eiif.org/tipcheck

7. Veiligheid gaat in de isolatiebranche boven alles

Met de vorig jaar geïntroduceerde ArboTechniek Veiligheidsapp kunnen vakmensen in de installatie- en isolatiebranche informatie raadplegen en toepassen over hoe veilig en gezond te werken. Over allerlei thema’s vind je stappenplannen voorzien van handige afbeeldingen. Zo kun jij altijd, ook op het laatste moment, checken hoe het ook alweer zat. Uniek aan de app is dat een aantal vakmensen uit de branche actief meewerkte aan de ontwikkeling ervan. De app – die voortdurend zal worden bijgewerkt op basis van ontwikkelingen in de branche en feedback van eindgrebruikers – is geheel gratis te gebruiken.

Meer informatie over de app: https://www.arbotechniekveiligheidsapp.nl/

Tekst: Loet van Bergen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in