Sinds 1995 meewerkend voorman bij Isolatiebedrijf Hanenberg
Hoe ben je in de isolatiebranche terechtgekomen?
Via mijn schoonvader. Na de MAVO ben ik als heftruckchauffeur in een magazijn gaan werken. Op een gegeven moment vroeg mijn schoonvader: “Waarom kom je niet bij ons werken? Het is mooi werk en je verdient er ook nog goed.” Die overstap was de beste keuze die ik had kunnen maken. Ik ben gemaakt voor dit vak en ga elke dag fluitend naar mijn werk.
Wat vind je zo mooi aan dit vak?
Het is vooral de afwisseling. Als ik vertel dat ik in de isolatie werk denken de meeste mensen dat ik spouwmuren isoleer. Maar mijn werk is juist het isoleren van leidingen, thermisch of akoestisch, het luistert allemaal heel nauw. Elke isolatievraag vraagt om een andere werkwijze en andere materialen. En je werkt op tempo. Daar hou ik van. Als het dan allemaal lukt en je hebt iets goeds neergezet. Dan kan mijn dag niet meer stuk.
Hoe is de werkgelegenheid in de isolatiebranche?
Er is heel veel werk, maar helaas zijn er veel te weinig vakmensen. Dat betekent dat er veel inhuur is van buitenaf, ook uit het buitenland. Polen, Hongaren, Roemenen, prima mensen, maar het communiceert niet makkelijk en dat heeft consequenties voor de kwaliteit. Sowieso is het moeilijk om de kwaliteit te borgen met zoveel inhuurkrachten. Het zou veel prettiger werken als we altijd hetzelfde, vaste team mensen zouden hebben.
Hoe zie jij de toekomst in onze branche?
Als er niets gedaan wordt aan het aantrekken van nieuwe vaklui, dan zie ik het somber in. Het is een prachtig vak, maar als je kijkt naar de opleidingen: die zijn er niet. Er zijn wel cursussen, maar er is geen specialistische vakopleiding, zoals je die wel hebt in de installatietechniek bijvoorbeeld. En dat is jammer. Een gemiste kans. Nu moet je het vak eerst kennen en leer je het daarna van een ervaren vakkracht. Je moet er dus eigenlijk per toeval inrollen.
Heb je ideeën over hoe we hier beter mee kunnen omgaan?
Dat is een moeilijke. Het liefst zie ik dat er een gespecialiseerde vakopleiding komt, zodat er bij de jeugd meer bekendheid komt over dit mooie vak. Maar je ziet dat de meeste jongeren liever kiezen voor “iets met computers” dan techniek. Daar heeft de hele bouwbranche last van. Er wordt met de huidige woningnood, en wens tot meer bouwen veel van ons gevraagd, maar er wordt niet stilgestaan bij het feit dat we over de hele linie de mensen missen om te kúnnen bouwen. Je ziet dat sommige bedrijven heel slim de arbeidsmarkt benaderen. Door bijvoorbeeld de jongeren op kosten van de zaak hun rijbewijs te laten halen. Zoiets zou bij ons ook goed werken. Er moet in ieder geval iets gebeuren. Er liggen zoveel mooie projecten in de toekomst met alle nieuwe technieken die ontwikkeld worden, het zou jammer zijn als we de mankracht missen om dit op te pakken.