Elektrische verwarmingskabels (ook wel heat-tracing genoemd) zorgen ervoor dat de inhoud van leidingen, tanks, pompen en instrumenten vorstvrij blijven of op de gewenste proces temperaturen blijven of gebracht worden.
BARTEC is specialist en leverancier op het gebied van deze elektrische verwarmingskabels en levert vele verschillende soorten al naar gelang de toepassing. Deze kabels worden in eigen fabrieken in Duitsland geproduceerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Tot de klantenkring behoren o.a. isolatiebedrijven die zelf (onder begeleiding of na een training) de verwarmingskabels kunnen monteren of dit door BARTEC laten uitvoeren.
Toepassingen:
“Elektrische verwarmingskabels worden op een breed terrein toegepast”, vertelt directeur Rob Veth. “Denk aan het vorstvrij houden van bedrijfsprocessen met uiteenlopende temperaturen of vetleidingen in de voedingsindustrie waarbij het medium bij een lage temperatuur kan gaan stollen en de leiding vervolgens dicht slibt. Welke soort verwarmingskabel met welk vermogen moet worden toegepast hangt af van de combinatie van o.a. omgevingstemperaturen, leidingdiameters, houdtemperaturen van het medium en natuurlijk de isolatiedikte en soort.
Als BARTEC hebben we verwarmingskabels in verschillende uitvoeringen voor praktisch elke toepassing met de eventueel bijbehorende regelsystemen zoals leidingthermostaten waarmee de gebruikers de gewenste temperaturen kunnen instellen. De combinatie van bovenvermelde factoren zijn bepalend voor het benodigde vermogen dat een verwarmingskabel moet afgeven. Afhankelijk van het vermogen van een circuit en de maximaal toelaatbare optredende temperatuur, kunnen we de aanbeveling doen om een omgevingsthermostaat, een mechanische aan/uit thermostaat of een complexe temperatuurregeling (middels bijvoorbeeld PID regeling) toe te passen.”
Soorten verwarmingskabels:
Vaak toegepaste verwarmingskabels in o.a. de isolatiebranche zijn de zelfbegrenzende verwarmingskabels. Deze hebben een semi-geleidende zelfbegrenzende kern welke zijn vermogen aanpast aan de temperatuur. Dit betekent dat wanneer de temperatuur van de leiding stijgt, het afgegeven vermogen van de kabel daalt en wanneer de temperatuur daalt, het afgegeven vermogen weer stijgt. Hierdoor kunnen de kabels nooit oververhit raken, ook niet als deze kabels zichzelf kruisen/overlappen (zogenaamde hot-spot). Deze kabels zijn op elke gewenste lengte af te knippen en afhankelijk van het type zijn deze bestand tot temperaturen van maximaal van 250 °C.
Door het zelfbegrenzende effect worden deze kabels ook veel toegepast in explosiegevaarlijke omgevingen omdat er geen “doorwarm” situatie kan ontstaan. Soms wordt terminologie “zelfregelend” wel eens verkeerd geïnterpreteerd omdat deze kabels geen eigen setpoint hebben maar begrensd zijn in de output dat wordt aangeduid met Watt per meter.
Voor langere leidingen zoals bij pijpbruggen of voor grote tankoppervlakten, zijn andere verwarmingskabels soms geschikter om toe te passen.
Dan hebben we het over serie-verwarmingskabels welke er zijn met een kunststof buitenmantel (eveneens hoog chemisch bestendig) bestand tegen temperaturen tot 260 °C, of mineraal geïsoleerde verwarmingskabels met metalen buitenmantels (ook wel bekend onder de naam MI-cable) die zelfs bestand zijn tot temperaturen tot wel 800°C.
HeatCalc App + software:
Voor een eenvoudige hulpmiddel hebben we voor de installatie- en isolatiebranche de HeatCalc App ontwikkeld. Middels deze app kan men zelf eenvoudig het warmteverlies berekenen en na het invullen van enkele parameters ziet men de uitkomst en welke type verwarmingskabel (zelfbegrenzend) men zou kunnen toepassen. Voor complexere ontwerpen hebben we onze ontwerp- en configuratiesoftware Heloc™ Pro ontwikkeld welke gratis te verkrijgen is. Nog eenvoudiger is het om BARTEC even te bellen waar men meestal direct antwoord krijgt m.b.t. hetgeen benodigd is!
