Dit is de mening van Frank Leenders van F. Leenders isolatie BV gevestigd in Nistelrode. Ruim 24 jaar geleden is Leenders begonnen in de isolatietechniek. Een aantal jaren later heeft hij de keuze gemaakt om ook brandwerende applicaties erbij te gaan aanbieden. Deze perfecte combinatie heeft ervoor gezorgd dat hij zijn bedrijf uit kon bouwen tot een bedrijf met inmiddels een vaste en flexibele schil van gemiddeld vijftien werknemers. De onderneming isoleert hoofdzakelijk in de utiliteit. Daar ligt hun kennis en kracht.
“Wij werken in opdracht van installatiebedrijven, aannemers, gemeentelijke instellingen, Electro bedrijven en particulieren”, vertelt Leenders. “De meeste opdrachten krijgen we binnen van vaste klanten of via mond-op-mondreclame. Aan de hand van de tekeningen en het bestek, kijken we eerst naar de omvang van het project en welke materialen er moeten worden toegepast. Meestal worden we in vroeg stadium betrokken bij de plannen zodat we gezamenlijk met de opdrachtgever kunnen afstemmen voor de best mogelijke oplossing en proberen daarbij in te spelen op de nieuwste vormen van isolatie en brandpreventie”, aldus Leenders.
Isoleren is eigenlijk een samenspel van verschillende disciplines in de bouw
Brandwerende isolatie
Naast het isoleren van allerlei soorten leidingen is het bedrijf vooral gespecialiseerd in het aanbrengen van allerlei soorten brandwerende applicaties en doorvoeringen. Deze vorm van brandveilig compartimenteren voorkomt de overslag of het verplaatsen van brand, rook en giftige gassen. “Wij gebruiken hiervoor hoogwaardige producten volgens een gecertificeerd systeem.” Met de enorme verscheidenheid aan brandwerende producten die vereist zijn door het bouwbesluit kan het volgens Leenders soms lastig zijn om te begrijpen welk product de klant nodig heeft. Een functioneel brandwerend systeem kan alleen worden gemaakt met een combinatie van producten die goed op elkaar aansluiten. Als er één product wordt vergeten of genegeerd, kan de rest van het brandwerende systeem niet goed functioneren. Wij werken volgens het Bouwbesluit en zijn ook zijn VCA* gecertificeerd.” Leenders merkt wel dat de eisen de laatste jaren strenger zijn geworden en dat veiligheids-inspecteurs van de gemeenten of de brandweer de brandwerende voorzieningen ook komen keuren.
Projecten
Op het planbord bij Leenders hangt een hele lijst van projecten die momenteel in uitvoering zijn en die nog gerealiseerd dienen te worden. “We hebben het momenteel erg druk. Gemiddeld realiseren we zo’n 200 verschillende projecten op jaarbasis, grote en kleine”. Momenteel zijn we bezig met o.a. de isolatie van de leidingen en brandwerende doorvoeringen van de Bossche Vakschool (in opdracht van Willems Uden Technische Installaties), 400 flexwoningen van minister Hugo de Jonge (in opdracht van Barli te Uden, via Installatiebedrijf van der Pas te Uden) en het Gemeentehuis van Deurne “Huis van de Samenleving” (in opdracht van Immens Installatietechniek te Sint Michielsgestel). Projecten waarvoor we verschillende isolatiematerialen inzetten. Voor het isoleren van de leidingen gebruiken we in hoofdzaak Armaflex Evo, die we indien nodig, afwerken met aluminium beplating die in onze werkplaats nog handmatig wordt vervaardigd. Voor het aanbrengen van brandpreventieve maatregelen gebruiken we de brandwerende producten van Fire Proof (Mulcol). Afhankelijk van de soort doorvoering, passen we brandmanchetten, brandkleppen, vlinderkleppen, roosters of brandwerende bekledingen toe. Voor het zoeken naar de juiste brandwerende oplossingen, maken we gebruik van de Mulcol app, die aan de hand van een aantal ingevoerde parameters zoals de vloer, wand of plafonddikte, het soort pijp, de gewenste brandwerendheid de juiste materialen en afwerking geeft. Alle opdrachten leveren we af met een officieel digitaal logboek en garantiecertificaat.”
