De redactie van Isolatie4all is op bezoek bij Insulsystems in Dordrecht, gespecialiseerd in isolatie voor de industrie, utiliteit en scheepvaart. Één van de specialiteiten van Insulsystems zijn Isolatiematrasen, welke onder de naam Insultras op de markt worden gezet. Bij het bedrijf werken 3 vaste medewerkers en een ploeg van zelfstandigen.
We worden hartelijk ontvangen door Rutger van Dijk en Frank Platenburg die het bedrijf drie jaar geleden zijn gestart. “We kennen elkaar vanuit het werkveld”, vertelt Frank. “En waren allebei op zoek naar iets nieuws. Zelf kom ik uit de hoog temperatuur isolatie, terwijl Rutger uit de laag- en midden temperatuur isolatie komt. Op deze manier vulden we elkaar perfect aan en kunnen zo een totaalpakket aanbieden aan onze klanten in een temperatuurgebied tussen de min 200 tot plus 1400 graden.
Klantenkring
“Klanten krijgen we vooral door ons netwerk, die we gezien onze langdurige ervaring hebben opgebouwd”, vertelt Rutger. “Maar ook veel via onze LinkedInpagina waarop we telkens foto’s zetten van projecten waarmee we bezig zijn of hebben uitgevoerd. Frank is in die zin meer van de koude acquisitie door bedrijven te bellen of langs te gaan. Daarnaast weten we al lang van tevoren welke projecten er gaan spelen bij de installateurs die voor ons een van de belangrijkste opdrachtgevers zijn.”
“Wat ons opviel in de markt dat veel isolatiebedrijven zich richten op alleen leidingisolatie of matrassen”, licht Frank toe. “Bij ons kunnen bedrijven met elk vraagstuk terecht. We zien dat klanten behoefte hebben aan een stukje expertise en full serviceconcept.” Het bedrijf werkt volgens de herkende maatregelen en regelgeving vanuit de overheid. Alle medewerkers van Insulsystems BV. hebben een VCA en hoogwerker certificaat en mogen hier dus mee werken. Insulsystems BV. is VCA* en ISO9001 gecertificeerd, een van de voorwaarden om in de industrie te mogen werken, en dit heeft ervoor gezorgd dat wij al meerdere mooie en grote klussen hebben mogen uitvoeren in de industrie!”
Projecten
Nu drie jaar verder heeft Insulsystems al veel projecten uitgevoerd en staan er nog een aantal in de planning zoals blijkt uit de vele tekeningen die aan de muur hangen en op het bureau liggen. “Wij hanteren voor onze opdrachten een vaste procedure”, legt Frank uit. “Om een voorbeeld te noemen: we hebben recent een Pyroclaaf oven van nieuwe isolatie voorzien, die gebruikt wordt om gasmengels te testen. Wij gaan dan met zo’n klant in gesprek en vragen wat zijn wensen zijn en binnen welk tijdsbestek het project gerealiseerd dient te worden. Omdat het verwijderen van de oude isolatie onderdeel was van het project, stelden we voor om eerst een inspectie uit te laten voeren of er bij de verwijdering geen schadelijke stoffen vrij zouden komen zoals asbest. Allemaal zaken die wij in het voortraject bespreken met de klant. Vervolgens hebben we een concept en een nieuw design opgesteld voor de uitvoering. In April hebben we de oven gesaneerd en zijn we in Juli gestart met de wederopbouw van de binnen isolatie. De opbouw is gedaan met Keramische vezelmodules van Fiberfrax 1400/128kg-25mm vezel voorzien van RX-2 ankers. Na de isolatie is de vezel bekleed met een Nextel weefsel tot 1370 gr. Celsius om zo de vezeldeeltjes in te kapselen.
Een project dat uiteindelijk vijf en een halve week heeft geduurd.
Project Distributiecentrum
“Op dit moment zijn we bezig met het isoleren van de leidingen van een distributiecentrum in Deventer”, vertelt Rutger. “Waar wij het leidingwerk van 3 km lang van de koel- en vriescellen isoleren met Armaflex. We zijn daar met twee man bezig. Van tevoren hebben we de tekeningen gekregen met de maatvoering en het bestek waarin stond aangegeven welk soort isolatiemateriaal is voorgeschreven. Daar kijken we altijd kritisch naar omdat je ook moet kijken naar de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid dat van invloed kan zijn op de dikte van de isolatie. Wat wij eveneens vaak meemaken op andere projecten is dat de ruimte tussen de leidingen te krap is en we soms moeten schipperen met de isolatieoplossing. Vandaar dat wij terplekke alles inmeten en indien nodig opnieuw berekenen. Aan de hand daarvan bestellen wij de materialen bij onze vaste leveranciers en laten het meestal op locatie bezorgen. We hebben in de buurt een eigen magazijn met opslag, maar de productie van bijvoorbeeld beplating besteden we uit. Door heel Europa hebben we diverse productiefaciliteiten waarmee we samenwerken en waar we ook in geïnvesteerd hebben. We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn genoeg toeleveranciers ons kunnen bedienen en waar we graag mee samenwerken”, aldus Frank.
Project isoleren appendages
Het isoleren van appendages is een van de core business van Insulsystems. “Steeds meer gemeentes & installatiebedrijven weten ons te vinden om bij hun panden/gebouwen die ze in beheer hebben alle technische installaties na te lopen en te bekijken of hier nog valt te besparen door middel van isolatie”, vertelt Rutger. “Daaronder vallen ketelhuizen en de technische installatieruimtes waar we leidingen isoleren en de appendages met ons eigen merk Insultras® energiebesparende isolatiematrassen.
De vraag naar isolatiematrassen met een sluiting met klittenband of banden/gespen wordt steeds groter omdat deze gemakkelijk te verwijderen zijn en weer aan te brengen zijn bij onderhoud.
“Isolatiematrassen gemakkelijk bij onderhoud.”
Dagelijks krijgen we aanvragen binnen. We gaan dan langs om de zaak in te meten. Dit gebeurt nog steeds handmatig omdat het veelal maatwerk is, wat niet te standaardiseren valt. Op basis van de gegevens maken we een offerte met een besparingsberekening binnen welke termijn de klant zijn investering terugverdient. Het maakt vaak onderdeel uit van de Energie Scan die wij ook kunnen uitvoeren, waarbij duidelijk wordt per deel van de installatie wat er bespaard kan worden aan energiekosten en wat de terugverdientijd is. Wij zien sowieso een enorme toename aan inventa rilitieaanvragen en opdrachten vanwege de stijgende energieprijzen en de EML/EED wetgeving. Bovendien is appendage- & leiding-isolatie een onderdeel van de erkende maatregelenlijst (EML), maatregel GD1, welke door de Overheid in het leven is geroepen en waar door omgevingsdiensten op wordt gecontroleerd (en beboet). Een investering in onze energiebesparende isolatiematerialen wordt zeker met de huidige energieprijzen nog sneller terugverdiend en leveren de ondernemers daarna behoorlijke besparingen op. We groeien ieder jaar met behoorlijke percentages en de organisatie is dusdanig groot aan het worden dat we bezig zijn met verdere uitbreiding op de huidige locatie of een nieuw pand elders.” De toekomst zien Rutger en Frank zonnig in.
Tekst: Loet van Bergen en Fotografie Insulsystems