De blog van Jos Nijhof

0
2

55 jaar en werkzaam als Lead Manufacturing technician
bij Zeton B.V en Cini inspecteur.

Wat biedt de CINI-norm de opdrachtgever?
“Een werkbare methode om isolatie te begroten en bevat o.a. de installatie instructies, tekeningen en details voor de isolatie van koude en warmte piping en equipment. De “CINI-normen” zijn goed werkende, renderende, duurzame en veilige industriële isolatie voorwaarden waar men minimaal aan moet voldoen.”

Waar werk je momenteel in welke functie?
“Ik werk ruim 20 jaar als Lead Manufacturing technician bij Zeton B.V. Wij ontwerpen, engineeren en assembleren proefinstallaties voor de chemie, petrochemie, fijn chemie en pharmaceutische industrie. De installaties hebben vaak als doel om duurzame producten of energiedragers te ontwikkelen op basis van afvalstromen of hernieuwbare grondstoffen, zoals biomassa.”

Hoe ben je in het vak van CINI Inspecteur terecht gekomen?
“In mijn huidige werk kom ik veel bedrijfsspecifieke isolatie standaarden tegen. Dan is het praktisch om deze standaarden te vergelijken met de gestandaardiseerde CINI-normering. Aangezien ik al ruim 32 jaar bijna iedere dag in aanraking kom met CINI ben ik goed op de hoogte van alle isolatie voorschriften. De 2-daagse opleiding tot CINI-inspecteur resulteerde niet alleen in een ‘bevestiging wat ik al wist’. Mijn doel was vooral het aanleren van een coachende aanpak.”

Wat voor soort inspecties doe je?
“Beoordelen of het mechanische ontwerp goed is en het blijven bewaken van de kwaliteit tijdens de montage werkzaamheden.”


Wat kom je bij inspecties zoal tegen?
“Ik ben weleens tegengekomen dat leiding ondersteuningen niet op de juiste plek gemonteerd waren. Hierdoor had het leidingsysteem geen expansiemogelijkheden, waardoor er gebrek aan ruimte is voor het isolatiemateriaal inclusief plaatwerk. Dan probeer je dit op te lossen door een isolatiemateriaal te kiezen met een hogere isolatiewaarde, of door de leidingroute aan te passen. Een ander voorbeeld is dat er met montage van het plaatwerk niet voldoende rekening is gehouden met afwatering, geen gaatjes in het plaatwerk op het laagste punt.”

Wat vind je het mooie aan dit vak?
De start van een project. Je krijgt toegang tot kennis en knowhow van de installatie en de bijbehorende isolatie specificaties met de geldende normen en tekeningen. Je beoordeelt deze, en dat helpt mee met het ontwerpen van zowel warmte- (bijvoorbeeld 1200 °C) als koude -isolatie (bijvoorbeeld -200°) die voor een installatie nodig kunnen zijn. De isolatiemateriaal keuze maak je op designtemperatuur. En op de operatingtemperatuur bereken je vervolgens de benodigde isolatiedikte. Je bestelt de benodigde isolatiematerialen, ontwerpt en bestelt het plaatwerk en de hierop afgestemde isolatiematrassen. Het begeleiden van de montage en de bijbehorende inspecties vanaf het begin tot aan de oplevering bij de klant. Dit alles bij elkaar geeft voor mij iedere keer weer nieuwe uitdagingen.”

Welke tips kunt u de isolatiebranche meegeven?
“Houd je zelf up-to-date wat betreft industriële isolatie. Creëer een hoge standaard van “House keeping” Probeer jonge isoleerders op te leiden en goed te begeleiden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in