Op het oude DSM terrein in Sittard-Geleen verrees na het vertrek van DSM, op initiatief van de provincie Limburg, de Universiteit van Maastricht en DSM, één van de grootste onderzoeks- en bedrijvenparken in Europa. Op het terrein vind je de grote chemische bedrijven, onderzoeksinstellingen en innovatieve start-ups die zich bezighouden met het vinden van nieuwe toepassingen en technologieën waarmee de uitdagingen waar we vanuit klimaat en gezondheidsuitdagingen voor staan.
Met 120 bedrijven, 3.000 medewerkers en 1.000 studenten is er veel bedrijvigheid.
Ik sprak met één van de mensen die actief is op het terrein: oud wielrenner Bram Tankink, die tegenwoordig als new business developer o.a. actief is in de ontwikkeling van een duurzaam circulair woningconcept, waarbij niet alleen wordt gekeken naar materialen, maar waarin er breder wordt gekeken naar het circulaire model en financiering.
“We zijn een polymeer gerichte campus,” vertelt Bram. “En kijken naar wat wij als campus kunnen toevoegen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen binnen een bepaald domein. In ons geval de sport en de bebouwde omgeving.”
100% Limburg bike
“Na mijn carrière als profwielrenner werd mij gevraagd of ik mee wilde werken aan de ontwikkeling van een fiets die zowel onbreekbaar is en lokaal geproduceerd kon worden. We hebben een keten van lokale bedrijven opgezet waar mooie dingen uit voortgekomen zijn. Een soortgelijke keten met regionale partijen hebben we vervolgens toegepast voor woningen in de bebouwde omgeving.”
“Het woningontwerp rust op twee pijlers. Kijken we naar de materialen die toegevoegd worden aan de woning, dan wordt er gekeken naar circulariteit. Met overwegingen als: is het product of materiaal vervangbaar en behoudt het een zekere restwaarde?
“Design to recycle”
Al het materiaal dat toegevoegd wordt, wordt in een paspoort gezet, waarin je kunt nazien wat de CO2 voetafdruk is en kan bepalen welk product te vervangen is door een ander product. Belangrijk is dat de woning volledig demontabel is.
Daarnaast kijken we naar het circulaire verdienmodel en proberen we op voorhand te bepalen welke duurzame waarde de woning heeft. Dat is helaas wel een lastige.”
Aerogel toepassingen
“We kijken of de afzonderlijke materialen ook circulair tot stand zijn gekomen en of de restwaarde goed is. Zo kan de overweging gemaakt worden om niet voor hout te kiezen, maar voor staal, omdat staal zijn waarde niet verliest. Of, als we bijvoorbeeld naar de keuken kijken: een natuurstenen aanrechtblad is niet alleen heel mooi, het behoudt zijn waarde, sterker nog: het zal over de jaren alleen maar meer waard worden.
“Innovation is key”
Het laaghangende fruit met oog op circulariteit zit hem in makkelijk toepasbare producten. Voor isolatie maken we bijvoorbeeld gebruik van aerogel. Aerogel is een fijn materiaal, waarbij we met de ontwikkeling van de isolatieplaten vooral kijken naar de binder die we daarbij gebruiken. De gel gaat niet kapot, dat betekent dat als het materiaal terugkomt de binder oplosbaar moet zijn, zodat we de gel weer kunnen hergebruiken. Daar wordt op onze campus onderzoek naar gedaan. Op basis van de bevindingen wordt vervolgens het plaatmateriaal gemaakt dat toegepast kan worden in de woning.”
“Aerogel is een mooi product, maar wordt nog niet grootschalig geproduceerd, dat maakt dat het erg duur is. We werken daarom samen met het Belgische bedrijf Aerobel, dat een goedkoper productieproces heeft ontwikkeld. Een interessante ontwikkeling die nog wel wat tijd vraagt: zij zijn net uit de onderzoeksfase. De eerste fabriek moet nog worden gebouwd waarmee volume gedraaid kan worden. Dat kost tijd en heel veel geld. Het is aan de andere kant ook het mooie van een campus als deze: we staan aan de start van nieuwe technologieën die de wereld positief kunnen veranderen.”
Tekst: Chantal Fransen en Fotografie: Aerobel, Brightlands/Chemelot, Bram Tankink