In gesprek met Lidewij de Haas die sinds juni 2023 Executive Director Bouw en Techniek is bij BAM. Daarvoor heeft ze 22 jaar in diverse directiefuncties bij Arcadis gewerkt aan diverse internationale projecten binnen de natuurlijke en gebouwde omgeving, met focus op duurzaamheid, infrastructuurbeheer en diversiteit. Afgelopen maand is ze gekozen tot bouwvrouw van het jaar. De redactie van Isolatie4all sprak met Lidewij over haar missie en ambities op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, samenwerking in de keten en de arbeidsmarkt.
Wat is uw missie bij BAM?
“Mijn missie bij BAM Bouw en Techniek is het realiseren van een duurzame en inclusieve toekomst door middel van innovatieve bouw- en installatieoplossingen en het bevorderen van een inclusieve werkomgeving door middel van samenwerking en diversiteit binnen de organisatie. Ik heb bij BAM verschillende initiatieven geïntroduceerd om een inclusieve werkomgeving te creëren. Ik ben ervan overtuigd dat bouwen aan diversiteit blijvend aandacht nodig heeft. En ik maak me iedere dag hard voor alle vormen van diversiteit en dat iedereen zichzelf mag zijn.’
“Als we onze krachten bundelen in de bouwsector, kunnen we veel bereiken.”
Wat houdt die inclusieve werkomgeving bij BAM in?
“Het creëren van een inclusieve werkomgeving staat centraal in ons beleid. Diversiteit en inclusie is een van onze kernwaarden. Dit gaat niet alleen over diversiteit in teams, maar ook over hoe we leidinggevenden selecteren en trainen. We ondersteunen hen met coaching en assessments en hebben verander ambassadeurs opgeleid die helpen teams mee te nemen in duurzaam en inclusief werken. Dit omvat ook praktische zaken, zoals genderneutrale vacatureteksten en visuele representatie die aantrekkelijk is voor iedereen.”
Hoe pakt BAM de verduurzaming aan?
“Verduurzaming is al jaren een speerpunt bij BAM. Onze strategie, “Building a Sustainable Tomorrow,” richt zich op ambities voor 2030. Dit omvat duurzame materiaalkeuzes, circulariteit, energiezuinige processen en samenwerking in de hele keten. We betrekken opdrachtgevers vroeg in onze projecten, tonen de impact van keuzes via dashboards met duurzame KPI’s, en leggen particulieren uit welke verduurzamingsstappen we al zetten. Ons doel voor 2030 is ambitieus: een nul-uitstoot van onze eigen footprint (scope 1 en 2) en een 50% reductie van de ketenimpact (scope 3). Dit bereiken we met innovatieve materialen zoals duurzaam beton en hout en door energiezuinige gebouwen te realiseren. Om een voorbeeld te noemen: bij BAM hebben we het modulaire bouwconcept Flow ontwikkeld dat digitaal is ontworpen en geproduceerd wordt in een houtbouwfabriek. Hiermee staat een huis binnen één dag op locatie. Het eerste project in Cruquius is succesvol en wordt nu opgeschaald.”
Wat doet u persoonlijk aan duurzaamheid?
“Ik probeer mijn footprint zo klein mogelijk te houden door bijvoorbeeld biologische producten te kiezen, ons huis goed te isoleren en in een elektrische auto te rijden. Het gaat om bewuste keuzes maken en weten welke impact je hebt en ook iets minder vliegen.”
Wat doet BAM specifiek op het gebied van circulariteit.
“Circulariteit speelt een grote rol. We voeren pilots uit met klanten en proberen innovaties te schalen, zodat ze breed toepasbaar worden. Ook digitaliseren we onze processen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk prefab te werken, wat zorgt voor minder afval en snellere bouwtijden. Innovatie is daarbij cruciaal. We zijn continu op zoek naar schaalbare en duurzame oplossingen die breed toepasbaar zijn, maar ook op grote schaal inzetbaar zijn om echt impact te maken.”
BAM heeft al tal van circulaire projecten gerealiseerd, zoals de Marga Klompé Building van Tilburg University, het circulair centrum De HER in Rotterdam, Doorlaatpost 90 op luchthaven Schiphol en het tijdelijke paviljoen Circl aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. Momenteel werkt BAM aan de herontwikkeling van het ABN AMRO kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam.
Wat doet BAM om meer vrouwen in de bouw te krijgen?
“Veel vrouwen zien de bouwsector niet als interessante optie, vaak door een verkeerd beeld van het werk. Ik wil dat veranderen, want de bouw is uitdagend en leuk. We werken eraan om vrouwen welkom te laten voelen in teams die traditioneel mannelijk zijn, met extra aandacht voor een inclusieve werkomgeving. Daarnaast coach ik vrouwen van diverse achtergronden en niveaus en verbind ik hen om van elkaar te leren. Het ontwikkelen van vrouwelijk leiderschap vind ik essentieel, zowel binnen als buiten BAM. Als ambassadeur van het BAM FEM-netwerk en lid van de Raad van Advies van RoundTable Topvrouwen zet ik me hiervoor in.”
Welke rol speelt isolatie bij BAM?
“Isolatie blijft een belangrijk onderwerp, zeker als we naar passief bouwen en energieneutrale gebouwen kijken. Het is cruciaal om goed geïsoleerde gebouwen te hebben voor de verduurzamingsopgave. De isolatiebranche speelt hierin een grote rol. Vandaar mijn oproep aan de isolatiebranche. Help ons met innovatie. De bouwer heeft een coördinerende rol, maar innovaties op het gebied van materialen komen van leveranciers van isolatie. Biobased, circulariteit en losmaakbaarheid zijn belangrijke aspecten. Als we hierin samenwerken, kunnen we meer bereiken.”
Hoe kijkt u naar de toekomst van de bouwsector?
“Ik ben hoopvol. Ondanks de uitdagingen denk ik dat de daadkracht binnen de bouwsector groot is. Als we onze krachten bundelen, kunnen we veel bereiken. Bij BAM werken we met een ecosysteem van partners en een leverancierspiramide. Deze partners delen onze ambities voor duurzaamheid, digitalisering, veiligheid en kwaliteit. We hebben structurele gesprekken om samen te investeren in toekomstbestendige oplossingen.”
Bouwen aan een sterker, mooier en duurzamer Nederland, dat is de ambitie van BAM in ons land. Als onderdeel van BAM Nederland richt BAM Bouw en Techniek zich op complexe bouwprojecten, duurzame renovaties en hoogwaardige beheer- en onderhoudsopdrachten. BAM Bouw en Techniek biedt tevens uitgebreide dienstverlening op het gebied van installatietechniek.
Tekst: Loet van Bergen Foto’s: BAM