Bendit Isolatietechniek levert State of Art isolatiewerk af

0
1
Getrokken bochten: isolatie en beplating uitgevoerd in segmenten
Getrokken bochten: isolatie en beplating uitgevoerd in segmenten

Op 3 november jongstleden is de nieuwe WarmteCentrale van WarmteStad in Groningen officieel geopend waarmee 12.500 huishoudens van duurzame warmte worden voorzien. Hiervoor worden moderne, innovatieve technieken ingezet zoals warmtepompen, warmtekracht, zonnewarmte en seizoensopslag.

Voor de isolatie van de Warmtecentrale was BenDit Isolatietechniek uit Groningen verantwoordelijk. Een bedrijf met ca. 60 werknemers dat voor diverse opdrachtgevers isolatieprojecten uitvoert in Noord- en Midden-Nederland. Het bedrijf is actief in de sectoren industrie, utiliteitsbouw en scheepsbouw en is tevens gespecialiseerd in brandwerende voorzieningen bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Hoe zijn jullie bij dit project terechtgekomen?

“We zijn door installateur CroonWolter&Dros, waarvoor we regelmatig isolatiewerkzaamheden uitvoeren, benaderd om een offerte te maken voor dit project”, vertelt directeur Eric Bats. “Omdat we contractpartner zijn en de oude warmtecentrale destijds ook door ons is geïsoleerd, was de kans groot dat dit project aan ons gegund zou worden. Op basis van onze prijs/kwaliteitsverhouding, ervaring en het onderscheidend vermogen van ons bedrijf bij dergelijke projecten, hebben wij de opdracht gekregen. Onze kracht is dat we het hele pakket kunnen verzorgen voor onze opdrachtgevers: isolatie van leidingen en luchtkanalen inclusief ommanteling van beplating, plus het brandwerend afdichten van wand- en vloerdoorvoeren”, aldus Bats.

Getrokken bochten: isolatie en beplating uitgevoerd in segmenten
Getrokken bochten: isolatie en beplating uitgevoerd in segmenten

Zijn jullie in het voortraject betrokken geweest?

“Ja we hebben zeker inspraak gehad in de uitvoering. Bij een aanvraag kijken we altijd kritisch wat er in het bestek staat voorgeschreven”, zegt Bats. Vaak is het slim om ook naar alternatieven te kijken. In dit geval stond als afwerking van de isolatie een pvc-folie (isogenopak) voorgeschreven. We hadden te maken met grote diameters en veel segmentbochten. Dit is erg bewerkelijk met pvc-afwerking en omdat alle naden met tape moeten worden afgeplakt, ziet dit er niet echt strak uit. We hebben onze klant geadviseerd om de isolatie af te werken met gladde aluminium beplating. Het is zichtwerk, dus het oog wil ook wat. Bats: “De afwerking is nu letterlijk en figuurlijk een blikvanger geworden”

“Dit project is een mooi voorbeeld van verduurzaming van een gebied. Groningen wil vooroplopen als het gaat om duurzame energie en stimuleert de ontwikkeling van innovatieve warmteprojecten van Warmtestad. En daar hoort natuurlijk ook isolatie bij. Vreemd genoeg wordt isolatie nog vaak gezien als een sluitpost op de begroting. Maar dankzij de groeiende aandacht voor klimaat en CO₂-reductie begint dat te veranderen,” constateert Bats. “Het besef dat het geld oplevert én bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen groeit sterk, zowel onder installateurs als aannemers en ontwikkelaars.”

De koudwaterleidingen werden geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF
De koudwaterleidingen werden geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF

Hoe hebben jullie het project aangepakt?

