42 jaar en werkzaam als zelfstandig ondernemer in
projectmanagement, inspectie en opleiding en Cini inspecteur.
Wat biedt de CINI-norm de opdrachtgever?
“De CINI-norm biedt een richtlijn aan, door de “spelregels” weer te geven ten aanzien van het selecteren van het juiste isolatie systeem en het op de juiste manier aanbrengen hiervan.”
Waar werk je momenteel in welke functie?
“Mijn hoofdopdrachtgever op het moment is BASF in Antwerpen, daar werk ik als senior supervisor Isolatie, Steigerbouw en Schilderwerken. Daarbij werk ik als adviseur, instructeur en inspecteur voor diverse opdrachtgevers.”
Hoe ben je in het vak van CINI Inspecteur terecht gekomen?
“Ik ben begonnen als hulp bij de firma Cleton in Vlaardingen. In deze periode heb ik onder begeleiding van een groot aantal ervaren medewerkers en door o.a. opleiding bij stichting OOI kennis kunnen opdoen in montage, platen maken en opmeten. Uiteindelijk ben ik freelancer geworden en ben als Supervisor betrokken bij werkvoorbereiding, aansturing en controle. Het inspecteren is een onmisbaar onderdeel in de controle van een project en om dit als gecertificeerd CINI-inspecteur te doen, wordt door de meeste opdrachtgevers als een meerwaarde gezien.”
Wat vind je het mooie aan dit vak?
Het is ambachtelijk werk of je nu kijkt naar de montage, het plaatmaken of het opmeten, als je van techniek houdt kan het niet anders dan dat het je interesseert.
Wat voor soort inspecties doe je?
“Ik inspecteer alle soorten isolatie. Koude, warme, vuurvaste, etc. De meest toegepaste isolatie is steenwol met beplating. Ik zie de laatste tijd bij verschillende opdrachtgevers dat ze open staan voor meer innovatieve materialen.”
Wat kom je bij inspecties zoal tegen?
“De meeste afwijkingen die ik tegenkom, zijn op niet gestandaardiseerd werk en waar geen voorbeeld van staat in de CINI-norm. Bij dit soort werk heb je iemand nodig die een isolatie systeem kan ontwerpen en hierbij de “spelregels” van de CINI-norm hanteert.”
Wat kan er verbeterd worden aan isolatie?
“Er zou vanuit de opdrachtgevers meer aandacht moeten worden besteed aan isolatie al tijdens de engineering,
Welke tips kunt u de isolatiebranche meegeven?
“De isolatiebranche heeft het op zich best goed op orde. Wat wel een probleem aan het worden is (eigenlijk nu al is) is dat de kwaliteit van de ambachtslieden achteruitgaat en er lage instroom is van mensen die het vak willen leren. Mijn tip zou zijn om hier nog meer aandacht aan te geven en wellicht in samenspraak met opdrachtgevers om eventueel de investeringskosten te drukken/ verdelen.”