First Circular Insulation (FC-i) heeft een missie: bijdragen aan een circulaire toekomst met innovatieve en duurzame isolatiematerialen. Onze oplossing: Dakisolatieplaten gemaakt van volledig natuurlijke grondstoffen, waaronder reststromen uit natuurbeheer. “Wat ons bijzonder maakt, is de toepassing van schimmels – een krachtig ingrediënt met ongekende mogelijkheden”, vertelt CEO Peter de Wolf van FC-I.
“In onze testfabriek in Veenoord, Drenthe, werken we met reststromen zoals riet, gras en houtsnippers. Deze materialen, geleverd door partners als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, vormen de basis van ons product. Door deze grondstoffen te gebruiken, verlengen we de opslag van CO2 in plaats van deze vrij te laten komen, en zetten we ze om in hoogwaardige biobased bouwmaterialen.”
Een revolutionair proces
“De kern van ons proces is mycelium, de schimmeldraden die een cruciale rol spelen in de productie. Het begint met het mengen van houtsnippers, riet en gras tot een “biologische soep”. Hieraan voegen we een vloeibare myceliumslurry toe, die in een gecontroleerde omgeving – onze klimaatkamer – het materiaal koloniseert. Binnen 48 uur hechten de schimmels het mengsel samen tot een stevige structuur. Vervolgens worden de schimmels afgedood en de platen gedroogd. Het resultaat is een biologisch afbreekbare isolatieplaat van 60 bij 120 bij 12 centimeter.”
Duurzaam en functioneel
“Onze isolatieplaten hebben uitstekende eigenschappen. Ze bieden een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,04 W/mK, vergelijkbaar met conventionele materialen als glaswol (0,037 W/mK). Maar wat ons product onderscheidt, is de herbruikbaarheid en milieuvriendelijkheid. Na gebruik kunnen de platen eenvoudig worden gerecycled, waardoor een volledig circulair proces ontstaat.”
Voordelen voor natuur en bouw
“Onze samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer laat zien hoe circulaire economie werkt in de praktijk. Natuurbeheer levert reststromen, die wij omzetten in een duurzaam bouwmateriaal. Dit biedt niet alleen een bestemming voor restmateriaal, maar draagt ook bij aan CO2-reductie. Bovendien zijn onze platen stevig genoeg om bijvoorbeeld zonnepanelen te dragen, zonder extra constructiemateriaal.
Toekomstperspectief
“De testfabriek kan straks 100.000 m² isolatieplaten per jaar produceren. Ons doel is om in 2026 op te schalen naar 1,2 miljoen m² per jaar – een derde van de huidige landelijke productie. Hiermee willen we een blijvende impact maken op zowel de bouwsector als het milieu. Bij FC-i geloven we dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Samen met onze partners bouwen we aan een toekomst waarin reststromen waardevolle grondstoffen worden. Schimmels zijn meer dan een ingrediënt; ze zijn een sleutel tot verandering.”
Boven de productie van de isolatieplaten.
Onder het eindresultaat.
Redactie Loet van Bergen Foto’s First Circular Insulation