Planning
“Voor het aanbrengen van de isolatie en brandwerende applicaties zijn we erg afhankelijk van de voortgang van het project. Als Isolatiebedrijf zitten we altijd aan het einde van het traject. In de praktijk betekent dat als de installateur nog niet klaar is met zijn werkzaamheden dat wij moeten wachten en onze planning gewijzigd moet worden. Dat is niet eenmalig, maar gebeurt wekelijks. Bouwen is eigenlijk een samenspel van verschillende disciplines, waarbij de een pas aan de slag kan als de ander klaar is. Het is een treintje waarin we allemaal zitten en mee moeten lopen, de een na de ander.” Ondanks dat blijft Frank het isolatievak leuk en uitdagend vinden. “Vooral het oplossen van problemen en kijken met welke materialen je de beste oplossing kunt realiseren. Maar ook meedenken met de klant. Als je dat goed kunt, is de tevredenheid van de klanten een extra bonus”, zegt Leenders trots.
Toekomst
“We worden bijna dagelijks benaderd voor nieuwe opdrachten en moeten soms ook neen verkopen omdat we handjes tekortkomen. Momenteel hebben we een aantal langlopende opdrachten waar we 1 à 2 jaar met tussenposes aan het werk zijn. Zowel Isolatie als brandwerende applicaties aanbrengen zijn momenteel een hot item. Met name door de regelgeving van de overheid die bouwbedrijven en bedrijven dwingt om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Zelf springt Leenders af en toe bij, maar het merendeel is hij achter zijn bureau te vinden om de werkzaamheden van zijn onderneming te coördineren samen met zijn partner Astrid Arts die de administratie en boekhouding voor het bedrijf doet. Daarnaast houdt hij de supervisie op het isolatiewerk en de brandwerende afdichtingen. Ook meet hij veel projecten in. En natuurlijk moet er wel eens werk worden binnengehaald, maar gelukkig heeft hij een vaste kring opdrachtgevers die regelmatig werk voor Leenders Isolatie hebben.
Op 1 januari 2024 bestaat F. Leenders Isolatie BV te Nistelrode 25 jaar ! Met veel trots kijkt Frank Leenders naar zijn bedrijf wat hij met ups en downs heeft opgebouwd in die periode. In de toekomst heeft Leenders niet de ambitie om groter te groeien. Leenders richt zich op kwaliteit en tevreden klanten. En als iedereen tevreden is, dan is hij dat ook!
Nieuwe eisen
Aan welke brandwerende eisen moeten doorvoeren voldoen? “Er zijn drie brandrisico’s: vlammen, rook en hitte. Door openingen en naden kunnen vlammen, rook en hitte zich van het ene brandcompartiment naar het andere compartiment of een vluchtroute verspreiden. De brandwerendheid van een compartiment moet voldoen aan het EI-criterium. De E staat voor de vlamdichtheid en de I voor de thermische isolatie op temperatuurstijging. Dat laatste heeft betrekking op bijvoorbeeld een stalen leiding door een wand. Die kan door warmtegeleiding bij een brand aan de niet-brandzijde zo heet worden, dat daar ook ontbranding plaatsvindt. Naast brandwerende scheidingen die moeten voldoen aan het EI criterium zijn er ook (brand)scheidingen die rookdicht moeten zijn. Rook zorgt namelijk vaak voor slachtoffers bij brand. Op 1 juli 2021 is er zelfs al een aanvulling op het huidige Bouwbesluit met een verwijzing naar de NEN 6075, daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen koude en warme rook. Sa is de rookwerendheid bij 20°C (omgevingstemperatuur, ook wel koude rook genoemd) en S200 is de rookwerendheid bij 200 °C (ook wel warme rook genoemd). Bij nieuwbouw krijg je dan vaker te maken met rookscheidingen.
Tekst Loet van Bergen Foto’s: F. Leenders isolatie BV