Een dagje mee met CINI Inspecteur Hein Tersteeg

0
1

Hein Tersteeg, een bekende voor iedereen in onze branche heeft ons twee dagen meegenomen op een Isolatie Inspectie bij een groot bedrijf dat al 75 jaar gespecialiseerd is in het samenstellen en bouwen van apparaten uit koolstofstaal, roestvast staal, duplexstaal etc., voor petrochemische fabrieken, raffinaderijen, energiecentrales en andere industriële installaties, van engineering tot en met de constructie van de desbetreffende apparaten.

Deze reactor voor de opslag van chemicaliën, is een van de 6 stuks equipment die geïnspecteerd gaan worden. Deze worden later als de isolatie is voltooid en goedgekeurd over de weg en het water vervoerd naar de Botlek om geplaats te worden bij een grote marktleider in het produceren van PVC.

Inspectie stapsgewijs

Aangekomen bij de werf van het constructiebedrijf, neemt Hein eerst de papieren door met het management, hij controleert de tekeningen en ontwerpen en bespreekt deze door met de isoleerder, de opdrachtgever en het ingenieursbureau.

Daarna begint de inspectie in de grote hal, waar het grote stuk equipment op hem ligt te wachten. Hein controleert eerst samen met de isoleerder alle materialen die zijn gebruikt voor zijn rapport, materiaal-datasheets, labels, dozen, verpakkingen etc. worden nagekeken en gedocumenteerd.

Belangrijk is vooral ook het type, dikte (120 mm steenwol) en de afgesproken densiteit van de isolatie die overeenkomt met CINI norm en de isolatie-specificatie van de klant. Tevens worden alle bevestigingsmaterialen, plaatwerk en banden meegenomen in de controle evenals de coating op de reactor voordat de isolatie wordt aangebracht. Wat ondertekend dient te worden door de opdrachtgever en geinspecteerd is door het ingenieursbureau. Op deze reactor is een drielaags coating aangebracht om corrosie onder de isolatie te voorkomen.

Daarna gaat Hein beginnen aan zijn ronde. Hij controleert alle aspecten die in de CINI norm en de afgesproken specificatie voorgeschreven staan en adviseert op een aantal locaties extra haken, of details die nagelopen moeten worden, deze ronde doet hij samen met de isoleerder, zodat details meteen aangepast kunnen worden of hij maakt de afspraak voor de her-controle week erop. Dit werkt heel fijn voor de klant en isoleerder omdat zij het meteen kunnen aanpakken en verbeteren zodat de aflevertijd van het component niet in het gedrang komt.

Met een daarvoor geschikte digitale camera legt hij alles vast voor het rapport.

CINI Norm is mede als basis genomen voor deze toren en nog wat extra voorgeschreven punten van de klant zijn doorgesproken.

Hein gaat verder met de inspectie van afwaterings-constructies ( geen inwater punten) expansie naden, overlappingen worden gecontroleerd en vastgelegd voordat de cladding erop zit, parkerafstanden, mangat afwerking etc.

De onderlinge afstanden van de stormbanden loopt hij na
(3 per strekkende meter), en hij adviseert de isoleerder eerst de rozetten af te werken en dan de stormbanden te plaatsen. Deze banden moeten strak zitten omdat anders het plaatwerk tijdens extreme windbelasting zou kunnen gaan zakken/losraken. De spanning is niet voorgeschreven. In principe zou ik mijn hand er niet tussen moeten krijgen.

Een volgend bezoek wordt gepland om de eindinspectie uit te voeren, dit gaat samen met de isoleerder, de opdrachtgever en een groot Amerikaans ingenieursbureau die ook de NACE-inspectie heeft gedaan voor dit project. Er zullen hierna nog twee torens geproduceerd en geïnspecteerd gaan worden voor dit project.

Bij de tweede inspectie is er al een groot gedeelte afgewerkt van de SS jacketing, de toren ligt mooi te ‘glimmen’in zijn draagsteunen en Hein loopt alles nog na.

Samenwerking Klant – Opdrachtgever

Doordat bij dit project is gekozen door de klant om externe CINI inspecteur ( in dit geval Hein Tersteeg ) in te schakelen loopt het project goed op kwaliteit, samenwerking en coördinatie. Door hem op tijd in te schakelen fungeert Hein als tussenpersoon voor de klant, hierdoor kun je het plan van aanpak, de vereiste kwaliteit, veiligheid en planning op tijd aanpakken. Uiteraard alles in samenspraak met de klant en de opdrachtgever. In totaal heeft Hein 6 inspecties uitgevoerd waar hij zo’n 4 tot 5 uur per inspectie mee bezig is. Dit moet nauwkeurig gebeuren. Daarnaast moet alles nog gedocumenteerd en gerapporteerd worden aan de opdrachtgever.

Opleiding tot CINI Inspecteur

Er zijn op dit moment te weinig CINI Inspecteurs beschikbaar die kunnen en willen inspecteren. Vandaar dat Hein en een aantal andere CINI-inspecteurs voor de toekomstige nieuwe aanwas van inspecteurs in gesprek is met o.a. de Stichting OOI om een opleiding Internationaal Insulation Inspector in de breedste zin van het woord, op te zetten, zodat deze nieuwe inspecteurs opgeleid kunnen worden op internationaal niveau. Naast de CINI-richtlijn zullen ook diverse andere gebruikte internationale normen worden betrokken in deze opleiding met de input van internationale inspecteurs uit o.a. Australië, Nigeria, Italië enz. Deze opleiding zal ook langer duren en veel uitgebreider zijn dan de huidige CINI-opleiding en zal zeer waarschijnlijk ook internationaal erkend worden.

BIO

Hein is een van de ervaren internationale CINI-inspecteurs. Ooit in zijn jonge jaren begonnen als leerling bij zijn oom Willem van Meeteren. Eerst als tijdelijke overbrugging na zijn schooltijd voordat hij dienst moest. Het werd echter niet een tijdelijke periode maar een definitieve stap in de technische isolatiebranche. Met veel passie vertelt hij over deze periode. Vanaf zijn twaalfde ging hij mee met de isoleerders van Oom Willem en leerde zo de kneepjes van het mooie Technische Isolatie vak. Hein heeft na vele jaren isoleren in de industrie, waarin zijn laatste functie als hoofd-uitvoerder bij het toenmalige Corus (Hoogovens ) sinds 2007 een eigen bedrijf Asis-t voor advies, project-ondersteuning, asbest/isolatieprojecten en inspecties technische isolatie, waaronder ook second opinions. Sinds 2015 is hij International CINI Inspecteur. Hein ziet veel kansen in de markt voor de isolatiebranche. Zeker gezien de isolerende maatregelen die bedrijven moeten nemen betreffende de verplichte energiebesparing. Daarbij is het handig om te isoleren volgens de CINI-richtlijnen voor een optimale energiebesparing. Nu wordt er nog te veel gekeken naar isolatie als kosten, maar er dient niet alleen economisch gekeken te worden. Er spelen in de huidige plannen, met betrekking tot de komende energietransitie, meerdere factoren mee Zo van ” wat levert het ons op aan besparing en minder CO2 uitstoot.”

Tekst: Loet van Bergen en Fotografie: Hein Tersteeg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in