Vijf risico’s bij het isoleren van opslagtanks

0
2

Industriële omgevingen worden vaak blootgesteld aan extreme omstandigheden, dit is zeker ook het geval voor opslagtanks en -apparaten. Ze worden blootgesteld aan een breed scala van opslagtemperaturen, vluchtige producten en mogelijke barre weersomstandigheden zoals harde wind, zware regenval en extreme temperaturen. Al deze factoren kunnen een belasting vormen voor opslagtanks en het geïnstalleerde isolatiesysteem, daarom moeten deze factoren al in de ontwerpfase, wanneer het isolatiesysteem wordt gespecificeerd, worden overwogen.

Hoewel isolatie voornamelijk dient om de opslagtemperatuur in een tank te handhaven en thermische overdracht naar de buitenkant van de tank te beperken, moet er altijd rekening worden gehouden met andere risico’s die aanwezig zijn in- en rond opslagtanks.

Risico 1: Het ontbreken van een strategie voor het beheersen van vochtpenetratie

Bij warme opslagtanks (of tanks met een cyclische temperatuur), is een groot risico de vorming van corrosie onder isolatie (CUI). Corrosie kan zware schade aan tankwanden, daken of constructiestaal toebrengen. Wanneer blootgesteld, is de mate van corrosie duidelijk zichtbaar maar omdat isolatie doorgaans de metalen wanden of het dak bedekt, wordt de schade door CUI mogelijk pas opgemerkt als het al te laat is.

Een strategie voor het beheren van CUI-risico’s is dus essentieel om de levensduur van metalen opslagtanks en -apparaten te ondersteunen. Vocht uit het isolatiesysteem en weg van het metalen substraat houden is prioriteit nummer één.

Een optie is om vocht, dat door de zwaartekracht in het systeem komt, af te voeren. Een tweede optie is kiezen voor een “afgesloten” systeem. De afgesloten aanpak houdt in dat een geschikt isolatiesysteem wordt gespecifieerd om te voorkomen dat extern water binnendringt. Deze aanpak bestaat uit het combineren van een gesloten cel isolatiemateriaal dat ook ondoordringbaar is voor waterdamp, zoals cellulair glas, met een geschikt sealant om te voorkomen dat water het isolatiesysteem via de voegen kan binnen dringen.

Risico 2: Een doorlatend isolatieateriaal installeren op opslagtanks onder omgevingstemperatuur

In zowel vloeibare- als dampvorm vormt water een risico voor isolatiesystemen. In opslagtanks waarin producten worden opgeslagen bij temperaturen onder omgevingstemperatuur – zoals ammoniak – zal de dampaandrijving vocht naar de koude tankwand of het dak onder de isolatie duwen. Een doorlatende isolatie zonder voldoende dampbarrières zal het vocht door de isolatie heen naar het koelere tankoppervlak laten duwen, waar condensatie kan ontstaan met risico’s zoals ijsvorming, verlaagde efficiëntie en hogere kosten als gevolg.

Risico 3: Isolatiematerialen in plaats van systemen specifiëren

De componenten in isolatiesysteem moeten samenwerken om de benodigde prestaties te leveren. Een systeem omvat niet alleen het isolatiemateriaal, maar ook mogelijks een dampscherm en accessoires die het systeem op verschillende punten ondersteunen. Een systeem is slechts zo effectief als zijn zwakste schakel en componenten in een systeem moeten worden getest om aan te tonen dat ze samenwerken bij het verdedigen tegen verschillende externe invloeden.

Corrosion on storage tank wall
Corrosion on storage tank wall

Risico 4: Brandbaarheid, druksterkte en mogelijke shutdowns over het hoofd zien

Veel opslagtanks bevatten zeer brandbare chemicaliën, dus het is belangrijk om isolatiematerialen te selecteren die niet brandbaar zijn. Ontvlambare producten kunnen worden opgeslagen bij een breed temperatuurbereik, dus een isolatiemateriaal moet zijn sterkte en stabiliteit behouden en tegelijkertijd de uitzetting en krimp van materialen door verschillende thermische omstandigheden beheersen. En omdat faciliteiten periodiek onderhoud ondergaan, kunnen tanks voor een bepaalde tijd buiten gebruik worden gesteld. De temperatuurverandering tijdens de uitschakeling kan ervoor zorgen dat damp die in het systeem is opgesloten, afkoelt en corrosierisico’s met zich meebrengt.

Risico 5: Een correcte installatie over het hoofd zien

Net zoals elke industriële faciliteit uniek is, geldt dat ook voor opslagtanks. Tijdens het specificatieproces moet er worden nagedacht over het installatieproces van een bepaald isolatiemateriaal. Kan een isolatiemateriaal bijvoorbeeld op een manier worden vervaardigd die rekening houdt met de unieke ontwerpelementen van de opslagtank? Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar om de installateurs op de werkplek te ondersteunen? Welke middelen zijn beschikbaar om andere teamleden te ondersteunen – ingenieurs, eigenaren van faciliteiten en de operators die na de installatie in de faciliteit zullen werken?

Conclusie

Een proactieve strategie om tegen CUI te verdedigen door een ondoordringbaar isolatiemateriaal te specificeren en een systeembenadering te implementeren, kan helpen vocht uit de buurt van de tank te houden en de levensduur van zowel het isolatiesysteem als de tank te ondersteunen, zelfs onder zware omstandigheden. Als het gaat om materiaalprestaties, biedt FOAMGLAS® cellulair glas een interessante optie voor de verdediging tegen vocht en ter verdediging tegen andere risico’s. Als ondoordringbaar materiaal voor zowel water als waterdamp is cellulair glas een vertrouwde keuze in een breed scala aan industriële toepassingen.

Owens Corning FOAMGLAS® isolatie, bestaat uit miljoenen hermetisch afgesloten cellen en is daarom ondoordringbaar voor water in vloeibare en dampvorm. Hierdoor is het één van de meest gebruikte materialen voor opslagtoepassingen onder de omgevingstemperatuur over de hele wereld . Maar ook zowel voor warme opslagtanks biedt cellulair glas bescherming tegen een reeks risico’s zoals CUI.

Zoals hierboven vermeld, moet men bij het specificeren van het isolatiemateriaal voor een opslagtank steunen op een strategie om te beschermen tegen meerdere risico’s. Hier moet men verder kijken dan alleen de materiaaleigenschappen maar het volledige systeem evalueren om zo de levensduur en efficiënte van de tank te kunnen garanderen. www.foamglas.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in