De blog van Ornando Keerveld, Martin Witter en Bert Hoekstra

0
1

Wij zijn 3 enthousiaste docenten bij OOI met alle drie verschillende kwaliteiten vanuit de praktijk. Deze vormen samengevoegd voor een perfecte match welke toegepast wordt in het geven van lessen tbv de technische isolatie.

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen bij OOI?

Ornando Keerveld; na ruim 32 jaar te hebben gewerkt in de industrie  in het veld van de technische isolatie, vond ik het tijd om een carrière switch te maken en mijn kennis als isoleerder, plaatwerker, opmeter , werkvoorbereider en leidinggevende op een andere manier over te dragen en te gebruiken tbv de branche en nu ruim 11 jaar werkzaam bij OOI.

Martin Witter; heeft 10 jaar gewerkt in de scheepsbouw als scheepsbouwer/afschrijver. Na deze periode heb ik  12 jaar op de bedrijfsschool gewerkt als praktijkopleider en stage begeleider om jonge mensen te scholen tbv van de techniek. Van hieruit heb de switch gemaakt naar het OOI en inmiddels alweer 19 jaar werkzaam als opleidingsadviseur/ docent.

Bert Hoekstra; vanuit de carrosseriebouw voor trailers en aanhangers eerst als chef werkplaats en vervolgens op het bedrijfsbureau ben ik in 2001 een eigen bedrijf begonnen in de bouw. Met nog een tussenjaar te hebben gewerkt als projectmanager voor stand- en interieurbouw heb ik met de opgebouwde ervaringen de switch gemaakt naar het reguliere onderwijs als praktijkdocent voor bouwbreed en later als techniekdocent. Inmiddels alweer 12,5 jaar werkzaam als docent en opleidingsadviseur bij OOI.

Hoe kijk je als docent aan tegen de isolatiebranche?

Het is een interessante branche die altijd in beweging is. En het leuke van onze job is dat het werk nog altijd grotendeels bestaat uit handenarbeid en gezien mag worden als een echte “ambacht”. Het lijkt veel eenvoudiger dan het is, maar er komt wel wat meer bij kijken om het vak goed uit te kunnen oefenen.

Bij OOI zijn we niet alleen docent maar doen we veel meer. We begeleiden projecten met o.a. werklozen, herintreders of nieuwkomers en we adviseren werkgevers en werknemers over cursussen. Tevens bezoeken we de bedrijven en bespreken zaken waar we als OOI iets kunnen betekenen. Kortom, de veelzijdigheid van ons vak maakt het leuk en uitdagend.

Hoe kijk je aan tegen het kennisniveau binnen de isolatiebranche?

We merken dat bedrijven de laatste jaren meer willen investeren in het opleiden van hun werknemers, hiermee gaat het kennisniveau van de gemiddelde isolatiemonteur ook omhoog. Het zou wel prettig zijn als de werknemers meer de tijd en mogelijkheden zouden krijgen om de aangeleerde kennis en vaardigheden te mogen toepassen, nu is het vaak vanwege tijdsdruk niet mogelijk en wordt er nog wel eens mindere kwaliteit geleverd en zwakken ook de vaardigheden weer af.

Hoe zou dit verbeterd kunnen worden?

We zouden graag zien dat er binnen de branche een soort van kwaliteitskeurmerk zou komen waarbij een opdrachtgever kan zien dat het uitvoerende bedrijf investeert in zijn mensen en hiermee kwalitatief werk verwacht mag worden. Een opdrachtgever moet dan ook bereid zijn om hiervoor iets meer te betalen.

Welke cursussen zijn actueel binnen OOI?

De op de industrie gerichte cursussen zoals IMI en IMI Allround zijn erg gewild, daarnaast nog enkele vakgerichte cursussen zoals elastomeren 1 & 2, plaatbewerken, praktisch-opmeten en basistrainingen isolatietechniek.

Ook een “cursus op maat” gemaakt voor het bedrijf komt geregeld voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in