Waar houdt Isoltechnics zich in het bijzonder mee bezig?
We zijn een bedrijf met een brede blik op isolatie en verzorgen diverse diensten bij de nieuwbouw en onderhoud van technische installaties. Onze oplossingen liggen in de thermische isolatie van warme en koude leidingen, akoestische isolatie van afvoeren en brandwerende isolatie in de bouw en industrie. Daarnaast houden we ons actief bezig met het vinden van innovatieve oplossingen voor de problemen die er zijn.
Over welke problemen hebben we het dan?
Onder de isolatie kunnen er zich een aantal ernstige zaken voordoen. Denk daarbij aan corrosie, condensvorming, lekken en brand. Allemaal zaken die de levensduur van de technische installaties enorm kunnen inkorten. We weten dat dit zich voordoet, maar kunnen uiteraard niet onder de isolatie kijken om te zien wát daar nu exact gebeurt. Om toch te kunnen zien hoe de isolatie er werkelijk aan toe is hebben wij een meetsysteem ontwikkeld dat zowel op nieuwe als bestaande isolatie kan worden gebruikt. Het is een uniek systeem dat we op dit moment nog volop aan het testen zijn, zodat we voldoende bewijslast kunnen verzamelen en steviger staan in de vermarkting van de sensor. We richten ons daarbij met name op de grote chemische bedrijven in Nederland. Die zijn niet alleen qua volume interessant, maar zijn ook assertiever in het vinden van oplossingen in deze richting.
Met alles wat er onder de isolatielaag misgaat staan we voor een serieuze uitdaging die ongelofelijk veel geld kost. Het Net Zero Technology Centre in Schotland heeft voorgerekend dat de kosten wereldwijd tot duizenden miljarden op jaarbasis kunnen oplopen. Doordat er energie verloren gaat, grote kosten moeten worden gemaakt om het probleem op te lossen, het stilleggen van de plant, het oplossen van negatieve publiciteit, het voortijdig moeten vervangen van installaties… er zijn heel veel factoren die ervoor zorgen dat de kosten enorm zijn. Kosten die voorkomen kunnen worden als vroegtijdig onderkend wordt of zaken als vocht en corrosie onder isolatie aanwezig zijn.
Kan de sensor een bijdrage leveren aan de op handen zijnde onderzoeksplicht?
Ik denk dat het met de verplichting en de werkzaamheden die daaruit voortvloeien niet zo’n vaart zal lopen. Uiteindelijk gaat het om het borgen van goede isolatie. Na die eerste inventarisatie gaat er zo weer een jaar of vier overheen voordat er een volg inspectie komt die moet laten zien of er verbeteringen gemaakt zijn. In eerste instantie zal het gaan om brandjes blussen om zaken op orde te krijgen. Veel interessanter is de vraag hoe we in de toekomst omgaan met isolatie en de eisen die daaraan gesteld worden. Om een voorbeeld te geven: op dit moment isoleren we met materiaal met een bepaalde dikte dat berekend wordt aan de hand van een economisch optimum. Op prijs dus. En niet op waar de installatie en daarmee de installatie eigenaar het meest bij gebaat is. Een dikkere isolatielaag kan voor meer energiebesparing zorgen en in samenhang daarmee een kostenbesparing bewerkstelligen. Helaas hebben wij geen directe relatie met de eindklant om deze breder te kunnen adviseren over de mogelijkheden en besparingen die behaald kunnen worden. Maar… de wereld is in beweging. De energieprijzen stijgen de pan uit, dat biedt ons isoleerders perspectief om meer in direct contact te komen met de eindklant.
Hoe zie je dat concreet voor je?
Door met name te denken in oplossingen te denken voor problemen die er zijn en kostenbesparingen te bewerkstelligen kunnen we een interessante toegevoegde waarde leveren. Door goed te isoleren met de juiste materialen in de juiste diktes bijvoorbeeld. Door met ons digitale meetsysteem vroegtijdig problemen te onderkennen kunnen we ervoor zorgen dat er op kosten bespaard wordt. Juist in deze tijd is dat een interessante propositie richting de installatie eigenaren. Maar je kunt verder denken dan dat. Zo hebben wij ook een patent genomen op “duurzame leidingisolatie”. Isolatiematerialen die minder volumineus zijn tijdens transporten, minder kostbaar in het productieproces en recyclebaar en zelfs circulair. Er zijn al mooie voorbeelden te vinden, zoals isolatiemateriaal dat gemaakt is van gerecycled textiel. Zo is er een lingerie fabrikant die zijn stoffen hiertoe inzet…
Er zijn nog heel veel andere voorbeelden te noemen. Er valt nog veel te vertellen. Verhalen, voorbeelden en stellingen die we in komende edities van het Isolatie 4All magazine met elkaar kunnen en zullen delen. Heeft ook u aansprekende voorbeelden? Deel ze vooral met ons.
Tekst: Chantal Fransen
Foto: Yves Desmet