De redactie van Isolatie4all was op bezoek bij Isolatiebedrijf C.J. van Waas in Barendrecht, een specialist op het gebied van thermische en akoestische isolatie en passieve brandbescherming. Onder de merknamen Econtras® en JetBlack® is de onderneming actief in een brede waaier van industrieën. “We bedienen onder meer utiliteit, petrochemie, energie, offshore sectoren, de scheepsbouw en de OEM-markten”, zegt directeur Paul Rodenburg. Met hem hebben we het o.a. over het isoleren van stoomturbines.
“De afgelopen maanden hebben we verschillende projecten uitgevoerd in opdracht van ingenieursbureaus of klanten die ons rechtstreeks benaderen. Dat resulteert vaak in snellere wegen voor communicatie. Wat ten goede komt aan het project. Want tegenwoordig moet alles snel gerealiseerd worden. Voor een groot aantal energie producerende bedrijven, hebben we een aantal stoom- en gasturbines geïsoleerd. Dit gaat van het leveren van meer- of enkel-laags matrassensystemen tot het in het cement en wol zetten.
Dit laatste hebben we o.a. toegepast bij Stoomturbines in Velsen en Diemen. Het is een verspuitbare minerale wol, een product wat we zelf hebben ontwikkeld”, licht Paul toe. “Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van water. Het voordeel is dat de turbine als die nog niet is afgewerkt met cement, direct in gebruik genomen kan worden. Ook is er geen overlast van water. Het drogen van 5 dagen is bij dit proces niet nodig. Isolatie lagen van 250-300mm is geen probleem. Aan de onderzijde wordt met gaas een kooiconstructie gemaakt waartussen de wol gespoten wordt, een deel van de bovenste turbine behuizing kan hierdoor zelfs geïsoleerd afgenomen worden.”
Plan van aanpak
“Voor het opnieuw isoleren van de stoomturbines werken we volgens een bepaalde procedure”, vertelt Paul. “Hierbij wordt eerst alle bestaande isolatie verwijderd. Waarna de turbine in revisie gaat. Deze wordt vervolgens gedemonteerd en in onderhoud wordt genomen door grote firma’s zoals Siemens, ABB en Mitsubishi etc. Na het onderhoud wordt de stoomturbine weer in elkaar gezet waarna wij de opdracht krijgen om de stoomturbine opnieuw te isoleren met cement of met isolatiematrassen. Om de juiste maatvoering van de isolatiematrassen te fabriceren, beginnen we met het meten van de omvang van de stoomturbine. Dit doen we steeds meer met behulp van een 3D-scanner, een instrument dat lasertechnologie gebruikt om gedetailleerde driedimensionale beelden van fysieke objecten en omgevingen vast te leggen. Daar hebben we een speciale ploeg van 4 medewerkers die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Aan de hand van deze inmeting, krijgen we een 3D tekening die vervolgens met een speciaal berekeningsprogramma de juiste maten voor de isolatiematrassen genereert. Bij het ontwerp van isolatiematrassen voor turbines houden wij rekening met verschillende factoren. Enkele van de meest voor de hand liggende feiten zijn de vereisten voor de dikte van het isolatiematras, het soort materiaal, de afmetingen en het gewicht. Het stukje engineering is bij ons heel belangrijk en gebeurt altijd in samenspraak met de klant”, aldus Paul.
Brandveiligheid
Het belang van brandbescherming in de industrie neemt volgens Paul toe. “Daarvoor hebben we een eigen innovatief product voor ontwikkeld: de JetBlack® Passive Fire Protection dat op maat wordt geproduceerd en herbruikbaar is. Dit is een getest en gecertificeerd product dat afsluiters, actuatoren, kabelbanen, elektrische schakelkasten en doorvoeringen kan beschermen tegen brand voor 0 of 120 minuten tot een temperatuur van 1100°C. We passen het toe in verschillende sectoren zoals gasopslag, offshore platforms, chemie en tankopslag.
Voor de scheepvaart hebben we brandwerende compensatoren ontwikkeld. Deze zijn ontworpen om leidingen van uitlaatgassen te beschermen, die door dekken of schotten lopen. Ze hebben een akoestische en brandwerende werking en zijn ook geschikt voor flexibele koppelingen op brandstofleidingen. Deze afdichtingen hebben een A0 -A60 Lloyds keurmerk en zijn optioneel waterdicht. Met onze brandwerende compensatoren wordt brand en hitte effectief voorkomen en bestreden.”
Productie
De productie van de isolatiematrassen gebeurt reeds sedert 70 jaar in eigen beheer. “We beschikken hier in Barendrecht over een eigen naaiatelier. Daarnaast hebben we nog een atelier in het buitenland. Volgens Paul zijn isolatiematrassen een ideale oplossing voor het vasthouden van warmte bij stoomturbines en bestand tegen hoge temperaturen, want de temperatuur in een turbinehuis kan gemakkelijk oplopen tot meer dan 600°C. Bovendien zorgen isolatiematten, die strak op de turbine huis zijn bevestigd voor een gelijkmatige temperatuurverdeling. Dit vermindert het risico van spanningsontwikkeling in de turbine behuizing. Na het aanbrengen van de isolatie wordt middels een infraroodcamera nog gecontroleerd of er geen hotspots zijn. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van Techtextiel welke geen Chrome 6 kan ontwikkelen. Het weefsel is ontwikkeld in samenwerking met onze leveranciers en zullen binnenkort bij een aantal nieuwe projecten worden toegepast.”
Projectbegeleiding
“Al onze projecten worden begeleid door Javier Rojas Morales die als ingenieur is opgeleid aan de Universiteit van Barcelona als werktuigbouwkundige. Bij het begeleiden van projecten fungeert hij als gesprekspartner. Een belangrijk aspect voor het slagen van een project is een goede coördinatie tussen de verschillende technische disciplines. Een strakke planning is absoluut noodzakelijk. Dat vergt binnen onze organisatie een topsportmentaliteit. Daarbij ondersteunt door mijn zoon Tim die verantwoordelijk is voor de algemene zaken zoals HR “Een specifieke vooropleiding is voor potentieel uitvoerend personeel niet per se nodig. We trainen de eigen mensen vooral zelf”, legt Tim Roodenburg uit. “De meeste medewerkers van ons zijn begonnen in de productie. Na verloop van tijd kijken we of ze de potentie hebben om naar buiten te kunnen. Daar verrichten de werknemers activiteiten zoals het inmeten en monteren van de isolatie oplossingen”, aldus Tim.
“Een belangrijk aspect voor het slagen van een project is een goede coördinatie tussen de verschillende technische disciplines.”
Generatiewissel
Familiebedrijf Econtras, voorheen bekend als Isolatiebedrijf C.J. van Waas, heeft een nieuwe generatie leiders. Paul Roodenburg en Jenny Simons, die 26 jaar het bedrijf runden, hebben het stokje overgedragen aan hun zoon Tim en hun neef Javier. Paul blijft nog betrokken bij de product- en marktontwikkeling. “Ik vind werken en bezig zijn belangrijk en ken de markt en de klanten als geen ander. Ik ga me focussen met het ontwikkelen van producten en markten. Op deze manier kan ik mijn ervaring overdragen op de volgende generatie.” Tim en Javier, die al jaren in het bedrijf werken, hebben de ambitie om het bedrijf te laten groeien.
Tekst: Loet van Bergen en Fotografie: Isolatiebedrijf C.J. van Waas