De Blog van Jacques de Kort

0
1

Commercieel directeur bij Insulation Solutions.

Kun je ons kort een beeld schetsen van jullie werkzaamheden?

Insulation Solutions heeft een vrij omvangrijke scope, we werken op 3 deelgebieden: gevel en dak, afbouw en technische isolatie. Met name in de utiliteitsbouw, en een stukje industrie. Toch is de wereld waarin we ons bewegen vrij klein. Het is echt ons-kent-ons. We werken met vaste leveranciers en hebben een loyale klantenkring. Het is toch een repeterende markt. Onze voornaamste werkzaamheden liggen dan ook in het warmhouden van contacten en ervoor zorgen dat het vertrouwen dat er is ook behouden blijft.

Welke ontwikkeling zie je nu vooral in de branche?

Waar we nu vooral mee te maken hebben zijn de ongelofelijke prijsstijgingen. Ik doe dit werk nu al 31 jaar, maar wat we er nu gebeurt, dat heb ik nog nooit gezien. Dit heeft alles te maken met de stijgende energieprijzen. Nu, met de Russische inval in Oekraïne en het stilleggen van de Nordstream, sterker nog met de faillisementsaanvraag van de Zwitserse eigenaar van Nordstream, zal de onrust alleen nog maar toenemen. De stijgende energieprijzen, de oorlog, de opwarming van de aarde, het zijn mondiale ontwikkelingen die allemaal hun weerslag hebben op onze branche.

Hoe ga je om met deze enorme prijsstijgingen?

Het is lastig om hiermee om te gaan. Inflatie is iets dat altijd voorkomt, maar nu kan het zomaar zo zijn dat je binnen een week geconfronteerd wordt met nieuwe prijsstijgingen. Dat maakt dat het ontzettend lastig is om prijzen vast te leggen voor komende projecten. Daar hebben de isoleerders mee te maken, maar ook de aannemers en uiteraard de opdrachtgever. Het maakt het allemaal heel instabiel en onzeker. Nu is het wel zo dat iedereen hiervan af weet en dat er begrip is, maar toch. Er zijn zelfs opdrachtgevers die besluiten om even te wachten met de uitrol van projecten totdat het weer iets rustiger is.

Verwacht je dat de rust zal terugkeren?

Ik ben een echte verkoper en zie daardoor een glas eerder halfvol dan halfleeg. Maar buiten deze karaktereigenschap om, verwacht ik wel dat de markt zich uiteindelijk zal stabiliseren. Maar wanneer, dat is uiteraard gissen. Op moment van spreken heeft de inval in Oekraïne nog maar een week geleden plaatsgevonden. Wat ons nog staat te wachten, niemand die het weet. Maar de mens is veerkrachtig. Kijk naar corona, we zouden haast vergeten dat we daar nog maar net uitkomen. Een periode waar wij overigens vrij goed doorheen zijn gekomen. Niet in de laatste plaats door het goede werk van onze regering. Bouwplaatsen zijn niet stilgelegd en met de ruimhartige financiële ondersteuning hebben we praktisch geen faillisementen gezien in onze branche.

Vertrouwen in de toekomst?

Ik zie de toekomst zeker positief tegemoet. Er liggen een hoop uitdagingen, maar ik ben blij met de toegenomen aandacht voor isolatie. Om de klimaatdoelen te halen is isolatie de meest logische en goedkoopste stap. Met de BENG eisen die vorig jaar vastgesteld zijn en de vernieuwde ISSO- publicatie 64 wordt isolatie serieuzer genomen en zal de kwaliteit toenemen. Dat zijn hoopvolle ontwikkelingen. Voor ons. En voor de wereld om ons heen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in