De problematiek in de huizenmarkt inspireerde deze ondernemer tot duurzame oplossingen

0
1

De huidige problematiek in de huizenmarkt inspireerde Henny van Benthem, grondlegger van Sustainable Constructions, tot de ontwikkeling van lichtgewicht bouwblokken, gemaakt van duurzame materialen mét een hoge isolatiewaarde. Met de blokken is het mogelijk om al binnen een week een huis van 50m2 voor €70.000 casco neer te zetten.

De Cradle 2 Cradle gecertificeerde bouwblokken bestaan voor 90% uit lucht en zijn daardoor makkelijk hanteerbaar, waardoor er ook snel gebouwd kan worden. Ze zijn zo licht dat ze een minimale druk uitoefenen op de fundering uitoefenen waardoor volstaan kan worden met het storten van zand en puin als ondergrond. Ook daarmee is tijdwinst te behalen. De bouwblokken zijn hiermee uitermate geschikt om in te zetten bij het optrekken van noodvoorzieningen e.d.

77% circulair

Naast de bouwblokken worden de woningen gebouwd met funderingsbalken die gemaakt zijn van plastic afval en gevingerlast sloophout. De 100% recyclebare binnen- en plafondplaten worden gemaakt van restmateriaal uit de land- en tuinbouw. Door kritisch na te denken over elk aspect van de woning om te zien of het ook ecologisch gerealiseerd kan worden is het gelukt om de woningen voor 77% circulair te maken. Wat inhoudt dat het aan het einde van zijn levensduur, die ook veel hoger is dan gemiddeld, makkelijk te demonteren, te hergebruiken en te recyclen is. Sustainable Constructions beschikt over een Madaster materialenpaspoort dat inzicht geeft in de materiële activa van de woning.

Lage CO2 footprint

De CO2 uitstoot van de sustainable constructions woning ligt 33% per m2 lager in verhouding tot een reguliere woning. Een cijfer dat bepaald is aan de hand van het CO2 footprint onderzoek dat werd uitgevoerd door duurzaamheidsorganisatie ImpactNow. Deze significant lagere uitstoot per m2 is te verklaren door het feit dat er bij vrijwel alle onderdelen voor gekozen is voor een duurzaam alternatief. Bij de materiaalkeuze is daarbij niet alleen gekeken naar een lage CO2 uitstoot, ook de kwaliteit en energie/isolatieprestatie is daarin van belang. Er is een optimale balans gezocht tussen de CO2 footprint en de Energie Prestatie Coëfficient van de woning.

Hoge isolatiewaarde

De bouwblokken bestaan voor 90% uit lucht, dat maakt ze niet alleen makkelijk hanteerbaar, het zorgt ook voor een hoge isolatiewaarde. Met het glasgranulaat dat gebruikt wordt onder de vloer en de dubbele beglazing van het vacuümglas voor de ramen wordt de isolatiewaarde van lucht gemaximaliseerd. Tel daar de isolerende werking van de verpulverde spijkerbroeken die eveneens in de woning constructie worden gebruikt bij op en we hebben met deze woning een constructie te pakken die ieders isoleerdershart sneller doet kloppen.

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Sustainable Constructions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in