Frank Kuijpers is sinds maart 2017 general manager Corporate Sustainability bij SABIC. Daarmee is hij een belangrijke adviseur van de CEO op het gebied van duurzaamheid. Eerder bekleedde hij (management)functies bij SABIC en werkte hij bij DSM, onder meer als director Strategic Planning & Development en plant manager. Hij studeerde chemische technologie aan de TU Eindhoven. De redactie van Isolatie4all sprak met hem over duurzaamheid en welke rol isolatie daarin kan spelen.
Wat is de visie van SABIC op duurzaamhe id?
“Wij hebben duurzaamheid altijd al hoog op de agenda staan. We geven elk jaar een sustainability rapport uit waarin onze prioriteiten op het gebied van duurzaamheid worden beschreven ten aanzien van 4 items. Dat is klimaat en omgeving, circulariteit, de chemicaliën die wij toepassen bij onze productie en de gezondheid van mens en omgeving niet beschadigen. Tenslotte is het vierde punt de transparantie en rapportage van ons bedrijf, ook wel ESG-rapportage genoemd. Deze vier thema’s bepalen de strategie van SABIC.”
Wat doet u zelf aan duurzaamheid?
“Duurzaamheid begint voor mij in de thuissituatie met het scheiden van de afvalstoffen voor recycling. Wat uiteraard ook een belangrijk item is in onze industrie. De kunst is om zo weinig mogelijk afval te produceren. Verder probeer ik te zorgen dat de verlichting niet onnodig brandt en ga zuinig om met drinkwater. Ik vind het belangrijk daar bewust mee om te gaan.”
Wat zijn de belangrijkste speerpunten om de visie van SABIC te realiseren en kunt u al een aantal resultaten benoemen?
“In 2019 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt in een grensverleggend project, door als eerste bedrijf gecertificeerde circulaire polymeren te produceren op basis van een grondstof afkomstig uit gemengd plastic afval. De chemische sector loopt tegen twee belangrijke problemen aan: de klimaatverandering en de groeiende berg plastic afval. Als consumenten plastic afval op straat gooien, zeggen veel bedrijven dat zij daar niks aan kunnen doen. Daar denken wij anders over. Wij willen hier oplossingen voor bedenken en proberen de cirkel te sluiten naar hergebruik van afval. Maar dat kunnen we niet alleen. Om dit tot een succes te maken is wel samenwerking met de hele waardeketen nodig, van de productleverancier, de klant, verzamelaars en de afvalverwerkers tot de recyclers. Mechanische recycling is maar beperkt mogelijk, omdat de eigenschappen van het materiaal te veel degraderen. Bovendien blijven de additieven erin zitten, waardoor het maar voor beperkte toepassingen geschikt is. Chemische recycling is een ander verhaal. Daarmee worden de additieven eruit gehaald en houd je zuivere grondstoffen zoals puur etheen, propeen en benzeen over waarmee je de polymeer weer produceert. Je maakt eigenlijk virgin materiaal. Daarom zetten we als SABIC vooral in op chemische recycling. We streven naar opschaling van dit hoogwaardige recyclingproces van gemengd kunststofafval naar het oorspronkelijke polymeer.”
Hoe wil SABIC haar productieplant gaan verduurzamen in het kader van de energietransitie en welke rol speelt isolatie daarin?
