Armacell presenteert nieuwe milieuproductverklaringen (EPD’s)

0
1

Armacell actualiseert zijn milieuproductverklaringen voor elastomere isolatiematerialen en biedt nu voor het eerst ook overeenkomstige informatie voor zijn polyethyleenproducten. EPD’s vormen de basis voor de planning van groene gebouwen volgens bouwcertificatiesystemen zoals LEED, BREEAM of DGNB.

Nu ook EPD’s voor Tubolit-producten

Als eerste fabrikant van flexibele technische isolatiematerialen publiceerde Armacell al in 2015 onafhankelijk geverifieerde milieuproductverklaringen. Deze informatie is nu geactualiseerd en gecertificeerd door het Institut für Bauen und Umwelt e.V. (IBU) op basis van de nieuwe en uitgebreide norm EN 15804:2020-03. Nieuw zijn de milieuproductverklaringen voor AF/ArmaFlex Evo, NH/ArmaFlex Smart en Tubolit, het PEF-gamma van de isolatiefabrikant. Deze laatste werden gecertificeerd door het Poolse Instituut voor Bouwtechnologie (Instytut Techniki Budowlanej – ITB). De IBU- en ITB-instituten zijn geverifieerde leden van het Europees Platform voor EPD-programmahouders en LCA-specialisten. Als overkoepelende organisatie van nationale EPD-programmabezitters in Europa pleit “ECO-Platform” voor de totstandbrenging van een Europees kernsysteem voor EPD’s.

In de milieuproductverklaringen worden alle voor het milieu relevante eigenschappen van een product op transparante, begrijpelijke en onafhankelijke wijze gepresenteerd op basis van levenscyclusanalyses. Ze geven informatie over het milieueffect van Armacell-producten gedurende hun hele levenscyclus: het hele proces wordt in aanmerking genomen – van de winning van grondstoffen, via productie, vervoer en installatie in het gebouw, tot het einde van de gebruiksfase.

Compliance Product Cards voor Duurzame Bouwprojecten

i”Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Groene gebouwen beschermen het milieu en vergen minder energie. Met onze milieugebonden productverklaringen leveren wij transparante en wetenschappelijk onderbouwde gegevens die architecten, planners en aanbestedende diensten in staat stellen de duurzaamheid van hun ontwerpen te evalueren en te optimaliseren”, legt Georg Eleftheriadis, Armacell Manager Technical Marketing EMEA, uit. “Als pionier in onze sector bieden wij ‘Compliance Product Cards’ aan voor het gebruik van onze producten in duurzame bouwprojecten. Zij geven in detail aan welke bijdrage onze producten kunnen leveren in de verschillende programma’s. Wij bieden nu voor het eerst Compliance Product Cards aan voor onze Tubolit-producten.”

Georgios Eleftheriadis,
Armacell Manager
Technical Marketing EMEA

Briljante energiebalans

Isolatiematerialen behoren tot de weinige industrieel vervaardigde producten die tijdens hun levensduur meer energie besparen dan voor hun productie nodig is. Dit maakt ze op zich duurzaam. Uit een vergelijking van de in de levenscyclusanalyse van Armacell vastgestelde primaire energie-input met de energiebesparingen van de producten blijkt dat door het gebruik van ArmaFlex isolatiematerialen 140 keer meer energie wordt bespaard dan er wordt gebruikt bij de vervaardiging, het vervoer en de verwijdering van de producten. De energie die nodig is om ArmaFlex te vervaardigen, heeft zichzelf doorgaans in slechts 50 dagen terugverdiend. De milieuverklaringen voor producten doen niet alleen uitspraken over het gebruik van energie en hulpbronnen, maar bevatten ook informatie over de vraag of en in welke mate de producten van invloed zijn op bijvoorbeeld het broeikaseffect, verzuring, eutrofiëring en smogvorming.

Optimale technische isolatie

De bouw is een van de meest grondstof- en energie-intensieve industrieën. Het is ’s werelds grootste afzonderlijke bron van grondstoffengebruik en de grootste uitstoter van broeikasgassen. Ongeveer 30 % van alle grondstoffen wordt gebruikt voor de bouw en het onderhoud van gebouwen. 30 tot 40 % van de broeikasgassen is afkomstig van de bouw, het gebruik of de verwijdering van gebouwen. In de geïndustrialiseerde landen gaat veel energie naar vervoer en industrie, maar het grootste deel – ongeveer 40 % van het Europese energieverbruik – komt voor rekening van de bouwsector. Om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen en het klimaat te beschermen, moet de energie-efficiëntie in de bouwsector verder worden verbeterd. De sleutel tot energie-efficiëntie is isolatie. Optimale technische isolatie is een van de eenvoudigste, goedkoopste en snelste maatregelen om de energie-efficiëntie te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in