bepalen van het energiebesparingpotentieel

0
1

Begin september werd bij Nipro PharmaPackaging Germany GmbH (NPG) in Münnerstadt een zeer speciale TIPCHECK-energie-audit uitgevoerd. Voor het eerst werd een door de Hogeschool Würzburg – Schweinfurt (FHWS) in samenwerking met verschillende partners uit de isolatiebranche en het bedrijf Dr. Clauß Bild- und Datentechnik GmbH (CLAUSS) ontwikkeld proces gebruikt, waarbij digitale beelden van industriële installaties kunnen worden overgezet met thermografische beelden.

Naast het nieuwe proces, dat voor het eerst werd getest, richtte dit TIPCHECK zich ook op de locatie van de onderzochte fabriek: bij NPG in Münnerstadt worden momenteel de glazen flacons voor het Covid-19-vaccin onder hoge druk geproduceerd. NPG zal in totaal ongeveer 1,8 miljard van deze flesjes produceren, waarvan 100 miljoen alleen al op de site van Münnerstadt. Helaas is er op dit moment geen vaccin beschikbaar, maar als de productie pas zou beginnen als er een effectieve bescherming tegen het virus bekend is, zou de verspreiding onder de bevolking met vele maanden worden vertraagd. Aangezien de productie en verwerking van glas zeer energie-intensief is, heeft NPG al in 2015 besloten zijn CO2-uitstoot met 30 procent te verminderen tegen 2025, waarvan de helft al is geïmplementeerd.

Op zoek naar verdere manieren om processen te optimaliseren en de CO2-uitstoot nog verder te verminderen, nam NPG Energy Manager Thomas Dekarski contact op met de FHWS en het TIPCHECK-programma van de EiiF. Begin september nodigde hij het ontwikkelingsteam uit in de NPG-fabriek in Münnerstadt. Voor deze speciale TIPCHECK werd voor het eerst het innovatieve proces met de werktitel “DT360” gebruikt, dat door de leerstoel Meting en Geo-informatica van de FHWS en haar samenwerkingspartner CLAUSS is ontwikkeld. Voortbouwend op het eDIan-project (energie-efficiënte isolatie van industriële installaties), dat in 2016 door de Duitse regering met een half miljoen euro werd gefinancierd, is er nu met succes een prototype geproduceerd waarmee energieverliezen digitaal kunnen worden geregistreerd, geïdentificeerd, gemeten en automatisch en gemakkelijk in werking kunnen worden gesteld. Voor dit doel werd de panoramakop “piXplorer 500” van de firma CLAUSS gebruikt voor de digitale opnames en werd de zogenaamde “ThermoHead” ontwikkeld voor het infraroodbereik in het onderzoeksproject. 

Met een druk op de knop kan een 360°x180° panorama van de omgeving worden gecreëerd door de twee systemen te combineren. Dit geometrisch gekalibreerde en digitale beeld van objecten of gebouwen maakt het mogelijk om de oppervlaktetemperatuur lokaal in het panoramabeeld in te schatten door middel van thermografische evaluatie. Met behulp van een speciale meetmethode is het zelfs mogelijk om afmetingen uit de RGB-beelden te halen. Als zowel de oppervlaktetemperatuur als het stralingsoppervlak van een object bekend is, kan het energieverlies direct worden gekwantificeerd.

Een van de betrokkenen bij de succesvolle testmissie was mevrouw Gyna Galvis (hoofd van de afdeling Corporate Innovation & Technical Excellence van KAEFER Isoliertechnik GmbH & Co. KG), de energiemanager van NPG Thomas Dekarski, de heer Hartmut Clauss (directeur van CLAUSS) en de twee auteurs van dit artikel Sebastian Fiedler (projectmanager “ThermoHead”, FHWS) en Andreas Gürtler (directeur van EiiF).

“Potentiele besparingen werden geanalyseerd en onmiddelijk passende maatregelen genomen om de energie-efficientie

te verhogen”

Zo is bijvoorbeeld de getoonde stoomgenerator op de foto (zie rechter pagina) opgenomen en onderzocht. Het berekende besparingspotentieel van 3.000 euro en 22 ton CO2 per jaar spreekt voor zich. Bovendien werden verdere potentiële besparingen in de fabriek in Münnerstadt geanalyseerd en werden door de heer Thomas Dekarski onmiddellijk passende maatregelen genomen om de energie-efficiëntie te verhogen.

Met deze zeer speciale TIPCHECK liet het ontwikkelingsteam zien dat het DT360-proces een groot potentieel heeft, maar ook dat er nog verbeteringen moeten worden aangebracht. De eerste bevindingen zijn al geïmplementeerd en de onderzoekspartners FHWS, CLAUSS en EiiF zullen samen met partners het “DT360-proces” in verdere veldproeven blijven testen en continu verfijnen. Tegen de tijd dat een vaccin tegen Covid-19 daadwerkelijk beschikbaar is, zou de DT360-methode al op de markt kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in