“Aan de hand van tekeningen hebben we een plan van aanpak gemaakt betreffende welke leidingen en ketels geïsoleerd dienden te worden en met welke materialen. Als onderaannemer van de installateur zijn we altijd afhankelijk van de planning en voortgang van onze opdrachtgevers. Dat is een kwestie van je flexibel opstellen en meebewegen. In overleg met de klant hebben we de montage ingepland. Dit gebeurde in fases waarbij tussendoor alle koelleidingen zijn geïsoleerd. In april zijn we gestart met het aanbrengen van isolatie door een team van 4 man. Los van de medewerkers in de werkplaats die de prefab hebben gedaan. Isolatiemonteurs Roy Messak en Jan Andreas vormden samen het basisteam op locatie, de prefab in de werkplaats werd verzorgd door Bert Dijkema en Martin Andreas. Onze werkplaats beschikt over de modernste machines. Vier jaar geleden hebben we flink geïnvesteerd in onze werkplaats en uitgebreid met een Mabi Bingo 4 evo waar alle beplatingen op wordt vervaardigd. Daarnaast hebben we nog een Mabi 16SZ kokermachine die gebruikt wordt om de vlakke meterplaten te walsen en in dezelfde handeling de rondvorm erin te maken.”

Buffervaten en koudwaterleidingen geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF
Buffervaten en koudwaterleidingen geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF
Verdeler en warmwaterleidingen naar de warmte-pompen. Flenzen en expansiestukken zijn later voorzien van isolatiematrassen.
Verdeler en warmwaterleidingen naar de warmte-pompen. Flenzen en expansiestukken zijn later voorzien van isolatiematrassen.

Welke materialen hebben jullie gebruikt?

“Voor dit project hebben we verschillende materialen gebruikt”, licht Bats toe. “Zo hebben we voor de ca. 500 meter verwarmingsleidingen met diameters variërend van 169 t/m 406mm, geïsoleerd met Rockwool 960 schalen dikte 50mm afgewerkt met gladde aluminium beplating. Alle koelleidingen met een lengte van ca. 400 meter en in diameters variërend van 140 t/m 356mm en de buffervaten zijn dampdicht geïsoleerd met AF/ Armaflex isolatieplaten dikte 19mm. De ca. 80 appendages, pompen zijn voorzien van isolatiematrassen. De flenzen en compensatoren in de buitenlucht zijn afgewerkt met afneembare inwendig geïsoleerde plaatkappen. De 2 buffervaten van 10.000 liter met bolle kop en bodem zijn geïsoleerd met AF/ Armaflex 19mm.

Warmwaterleidingen vanaf de ketels geïsoleerd met Rockwool 960 schalen dikte 50mm afgewerkt met gladde aluminium beplating.
Warmwaterleidingen vanaf de ketels geïsoleerd met Rockwool 960 schalen dikte 50mm afgewerkt met gladde aluminium beplating.

Hoe kijken jullie terug op dit project?

“Terugkijkend zijn we trots op dit project en hebben hier met veel plezier aan gewerkt. Het was voor ons geen ingewikkelde klus, maar het is wel een heel mooi plaatje geworden. Met name omdat ons werk letterlijk in de etalage staat. En dat is best uniek, zoals het hele gebouw uniek is: met een glazen pui, transparant en een toegevoegde waarde voor het Zernike-complex. Want de warmtecentrale is gewoon zichtbaar, tastbaar en benaderbaar, zonder hoge hekken eromheen. Bendit bestaat dit jaar 25 jaar en we hebben in de afgelopen jaren al diverse projecten op het Zernike-complex mogen uitvoeren. Naast de zojuist opgeleverde Warmtecentrale zijn ook andere isolatie-experts van Bendit op dit moment werkzaam op de Zernike Campus Groningen, o.a. bij de bouw van een nieuw universiteitsgebouw ‘Feringa Building’, de Faculty of Science en Engineering. Een groot project dat tientallen kilometers leidingwerk omvat variërend van bedrijfswater-, twincoil-, koel-, cv- tot vwa- en hwa-leidingen. Waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige isolatiematerialen teneinde energie te besparen en CO2-uitstoot te beperken. We zien dat door de toenemende aandacht voor het klimaat en het terugbrengen van de CO2-uitstoot, de aandacht voor ons vakgebied groeit”, merkt Bats tenslotte op.

Tekst: Loet van Bergen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in