“Natuurlijk speelt isolatie een belangrijke rol in het kader van de energietransitie en CO2-uitstoot, zowel in de woningmarkt als in de industrie. In kader hiervan hebben we als SABIC voor al onze sites wereldwijd, zoals in Nederland voor onder meer Geleen en Bergen op Zoom een Climate Road Map gemaakt met drie categorieën. We zijn begonnen met betaalbare korte termijn investeringen waarbij ook het isoleren van leidingen een rol speelt naast duurdere investeringen waarvan de opbrengst nog niet precies in te schatten is, zoals o.a. het elektrificeren van compressoren die momenteel door stoom worden aangedreven. Op de lange termijn zijn we aan het kijken welke investeringen er verder nodig zijn. We willen inzetten op elektrificatie van een van onze belangrijkste productie-units. Dat is hard nodig. Momenteel is het kraakproces aan het begin van onze productieketen goed voor zo’n 80 procent van de totale energievraag. Die processen kunnen niet eenvoudig worden omgezet naar fossiel-onafhankelijk. Elektrische fornuizen bevinden zich aan het begin van het innovatieproces. De vraag is ook of je die processen wel meteen 100 procent moet elektrificeren, want zolang de opslag van fossielvrije elektriciteit niet goed is geregeld, is het aanbod niet continu, want de zon schijnt nooit de hele dag en het waait niet altijd. Voor het proces na de kraker, de polymerisatie, is elektriciteit volgens mij wel de beste optie. Dat zou bij voldoende capaciteit zelfs met 100 procent duurzame energie kunnen.”
Hoe kunnen SABIC als producent en de industrie gezamenlijk optrekken in het kader van verduurzaming in de utiliteit en industrie?
“In het kader van de energietransitie zijn we een samenwerking aangegaan met een Nederlands bedrijf dat zonnepanelen ontwikkeld. Waarbij wij de kunststofpanelen hebben ontwikkeld die veel lichter zijn, beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en geen last hebben van corrosie. In vergelijking met een zonnepaneel van glas of aluminium zijn kunststof panelen veel lichter. Dat maakt de installatie ook makkelijker. We zijn een aantal jaren geleden gaan nadenken over het maken van lichtere zonnepanelen van plastic. Zo is recent het eerste project gelanceerd met deze zonnepanelen: het drijvend zonnepaneel eiland in Bergen op Zoom. Een innovatie die hard nodig is want over 30 jaar moeten we klimaatneutraal zijn. Er is dus nog een flinke weg te gaan die niet alleen vraagt om innovaties, maar ook een andere manier van wet- en regelgeving die nu soms innovaties in de weg staan. Hier is ook een belangrijke rol voor de overheid die ervoor moet zorgen dat de regels voor bedrijven zo worden aangepast dat het ook mogelijk is om veranderingen door te voeren. Het probleem is groter dan één sector of één land, we moeten het met z’n allen oplossen.”
Welke tips wilt u de ondernemers in de technische isolatiebranche meegeven?
“Sectoren en waardeketens worden steeds belangrijker en samenwerking is dan een must om gezamenlijk doelen te bereiken in het kader van de energietransitie. We moeten af van het hokjes denken en ons meer richten op hoe we als industriële sector producten kunnen ontwikkelen die circulair zijn en volledig hergebruikt kunnen worden of waaruit de grondstoffen teruggewonnen kunnen worden. In de isolatiesector zie ik dat men al behoorlijk ver is om isolatiemateriaal te recyclen, zowel bij sloop als bij productie. Een ander voorbeeld zijn de windmolens. Waarbij de vraag werd gesteld: hoe kunnen wij als de windmolens zijn afgeschreven deze op een nette manier demonteren en de materialen hergebruiken. Dat zijn zaken waar je als sector over na moet denken en over de partijen heen moet kijken om samen tot oplossingen te komen. Van de gebaande paden afwijken is de enige manier om de wereld te verduurzamen. We staan aan de vooravond van een ‘reset’ van de wereld. We kunnen zo niet doorleven want de grondstoffen raken op.”
SABIC is een internationaal petrochemisch bedrijf. Het Europese hoofdkantoor staat in Sittard. Op Nederlandse productielocaties in onder meer Geleen en Bergen op Zoom worden grondstoffen gemaakt voor de productie van verschillende kunststoffen voor diverse sectoren in de markt zoals bouw&constructie, consumentengoederen, elektronica, gezondheidszorg, industrieën, openbaar vervoer en verpakkingen.