5 Vragen aan… Joost van der Waal

0
2
Hij is oprichter en eigenaar van Isoleerbewust met als doel betaalbare en gemakkelijke toegang tot hoogwaardige en gezond isolatiemateriaal voor iedereen.
Hij is oprichter en eigenaar van Isoleerbewust met als doel betaalbare en gemakkelijke toegang tot hoogwaardige en gezond isolatiemateriaal voor iedereen.

1. Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van biobased isolatiematerialen ten opzichte van traditionele isolatie?

“De grootste voordelen van biobased isolatiematerialen ten opzichte van traditionele isolatie is dat ze CO2 opslaan tijdens de productie en groei. En daarmee een positieve impact hebben op het milieu. Daarnaast is een vaak gehoord voordeel dat biobased isolatie hitte langer buitenhoudt. Dit klopt. Alleen is biobased isolatie geen wondermiddel tegen oververhitting. Als elders in je gebouw de warmte binnenkomt, dan houdt het de warmte ook langer binnen. Om oververhitting in je gebouw te voorkomen moet je naast biobased isolatie ook kijken naar zonwering, ventilatie en luchtdichting.”

2. Zijn er ook nadelen of uitdagingen waar je rekening mee moet houden bij biobased isolatie?

“De uitdagingen van biobased isolatiematerialen is dat ze een lagere Europese brandklasse normering hebben gekregen. Gelukkig gaat brandveiligheid over de hele opbouw. Dit is op te lossen door een 12,5mm gipsplaat of 18 mm of dikker houtplaat toe te passen als afwerking. Maar brandveiligheid en biobased isolatie zijn wel een hot topic. Terwijl eps (wat in veel daken van nieuwbouwhuizen zit) dezelfde brandklasse heeft. Een aantal andere nadelen of uitdagingen bij biobased isolatie is dat het: vrij onbekend is bij veel mensen, het nog niet overal verkrijgbaar is en vaak nog duurder dan glaswol.”

3. Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om biobased isolatie verder te laten doorbreken?

“Om biobased isolatie mainstream te maken is het nodig om mensen goed te informeren en dit isolatie alternatief te leren kennen. Daarnaast is het goed om transparant te blijven over de voor- en nadelen van biobased isolatie en andere isolatiematerialen. Voor een deel van de woningbezitters zal de prijs ook nog wel wat omlaag moeten om het aantrekkelijk te maken. Gelukkig zorgt biobased inblaasisolatie voor in daken, vloeren en voorzetwanden ervoor dat het betaalbaar wordt.”

4. Hoe kijk je naar de toekomst van biobased isolatie in de bouw en industrie?

“Biobased isolatie is al lang niet meer toekomst, het gebeurt al. Idealiter gaat het totale percentage wel omhoog van onder de 5% van de totale isolatiemarkt naar richting de 30 of zelfs 50%. Dertig woningcorporaties in Brabant hebben al een intentieverklaring ondertekend om een deel van hun portefeuille biobased te isoleren.”

5. Tot slot, heb je nog tips voor de isolatiebranche die biobased isolatie overwegen?

“Laat je goed informeren. Er is zoveel meer dan alleen Isovlas, die toevallig hun marketing goed op orde hebben. Zo is er houtvezel, cellulose, stro, gras, karton, hennep, kurk, etc. Te veel om op te noemen.”

Tekst: Loet van Bergen Fotografie: Joost van der Waal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in