Begin juli werd op de vestiging van FCG in Boven-Leeuwen een veiligheidsmiddag georganiseerd voor al het personeel van de onlangs gefuseerde Franssen Groep, Isolin en Combi Isolatie.
Doel van deze middag was de betrokkenheid ten aanzien van het veiligheidsbewustzijn te verbeteren en dit naar een hoger niveau te tillen. Na afloop was er samenzijn met alle collega’s naar aanleiding van de fusie.
Activiteiten
FCG had verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van veiligheid. Binnen stonden een aantal stands waar onder meer een presentatie van de Veiligheidsapp werd gegeven door Helen Klijnen van Arbotechniek. Verder een presentatie over veilig werken en geluid/lawaai op de werkplek. Buiten konden de medewerkers kennismaken met blustechnieken, veiligheidskleding, veilig werken op hoogte en de PAGO gezondheidskeuring.
Veiligheidsapp
Er was veel belangstelling voor de Veiligheidsapp, Helen Klijnen van Arbo Techniek legde de Veiligheidsapp (die je gratis op je telefoon kunt downloaden) stap voor stap uit. “De app bevat verschillende thema’s waar je door heen kunt bladeren en informatie bevat over o.a. werken op hoogte, werken aan elektrische installaties, werken met gevaarlijke stoffen of werken in kruipruimtes. Per thema vind je er actuele informatie, stappenplannen en de laatste minuut risicoanalyse (LMRA). Verder zijn in de Veiligheidsapp tips en veel gestelde vragen te vinden.” Helen had het idee dat er binnen FCG nog weinig gebruikt wordt gemaakt van de veiligheidsapp. Ze raadt iedereen binnen FCG en de isolatiebranche aan om deze app te gebruiken.
Veiligheidsgedrag
Een van de thema’s van de toolbox was veiligheidsgedrag. Harold Schuurmans, KVGM-coördinator bij Weijers Eikhout legde uit hoe hij de organisatie ondersteunt als het gaat om processen en protocollen rondom veilig werken. “Daarbij hoort ook het veiligheidsgedrag van medewerkers bij. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw collega een onveilige handeling uitvoert. Spreek je hem daarop aan? Er gebeuren helaas nog te veel ongelukken tijdens werkzaamheden met alle gevolgen van dien. Bewustwording is de eerste stap naar gedragsverandering. Door mensen bewust te maken van de mogelijke risico’s en de impact van hun gedrag op veiligheid, kunnen ze beter begrijpen waarom bepaalde regels en procedures van essentieel belang zijn. Input van de medewerkers in de praktijk naar de werkgever is dus essentieel. Wat kan leiden tot betere veiligheidsprocedures om ongevallen in de toekomst te voorkomen.”
Geluid/lawaai op de werkplek
Wanneer is dit schadelijk voor ons en wat kunnen we eraan doen. Tijdens deze toolbox gepresenteerd door Rinie van Rodijnen KAM coördinator bij FCG bleek dat gehoorschade al vrij snel kan ontstaan. Geluiden vanaf 80 dB kunnen al schadelijk zijn. Via een interactieve app werd gepeild hoeveel medewerkers last hebben van gehoorschade. Eveneens werd gepeild hoeveel medewerkers gehoorbescherming gebruiken. Niet iedereen maakt gebruik van gehoorbescherming. Rinie maakte duidelijk dat geluidsoverlast binnen onze branche al gauw de 80 dB overschrijdt bijvoorbeeld bij steigerbouw, geluiden in de werkplaats en omgevingsgeluid. Hij hamerde erop bij de medewerkers om goede gehoorbescherming te gebruiken om gehoorschade te voorkomen.
Brand blussen met kleine blusmiddelen
Buiten konden de medewerkers kennismaken met de verschillende kleine blusmiddelen en mochten ze zelfs een kleine brand blussen. Ze kregen ook uitleg over de verschillende blusmiddelen zoals schuimblussers die effectief zijn bij branden van vloeistoffen zoals olie en benzine. CO2 blussers voor het blussen van elektriciteitsbranden en branden van brandbare vloeistoffen. Ook het gebruik van poederblussers werd besproken.
Gebruik valbeveiliging
Gebruik van valbeveiliging, we hebben het regelmatig nodig binnen onze werkzaamheden. Maar wat is een goede valbeveiliging en waar moet hij aan voldoen. Welke maat en welke lijn gebruiken we, allemaal dingen waar we rekening mee moeten houden. Er werden verschillende soorten valbeveiligingen uitgelegd en de medewerkers konden dit ook uitproberen. Belangrijk bij veilig werken op hoogte is het erkennen en analyseren van de potentiële risico’s die zich kunnen voordoen. Een solide veiligheidscultuur vereist het gebruik van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en naleving van strikte veiligheidsprocedures.
Werkkleding
FCG werkt samen met het bedrijf Remmerden die een pakket heeft samengesteld waaruit de medewerkers kunnen kiezen. Waarom is het dragen van werkkleding belangrijk en niet onze joggingbroek dragen tijdens de werkzaamheden. Veiligheidskleding is geen optionele extra, maar eerder een integraal onderdeel van moderne werkomstandigheden. Het biedt bescherming tegen fysieke gevaren, chemische blootstelling en verhoogt de herkenbaarheid van werknemers, wat bijdraagt aan een veiligere werkomgeving en het welzijn van werknemers.
“Veiligheidsbewustzijn optimaliseren met elkaar”
PAGO
Op de stand van PAGO kregen de medewerkers uitleg wat dit inhoudt en hoe je er aan deel kunt nemen. PAGO staat voor een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek en is een medisch onderzoek om de gezondheid van jouw medewerkers te beoordelen en te bewaken. Het doel van het onderzoek is het opsporen van eventuele gezondheidsproblemen of -risico’s, gerelateerd aan het werk. Zodat deze voorkomen of verholpen kunnen worden. Gezien het soms zware werk in de isolatiebranche is regelmatig checken op de gezondheid geen overbodige luxe.
Tekst: Loet van Bergen en Fotografie: FCG