Montage:
Voor de montage van elektrische verwarmingskabels gelden diverse richtlijnen om tot een optimale installatie te komen. Wij geven daar ook voorlichting over aan isoleerders via de Stichting Ooi.
Daarnaast hebben we binnen ons bedrijf een eigen trainingsruimte waarin de verschillende toepassingen en montagetechnieken getoond en geoefend kunnen worden. Verder geven we bij al onze producten een handleiding mee welke een leidraad vormt voor de montage. De montage instructies zijn te verkrijgen in handzame zakformaat boekjes of middels uitgebreide manuals in pdf-formaat en deze zijn gratis te verkrijgen. Een hekel punt bij het warmhouden van leidingen zijn de zogenaamde koudebruggen zoals leidingsteunen, flenzen, afsluiters en pompen waarvan delen uit de isolatie steken. Vooral hier zijn de montage instructies van groot belang om extra verwarmingskabel aan te brengen maar wel zo dat het object altijd kan worden uitgebouwd zonder de tracing kabel te beschadigen.
Ondanks de vele handleidingen worden er in de praktijk toch nog regelmatig fouten gemaakt zoals het verkeerd plaatsen van de verwarmingskabels op de leidingen en het vastzetten met tape. Regelmatig zien we dat er verkeerde tape wordt gebruikt waarin weekmakers kunnen zitten die de verwarmingskabels kunnen aantasten. In ons assortiment hebben we de tapes zonder weekmakers die o.a. getest zijn door TNO. Een ander punt wat weleens vergeten wordt is het aanbrengen van waarschuwingsstickers om de 3 meter dat vrijwel overal verplicht is. Want op de leiding met verwarmingskabel staat veelal 230 volt! Stel dat er een leiding vervangen moet worden en men zet de slijptol erin dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Het blijft dus belangrijk om bij de installatie bij de les te blijven en regelmatig trainingen te volgen en de bijbehorende documenten te bestuderen.
Alleen op die manier krijgen we een optimaal en veilig verwarmingscircuit.
Als laatste vermeld Rob Veth een kleine hint dat montagefouten of ontwerpfouten voor aanvang van de montage ontdekt kan worden als men even de moeite neemt om de montagedocumenten door te nemen. Zo worden we wel eens geconfronteerd dat een leiding niet 3 inch maar 4 inch is of dat de isolatie dikte niet 50 mm maar 30 mm wordt waardoor de geplande verwarmingskabel niet de juiste keuze is en dus bij opletten dit nog tijdig aangepast kan worden. Hierdoor voorkomt men dat niet de gehele leiding weer moet worden uitgepakt en zelfs soms duur steigerwerk herplaatst moet worden.
De voordelen van heat-tracing
• Veelal commercieel gunstig t.o.v. andere verwarmingssystemen
• Reductie van onderhouds- en bedrijfskosten
• Snelle levertijden
• Eenvoudige installatie, dankzij de hoge flexibiliteit en de gunstige afmetingen
• Verwarmingskabels kunnen veelal worden ingekort of verlengd
• Toepassingsgebieden heat-tracing: Waterleidingen, vetleidingen,
warmtepompleidingen, tanks, sprinklersystemen en leidingen
in processystemen
Wat kan BARTEC voor u betekenen?
Wij kunnen alles voor u regelen, met onze kennis en ervaring kunnen wij het gehele proces soepel laten verlopen van berekening tot en met de montage.
Ervaren team, ons Nederlandse en internationale team heeft veel kennis over heat-tracing en hebben ervaring in alle takken van de industrie van levensmiddelen tot petrochemie.
Wij beschikken over eigen heat-tracing monteurs en deze hebben al vele projecten voor de offshore, petrochemie, evenals de industriële tak uitgevoerd.
www.bartec.nl