VIB zet in op circulariteit en pakt uit tijdens Industrial Heat & Power!

0
2

Netwerken en Kennis delen!

Van 15 tot en met 17 oktober vindt in de Brabanthallen te Den Bosch opnieuw de Vakbeurs Industrial Heat & Power plaats. Ook dit jaar ontbreekt de VIB hier uiteraard niet! Met o.a. een nieuwe stand waar het prettig toeven is en men elkaar uit de branche ontmoet, een algemene ledenvergadering, een rijk gevuld inhoudelijk programma evenals verschillende lunches, borrels en een VIB iTanks Pitchlunch!

Industrial Heat & Power evenement, dat plaatsvindt van 15 tot en met 17 oktober 2024 in Den Bosch, is een belangrijk platform gericht op industriële energieoplossingen. Het trekt professionals aan die op zoek zijn naar tools, kennis en netwerkmogelijkheden binnen de energiesector. Dit evenement maakt deel uit van de grotere Nationale Energie Week, samen met andere energie gerelateerde beurzen zoals Vakbeurs Energie en PREFAB. Het fungeert als een ontmoetingsplaats voor discussies en samenwerkingen op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en innovatie in de industrie.

De Vereniging Isolatiebranche Nederland (VIB) is nauw betrokken bij dit evenement en speelt een cruciale rol in het promoten van isolatie als een effectieve manier om CO2-uitstoot te verminderen en energie-efficiëntie te verbeteren, met name binnen industriële installaties en de utiliteitsbouw. De VIB heeft een prachtige nieuwe netwerk stand om elkaar te ontmoeten inclusief spectaculaire Thermal Booth!

Er is een inspirerende programma samengesteld voor alle drie de beursdagen.

Programma

Dinsdag 15 oktober o.a.:

  • VIB – iTanks Pitchlunch! 12.00u – 13.30u
  • Roadmap Isolatieplein 14:00 – 15:30u
  • iTanks – VIB borrel 15:30 – 17:00u

Woensdag 16 oktober o.a.:

  • De dag van de isolatie!
  • Algemene ledenvergadering VIB 9.30u – 11.00u
  • VIB Podium Industrie 11.00u – 12.30u
  • VIB Lunch 12.30u – 13.30u kI
  • VIB Praktijktheater 14.00u – 16.00u
  • VIB Borrel vanaf 16.00u
    Podium Industrie: Energielabels, CSRD en Isolatie: updates en praktijkvoorbeelden
    Praktijk Theater: VIB HR Managers binnen de Thermische Isolatiebranche en steigerbouw
    Praktijk Theater: YOUNG VIB Talks: De toekomst van ondernemen door de ogen van jonge innovators
    Praktijk Theater: VIB: Dyson Energy: Lithium Batterijen voor Industrie, ZMission

Donderdag 17 oktober o.a.:

  • VIB Zoete inval, bezoek de stand, kom netwerken en maak gebruik van de Thermal Booth!

Circulariteit in de industrie, utiliteit en de isolatiesector

Met VIB naar een duurzame toekomst

In een wereld waar duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat, wordt circulair denken een steeds belangrijker onderwerp binnen de moderne bedrijfsvoering. Vooral binnen de industrie, utiliteit en isolatiesector groeit het besef dat circulair denken en handelen niet alleen noodzakelijk is om aan milieuverplichtingen te voldoen, maar ook aanzienlijke economische voordelen biedt.

Circulariteit in de industrie

In de industriële sector gaat circulariteit een sleutelrol vervullen in het verminderen van grondstoffenverbruik en afvalstromen. Productiebedrijven zetten steeds vaker in op het sluiten van kringlopen door hergebruik van materialen, afvalreductie en efficiënter gebruik van hulpbronnen. Dit proces kan op verschillende manieren vorm krijgen, zoals door recycling, re-manufacturing ofwel waste-handling.

Circulariteit in de utiliteit

Ook binnen de utiliteit komt de nadruk steeds meer te liggen op circulair bouwen, waarbij de levenscyclus van een gebouw centraal staat. Materialen worden zo gekozen dat ze aan het einde van hun levensduur eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Dit concept sluit aan bij de bredere circulaire economie, waarbij producten en materialen langer in de kringloop blijven en afval zoveel mogelijk wordt vermeden. Een voorbeeld van circulaire principes in de utiliteitsbouw is het gebruik van modulaire bouwmethoden, waarbij onderdelen van gebouwen losmaakbaar zijn en later opnieuw kunnen worden gebruikt in nieuwe projecten. Dit voorkomt onnodige sloop en afvalproductie, terwijl het de levensduur van materialen verlengt.

Als VIB doen wij onze uiterste best om voor de belangen van de isoleerder op te komen en lopen we voorop in de lobby!

Circulariteit in de isolatiesector

Binnen de isolatiesector zijn er eveneens veel ontwikkelingen op het gebied van circulariteit. Traditionele isolatiematerialen, zoals glas- en steenwol, zijn al lang gangbaar en er wordt hard gewerkt om deze duurzamer te produceren, maar ook nieuwe technologieën en materialen bieden steeds meer mogelijkheden voor circulair isoleren.

Zo komen er meer biobased isolatiematerialen op de markt, gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals hennep, schapenwol of cellulose, die aan het einde van hun levensduur biologisch afbreekbaar zijn of hergebruikt kunnen worden.

Ook worden isolatiesystemen ontworpen met het oog op demonteerbaarheid, waardoor ze gemakkelijk te vervangen of te hergebruiken zijn. Dit is met name belangrijk voor utiliteitsgebouwen, die vaak na enkele decennia toe zijn aan renovatie of herbestemming. Door slim te ontwerpen en te bouwen met circulaire isolatiematerialen, kunnen deze gebouwen future-proof worden gemaakt en hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Circulariteit is een gezamenlijke inspanning, waarbij kennisdeling en continue ontwikkeling de sleutel tot succes zijn.

Uitdagingen en kansen

Hoewel circulariteit talloze voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. In de isolatiesector bijvoorbeeld, kunnen circulaire materialen soms duurder zijn dan traditionele oplossingen, waardoor de overstap naar circulaire alternatieven minder snel wordt gemaakt. Daarnaast is er behoefte aan duidelijke richtlijnen en normen die de kwaliteit en prestaties van circulaire isolatiematerialen waarborgen.

Aan de andere kant biedt circulariteit ook grote economische kansen. Bedrijven die vroegtijdig investeren in circulaire oplossingen, kunnen zich onderscheiden op de markt! Bovendien zal de vraag naar circulaire producten en diensten alleen maar toenemen!

Fabrikanten lopen hier in elk geval erg in voorop en nemen ook hun verantwoordelijkheid!

Conclusie

Circulariteit is niet langer een trend, maar een noodzakelijke transitie voor de industrie, utiliteit en isolatiesector. Door slimmer gebruik te maken van grondstoffen, materialen te hergebruiken en afval te minimaliseren, kunnen bedrijven niet alleen hun milieuprestaties verbeteren, maar ook hun concurrentiepositie versterken. De weg naar een circulaire economie is uitdagend, maar de potentiële voordelen – voor zowel het milieu als de bedrijfsvoering – zijn enorm.

Het is tijd dat de sectoren deze kans aangrijpen en de stap naar een circulaire toekomst maken. Maar niet overhaast. Stap voor stap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in