NCTI staat voor Kennisdelen

0
1

NCTI-kennisevents

Zoals jullie mogelijk al weten, is NCTI, Nederlands Centrum voor Technische Isolatie, in 2020 begonnen met het actief delen van kennis in de markt. Inmiddels is het concept van de kennisevents steeds meer ontwikkeld en worden er nu thema’s aan verbonden. Ook het aantal bezoekers groeit gestaag.  Zo vond er in November een kennisevent plaatst, dat in het teken stond van coatings. NCTI probeert dan bedrijven nieuwe ontwikkelingen en of toepassingen te presenteren. Hein Tersteeg, o.a. CINI- en NACE-inspecteur gaf eerst een korte introductie over coatings i.c.m. richtlijnen en dat wijze van aanbrengen essentieel is voor het voorkomen en of beperken van CUI. Daarna gaven Ralph Maas van Mascoat en Arnold Kompanje van Eoncoat een prestentatie over hun producten. Beide presentaties riepen vragen op waarna er interessante onderlinge discussies ontstonden, zoals bijvoorbeeld: Kan Eoncoat garanderen dat CUI te voorkomen is door het toepassen van hun product? Het was ook de eerste keer dat het kennisevent hybride werd gegeven. Renate van Maaren van NCTI is blij met alle ontwikkelingen. “Het is een van de mooiste kerntaken van NCTI om kennis te delen in de isolatiebranche. 

Met de NCTI-kennisevents hebben bedrijven en specialisten nu een platform om hun technische kennis en innovaties te delen in de markt, zonder dat het een verkooppraatje wordt. De discussies met de specialisten en of de gebruikers in de branche kunnen ook de ontwikkelaars weer op weg brengen om tot verbeteringen te komen. Kennis helpt ons allemaal verder om tot betere isolatiesystemen te komen en de branche zichtbaarder te maken.” Het volgende kennisevent is gepland voor 16 februari en heeft als thema: Tracing

Wil je in de toekomst, als specialist in technische isolatie, ook een uitnodiging voor een NCTI-kennisevent stuur dan een e-mail naar: info@ncti.nl

Voor meer informatie over de bedrijven en haar product(en) bezoek dan www.mascoat.com en www.eoncoat.com

De vijf schijven van NCTI

NCTI is het kenniscentrum voor technische isolatie. Jaren geleden ontstaan vanuit CINI en de VIB. Inmiddels is het kenniscentrum zich steeds meer aan het profileren in de markt met haar 5 schijven van activiteiten in de industrie en utiliteit. Enkele schijven zullen in dit artikel eruit worden gelicht. 

In verband met de nieuwe regelgeving om tot de gewenste CO2-reductie te komen, wordt het bedrijfsleven steeds meer energiebesparingsverplichtingen met een bepaalde terugverdientijd opgelegd. NCTI heeft daar inmiddels een adviserende rol in richting overheid, maar ook richting de bedrijven. Er is namelijk veel laaghangend fruit om tot energiebesparing te komen met de verbetering van technische isolatiesystemen. Er wordt zelfs gesproken van 1,2 megaton. Zo ontvangt NCTI regelmatig de vraag of er een onafhankelijke inspectie uitgevoerd kan worden, waardoor het management stappen kan nemen om tot verbetering van de isolatiesystemen te komen. Gezien de complexiteit en vaak ook de grootte van de installatie is dat een meerjarenplan. Een onafhankelijke inspectie kan bijdragen aan nieuwe inzichten of bestaande verwachtingen onderbouwen. Renate van Maaren van NCTI merkt het volgende op: ”Er is duidelijk meer aandacht voor duurzame isolatiesystemen, maar om het maximale voor de industrie te bereiken, dient het kennisniveau van betrokkenen ook verhoogd te worden. Er moet meer “Out-of-the-box” gedacht worden. Voor de overheid hebben wij recent een training ontwikkeld, maar het is voor de branche ook mogelijk om de 1-daagse cursus voor duurzame isolatiesystemen te volgen. In deze cursus komt nieuwe regelgeving aan bod, slim isoleren door te werken met een combinatie van materialen, voorbeelden van de effecten van isoleren en meer.”

Maatwerkcursussen 

binnen en buitenland

Ook wordt NCTI regelmatig binnen en buiten de grenzen benaderd voor het geven van maatwerk cursussen. De behoefte kan gestimuleerd worden vanuit de uitvoering van project, extra scholing voor personeel of om je als organisatie je te verbreden in branche. In de maand november is er een team van een Zuid Afrikaans bedrijf getraind in koude- en cryogene oplossingen. In deze cursus wordt, waar mogelijk, de CINI-richtlijn als uitgangspunt gehanteerd. De cursus werd als zo succesvol ervaren, dat men nu, aangestuurd door NCTI, zelfs bereid is, wanneer mogelijk, om diverse producenten in de Benelux te gaan bezoeken. Het doel is dan  om ook de praktische vaardigheden in koude- en cryogene isolatie te verbeteren. “Als NCTI ben je dan trots, dat je als een klein team, ook internationaal zo gewaardeerd wordt om de beschikbare kennis en het op juiste wijze invulling kunnen geven van een kennis behoefte. Dit project was groot, maar binnenkort gaan we, in samenwerking met CINI, ook een team in Nederland trainen in het gebruik van CINICALC. Een kleiner en ander soort project, maar net zo nuttig.”, aldus Renate van Maaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in