Thomas Peter Wilk is de nieuwe voorzitter van de FESI, de Europese Federatie van Verenigingen van Isolatiebedrijven. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de European Industrial Insulation Foundation (EiiF) en bestuurslid van de EiiF. In het dagelijks leven is hij hoofd Corporate Innovation & Technical Excellence bij KAEFER Isoliertechnik. De redactie van Isolatie4all sprak met Thomas Peter o.a over de rol van FESI en de speerpunten.
Welke rol speelt de FESI in de Europese isolatiebranche?
“Als FESI vertegenwoordigen we 18 landen met ongeveer 1000 aannemersbedrijven op het gebied van thermische, akoestische en brandbeveiliging van luchtkanalen, leidingen, vaten, tanks, schepen, gebouwen en andere industriële apparatuur en spelen we een belangrijke rol in de isolatie-industrie in Europa. Als FESI vormen we het Informatieplatform voor nationale verenigingen en hun leden in alle kwesties van producten tot hulpmiddelen, training en toepassingen. Daarnaast bevorderen we innovaties op het gebied van technische en arbeidsnormen. En het ondersteunen van informatie-uitwisseling over opleidingsniveau, opleiding en kwalificatie evenals ondersteuning van netwerken en communicatie tussen de nationale verenigingen.”
‘De nieuwe norm EN-17956 die de EiiF onlangs gepubliceerd heeft zal de markt een flinke boost geven richting innovatie en duurzaamheid.’
Wat zijn de belangrijkste doelen van de FESI?
“Er zijn meerdere doelen. Een van de belangrijkste is het bevorderen van de kwaliteit en effectiviteit van thermische isolatie om energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. In samenwerking met o.a. EiiF werken we aan het opstellen van normen en richtlijnen voor de Europese isolatie industrie. Ik verwacht veel van de nieuwe norm EN-17956 die de EiiF onlangs gepubliceerd heeft en de markt een flinke boost zal geven richting innovatie en duurzaamheid. Deze norm zal de concurrentie in de markt flink verhogen, aangezien alleen de meest efficiënte en duurzame oplossingen aan de verwachtingen zullen voldoen. Dit biedt kansen voor bedrijven die zich willen onderscheiden met hoogwaardige en milieuvriendelijke producten. Daarnaast werken we samen met bedrijven en organisaties om innovatieve, duurzame en energiezuinige isolatieoplossingen te ontwikkelen. Door deze samenwerkingen kunnen we bijdragen aan en profiteren van een gezamenlijk netwerk van leiders in de industrie die zich inzetten voor kwaliteit en duurzaamheid in isolatie.”
Welke veranderingen heeft u in de afgelopen 30 jaar voorbij zien komen?
“In de isolatie-industrie is een van de grootste verschuivingen de groeiende focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid. In de jaren ’90 lag de nadruk vooral op het verbeteren van comfort in gebouwen. Echter, met de invoering van strengere energie-efficiëntienormen door de Europese Unie, zoals de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), werd isolatie essentieel voor het verminderen van energieverbruik en CO2-uitstoot.
Daarnaast is er veel innovatie in isolatiematerialen. Waar vroeger minerale wol en EPS (geëxpandeerd polystyreen) de standaard waren, zijn er nu geavanceerde materialen zoals aerogels beschikbaar. Deze bieden betere thermische prestaties en ruimtebesparing, wat ze geschikt maakt voor zowel nieuwbouw als renovaties.
Prefabricatie en modulaire bouwmethoden zijn ook prominenter geworden. In de jaren ’90 werd er voornamelijk handmatig en op locatie gebouwd, maar tegenwoordig worden steeds meer elementen, inclusief isolatie, prefab in fabrieken geproduceerd en op de bouwplaats gemonteerd. Dit leidt tot efficiëntere bouwprocessen, minder bouwafval en betere isolatiekwaliteit, mede door strengere regelgeving en certificering. Certificeringen zoals CE-markering en ISO-normen hebben de kwaliteit van isolatieproducten en -installaties in heel Europa gestandaardiseerd.
Er is ook een duidelijke verschuiving naar milieuvriendelijke en circulaire isolatiematerialen, deels door de druk om de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verkleinen. Gerecyclede wol, kurk en cellulose worden populairder, met meer aandacht voor de levenscyclus van isolatieproducten, van productie tot recycling.
Tot slot beïnvloeden digitalisering en technologie de isolatie-industrie aanzienlijk. Technieken zoals BIM (Building Information Modeling) maken nauwkeurige planning en integratie van isolatie en andere bouwmaterialen in de ontwerpfase mogelijk, wat leidt tot betere samenwerking en efficiëntere, beter geïsoleerde gebouwen.”
Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen in de isolatie-industrie in Europa?
“Er zijn verschillende uitdagingen waarmee FESI en de isolatie-industrie in Europa worden geconfronteerd zoals standaardisatie in de industrie. Dit omvat het opstellen van normen en richtlijnen voor de industrie, evenals het bevorderen van samenwerking, gezamenlijke aankopen en de logistiek en werkvoorbereiding. Isolatiebedrijven moeten leren hoe ze hun werk beter kunnen voorbereiden en hun logistiek verbeteren.”
Hoe wil de FESI de aantrekkelijkheid vergroten van banen in de isolatie-industrie?
“Dat is een belangrijke uitdaging en een van de speerpunten van de FESI. Om deze uitdaging het hoofd te bieden zal er o.a. meer geïnvesteerd moeten worden in technologische innovatie en opleiding. Als FESI zien we een groeiende behoefte aan innovatie in de isolatie-industrie, inclusief de ontwikkeling van nieuwe materialen en technieken. Deze uitdagingen vereisen een gecoördineerde inspanning van alle belanghebbenden in de industrie om effectieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.”
Hoe ziet u de toekomst van de isolatiebranche?
“De toekomst van de isolatiebranche hangt sterk af van een verbeterd en gestructureerd opleidingssysteem. FESI zet zich in voor diverse strategieën om de opleidingen in de sector te versterken, waaronder een modulair opleidingssysteem dat flexibiliteit biedt aan zowel beginners als ervaren vakmensen. Dit systeem omvat trainingen van basisvaardigheden tot gespecialiseerde kennis in nieuwe technologieën en duurzame materialen, afgestemd op de behoeften van werknemers en bedrijven. We streven naar nauwere samenwerking tussen de isolatiebranche en technische scholen en opleidingscentra om curricula te ontwikkelen die aansluiten bij de huidige eisen van de industrie. Digitalisering en e-learning spelen hierbij een sleutelrol, doordat ze werknemers op een flexibele manier kunnen bijscholen zonder lange werkonderbrekingen. Om de kwaliteit van de opleidingen te waarborgen, streven we naar EU-brede certificeringsnormen om de uniformiteit van vaardigheden te garanderen en de mobiliteit van vakmensen te bevorderen. We richten ons ook op praktijkgerichte opleidingen, zoals stageplekken en on-the-job training, zodat vakmensen waardevolle praktijkervaring opdoen naast hun theoretische kennis. Deze initiatieven moderniseren zullen de isolatiebranche moderniseren en beter aansluiten op de veranderende marktbehoeften.”
Welke tips wilt u de lezer van Isolatier4all nog meegeven?
“De industrie in Europa heeft veranderingen nodig, maar als we allemaal openstaan en ons voorbereiden om onszelf de vraag te stellen, zal dat geen probleem zijn, maar gewoon een taak om te doen.”
Tekst: Loet van Bergen Foto’s: KAEFER Isoliertechnik